Gevoel alsof de grond beweegt

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Een evenwichtsstoornis zonder draaiduizeligheid. Zo valt het gevoel alsof de grond beweegt te omschrijven. Duizelig en misselijk en zweten, dit zijn slechts enkele symptomen. Hieronder een aantal oorzaken voor duizeligheid & evenwichtstoornissen.

Duizeligheid en evenwichtsstoornissen

Bij duizeligheid ontstaat een zweverig en licht gevoel in het hoofd. Soms heb je het gevoel om (bijna) flauw te vallen of het wordt zwart voor de ogen. Bij draaiduizeligheid lijkt alles om je heen te draaien. Het gevoel alsof de grond beweegt kan hiertussen zitten.

Bovenstaande klachten hebben te maken met evenwichtsstoornissen. Gaat het alleen om duizeligheid, dan kan het ook om een lage bloeddruk of stress gaan. Bij hartritmestoornissen of hartproblemen ontstaan er klachten als duizelig en misselijkheid en zweten.

Gevoel alsof de grond beweegt

Het idee dat de grond op en neer gaat, is een vreemde gewaarwording. Dit gevoel is voor iedereen anders, en kan als volgt worden omschreven:

  • De vloer gaat op en neer
  • Het lijkt alsof je in de grond wegzakt
  • Een zweverig gevoel
  • Idee dat je op een varende boot staat

Naast bovenstaande gevoelens ontstaat er vaak een misselijk gevoel. Dit kan gepaard gaan met braken (overgeven).

Oorzaken: waar komt duizeligheid vandaan?

Het gevoel dat je hebt alsof de grond heen en weer of op en neer gaat, komt ergens vandaan. Hieronder een aantal oorzaken met omschrijving:

  • Psychische problemen

Stress, spanning, angst of depressie kunnen allemaal (chronische) duizeligheid veroorzaken. 15% van de patiënten die last heeft van chronische duizeligheid heeft ook te maken met een angststoornis of psychiatrische stoornis.

  • Ziekte van Lyme

Wordt veroorzaakt door een tekenbeet. Brengt griepachtige klachten, pijn en een verminderde kracht in ledematen met zich mee. Kan ook draaiduizeligheid of evenwichtsstoornissen veroorzaken.

Tip: kom direct in actie bij een tekenbeet.

Easy Home Test Lyme

  • Ziekte van Ménière

Ontstaat door teveel vloeistof in de buisjes van het evenwichtsorgaan. Veroorzaakt aanvallen van heftige draaiduizeligheid en misselijkheid. Tijdens een aanval last van oorsuizen of een vol gevoel in het oor.

  • Labyrinthitis

Ontsteking van het evenwichtsorgaan, vaak veroorzaakt door een virale infectie. Klachten als draaiduizeligheid en gehoorproblemen komen voor.

Andere oorzaken voor (kortdurende) duizeligheid zijn bloedarmoede, lage bloeddruk, hyperventilatie en hartritmestoornissen. Het komt ook voor als bijwerking van medicijngebruik, een flauwte of afwijking van de zenuwen. Het gaat hier vooral om een licht gevoel in het hoofd zonder dat er sprake is van draaiduizeligheid. Wel kan het gevoel aanwezig zijn alsof de vloer beweegt.

Behandeling van bovenstaande oorzaken

Bij een gevoel alsof de vloer beweegt is het belangrijk om eerst de oorzaak op te sporen. Is dit duidelijk, dan kan een behandeling starten (mits mogelijk).

Een ontsteking van het evenwichtsorgaan/ labyrinthus geneest in veel gevallen vanzelf. Bij een bacteriële infectie is behandeling met antibiotica nodig.

De ziekte van Ménière is niet te genezen. Wel zijn er middelen die helpen tegen misselijkheid en overgeven. Veel mensen met de ziekte van Ménière krijgen te maken met een verminderd gehoor. Dit is onherstelbaar. Een hoorapparaat kan helpen om weer beter te horen.

Bij de ziekte van Lyme schrijft de arts antibiotica voor. Soms blijven er na behandeling restklachten achter die niet verdwijnen. Deze zijn soms zeer moeilijk te behandelen.

Is er sprake van psychische klachten? Het is belangrijk om hier iets aan te doen. Een psychiater/ psycholoog kan hierbij helpen. Ook zijn er diverse vormen van therapie die helpen bij het leren omgaan met bepaalde angsten of gevoelens.

Het altijd dronken gevoel

Continu het gevoel alsof je in een achtbaan zit of dronken bent. Het is een veel gehoorde klacht bij de ziekte van Ménière, maar ook bij vrouwen in de overgang.

Er is nog een bijzondere aandoening die het altijd dronken gevoel veroorzaakt: het zelfbrouwsyndroom. Dit syndroom ontstaat als gevolg van een infectie met gistcellen (biergist en bakkersgist). De gistcellen veroorzaken in de darmen een inwendige brouwerij. Hierdoor worden suikers omgezet in ethanol (en alcohol). Het zelfbrouwsyndroom ontstaat vaker bij mensen die langdurig antibiotica innemen.

Behandeling bestaat uit het vermijden van suikers en koolhydraten, maar ook gisten. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken, zodat afvalstoffen zo snel en goed mogelijk uit het lichaam verdwijnen.

Ervaar je langdurige klachten van (draai)duizeligheid? Bezoek een arts.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven