Box aan de vloer vast maken (schroeven, plakken etc.)

Bijgewerkt: 12 oktober 2023

Een grondbox is een veilige speelplek voor kinderen. Maar het is ook iets voor huisdieren, bijvoorbeeld puppy’s, kittens of konijnen. Voor de veiligheid is het handig wanneer de box aan de vloer vastzet. Zo kan hij niet verschuiven of omkiepen. In dit artikel lees je hoe je een box aan de vloer vastmaakt.

Waarom een grondbox of binnenren?

Een kinderbox is veilig om je baby even neer te leggen. Maar het is geen plek waar je kindje vrij kan spelen of de omgeving kan ontdekken. Een grondbox biedt veel meer ruimte. Daarnaast is deze uitbreidbaar.

180x150cmmet 50 ballen en 4 handringen

Een grondbox is zeer geschikt voor kinderen, maar kan ook voor huisdieren worden gebruikt. Speciaal voor huisdieren is er ook de binnenren. Deze laatste is niet geschikt voor kinderen.

Het vastschroeven van de box aan de vloer

Voordat je een grondbox aan de vloer vastmaakt, moet je eerst zeker weten dat dit mogelijk is. Bedenk dat er gaten in de vloer komen. Kun je die later weer dichtmaken, of is de schade onherstelbaar?

Het beste is om met bouten de box te verankeren. Gebruik een boor of een steenboor om de gaten te maken. Zowel in de onderkant van de box, als de vloer. Zorg dat de schroeven goed in de gaten passen. Gebruik eventueel een plug om de schroeven beter vast te zetten.

Box aan de vloer vastmaken met zelfklevende pads

Wil je de vloer niet beschadigen? Maak dan gebruik van zelfklevende pads. Je zou bijvoorbeeld sterk dubbelzijdig tape kunnen gebruiken. Dit kan goed op een tegelvloer of een betonnen vloer. Op een houten vloer moet je voorzichtig mee zijn, want de tape kan een vieze laag achterlaten die moeilijk te verwijderen is.

Wil je de box aan de vloer vastmaken maar wel makkelijk kunnen verplaatsen? Maak dan gebruik van dubbelzijdig klittenband. Ideaal voor het bevestigen van de box, een puppyren of dierenren.

Fixman Klittenband – Dubbelzijdig – 25 mm x 5 meter

Voor dubbelzijdig klittenband betaal je ongeveer € 11 per 5 meter lengte. Let goed op de breedte van het klittenband. Het moet niet te smal zijn, maar ook niet zo breed dat een kind of een huisdier erop kan gaan staan.

Veiligheid voor kinderen en huisdieren

Onderschat nooit het belang van veiligheid. Het vastzetten van een box aan de vloer biedt extra veiligheid, maar dit moet wel op de juiste manier gebeuren. Zorg dat schroeven niet los kunnen laten: kleine onderdelen zijn gevaarlijk. Bovendien moet je kind (of huisdier) zich nergens aan kunnen stoten.

Schade aan de vloer voorkomen

Wil je de box met schroeven vastmaken? Kies dan de juiste maat boor. Dit doe je om splijten van de vloer te voorkomen. Werk ook altijd met pluggen zodat de schroeven goed gefixeerd zitten. Betreft het een harde vloer zoals beton of tegels? Klop voorzichtig op de plug in de opening te begeleiden.

Een te kleine boor zorgt voor een onstabiele bevestiging. Met een te grote boor beschadig je de vloer. Bovendien is de bevestiging dan net zo onstabiel.

Gebruik bij voorkeur een dieptestop op de boor. Dit voorkomt dat je te diep gaat. Voordat je begint met boren, meet je eerst de juiste afstand tussen de gaten op. Ze moeten precies op één lijn liggen.

Een extra tip: voor altijd in een rechte hoek ten opzichten van de vloer (90 graden). Hierdoor plaats je bouten en pluggen correct.

Verplaatsbaarheid en flexibiliteit

Wanneer je de box of grondbox op elk gewenst moment wil verplaatsen, kies je voor dubbelzijdig klittenband of zelfklevende pads (tape). Het is niet aan te raden om een box aan de grond te schroeven en elke week te verplaatsen. Voordat je het weet is je hele vloer één grote gatenkaas.


Extra aandacht voor houten vloeren

Je kunt niet zomaar in een houten vloer boren, of met dubbelzijdig tape werken. Waar je ook voor kiest, het zal altijd beschadigingen met zich meebrengen.

Controleer vooraf de staat van de houten vloer. Bij zwakke plekken, scheuren of onregelmatigheden is het niet zo verstandig om er in te boren. Gebruik altijd een boor die geschikt is voor hout. Boor langzaam en gelijkmatig, hiermee voorkom je splijten van het hout. Boor ook nooit te diep!

Zorg dat je niet meer beschadigt dan noodzakelijk is. Plaats bijvoorbeeld een stuk resthout onder plek waar je gaat boren. Hiermee bescherm je zowel de vloer als de boor zelf.

Goed om te weten: Kies altijd voor schroeven met een platte kop. Hiermee voorkom je dat ze uitsteken en dat iemand erover struikelt. Ben je niet zeker van je eigen kennis of vaardigheden, en in je houten vloer jou te kostbaar? Vraag dan hulp aan een professionele installateur of een klusjesman. Deze kan je adviseren hoe je de grondbox het beste vast kunt maken.

Het schoonhouden van de vloer

Wanneer je de box op de ondergrond vastmaakt, is het belangrijk om rekening te houden met de schoonmaak. Mogelijk blijven er kruimels, haren en stof onder de onderste rand zitten. Zorg dus dat de onderkant stevig tegen de vloer bevestigd is.

Maak regelmatig langs de randen schoon. Doe dit met een stofzuiger of een veger. Af en toe dweilen, maar voorkom dat er water onder het randje loopt. Water blijft hier makkelijk staan, waardoor de vloer kan beschadigen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven