Droogbedtraining voor volwassenen

Bijgewerkt: 1 februari 2023

Voor baby’s een dreumesen is het normaal om in bed te plassen: de zindelijkheidstraining is nog in volle gang. Sommige kinderen doen er langer over. Bedplassen verdwijnt in de puberteit spontaan. Toch heeft 1% van de volwassenen hier nog last van. Hiermee is het een onderschat probleem.

Droogbedtraining voor volwassenen helpt om gedurende de nacht droog te slapen. Hier is intensieve training voor nodig en dat vraagt inzet van jezelf.

De oorzaak van bedplassen op volwassen leeftijd

Wanneer een kind van vijf jaar of ouder overdag droog blijft maar ‘s nachts in bed plast dan noem je dit een bedplasser. Dit kan zich enkele keren per maand voordoen maar ook dagelijks. Opvallend is dat het binnen bepaalde families vaker voorkomt.

Bedplassen op volwassen leeftijd heeft verschillende oorzaken. Het kan dat de blaas te klein is en hierdoor snel vol loopt. Of dat het signaal van de blaas niet goed bij de hersenen aankomt. Sommige volwassenen maken gedurende de nachtelijke uren te veel urine aan.

De oorzaak van bedplassen bij volwassenen kan ook te maken hebben met een hormonaal probleem, stress, een slecht werkende bekkenbodem, prostaatklachten (bij mannen) of een lichamelijke afwijking.

Plaswekker of droogbedtraining

De eerste mogelijkheid om het bedplassen af te leren is het gebruik van een plaswekker. Dit bestaat uit een vochtsensor die in het ondergoed wordt geklemd. Zodra de eerste urinedruppels vrijkomen gaat er een alarm af. Dit waarschuwt om naar het toilet te gaan.

Het duurt enkele weken voordat een plaswekker effect heeft. Het is dan ook zeker aan te raden om hem gedurende acht weken toe te passen. Wanneer dit niet werkt kun je overstappen op droogbedtraining.

Deze training bestaat uit een aantal nachten (4 tot 7 nachten) in het ziekenhuis. Het is ook mogelijk om droogbedtraining volledig thuis te volgen, de duur hiervan ligt dan óók tussen de 6 en 8 weken.

De werking van droogbedtraining voor volwassenen

Bij droogbedtraining in het ziekenhuis wordt je gedurende de eerste nacht elk uur gewekt. Je krijgt ook telkens wat te drinken. Hierdoor ervaar je sneller het gevoel van een volle blaas. Elk uur dat je gewekt wordt krijg je de vraag of je naar het toilet moet of het nog op kan houden.

Die eerste nacht krijg je weinig slaap maar dit hoort bij je droogbedtraining. De tweede nacht stel je zelf een wekker in. Dit gebeurt anderhalf uur later nadat je gaat slapen. Vervolgens stel je de wekker telkens na anderhalf uur weer in. Dit betekent dat je jezelf om het anderhalf uur wekt om eventueel naar het toilet te gaan.

Wanneer de tweede nacht droog verloopt wordt de werktijd iets uitgesteld. Na 4 tot 7 nachten ben je in staat om sneller een volle blaas te herkennen en soms word je hier uit jezelf wakker van.

Vervolgens blijf je thuis met de training doorgaan. Hierbij blijf je gebruik maken van een wekker totdat je gedurende 20 droge nachten achter elkaar hebt. Wel is het belangrijk om gedurende de eerste twee weken anderhalf uur na het slapen gaan nog even wakker te worden.

De training thuis uitvoeren

Vind je het vervelend om in het ziekenhuis te slapen? Bedenk dat je hier overdag niet hoeft te verblijven: je kunt gewoon naar werk, school of naar huis. Wanneer je droogbedtraining thuis wil volgen dan behoort dit ook tot de mogelijkheden.

Het beste is om droogbedtraining in het ziekenhuis te volgen, dit duurt ongeveer vijf nachten. Hierna oefen je gedurende zeven weken thuis. In zijn totaliteit duurt droogbedtraining acht weken.

Wil je het thuis zelf uitvoeren? Dan heb je de eerste nacht (of misschien de eerste twee nachten) je partner nodig. In de eerste nacht wekt je partner je elk uur, geeft je wat te drinken en vraagt of je naar het toilet moet. De tweede nacht heb je een goede wekker nodig die je op anderhalf uur na het slapen instelt. Elke anderhalf uur moet de wekker afgaan, wanneer dit een tijdje goed gaat doe je dit elke 2 uur en vervolgens elke 3 uur. En zo verder.

Gedurende 7 tot 8 weken train je jezelf om je bed droog te houden. Uiteindelijk moet je het gevoel van een volle blaas herkennen. Bedenk dat deze training vooral in het begin erg vermoeiend is. Ook kunnen er tussendoor ongelukjes gebeuren. Raak hierdoor niet ontmoedigd.

Kosten en vergoeding door de zorgverzekeraar

Wanneer je de training thuis uitvoert, dus zonder begeleiding, dan kost het je alleen een goede wekker. Maak eventueel gebruik van een plaswekker.

Droogbedtraining in het ziekenhuis volgen? Hiervoor betaal je tussen de 100 en 300 euro, afhankelijk van de training, locatie en de materialen die nodig zijn. Gaat het om bedplassen bij jeugdigen of volwassenen dan zal de zorgverzekeraar vaak een gedeelte of alles vergoeden. Ook dit is weer afhankelijk van de verzekering die je hebt. Vraag vooraf informatie bij de zorgverzekeraar aan.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven