Handig gereedschap dat je altijd moet hebben

Bijgewerkt: 1 februari 2023

Of je nu een professionele klusser of een doe-het-zelver bent, óf je hebt twee linkerhanden: gereedschap is vaak onmisbaar. Let wel op want je hebt dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt en het handig gereedschap dat tot de basisuitrusting behoort. Wat je precies nodig hebt dat laten we je zien.

Cijfers omtrent thuis klussen

Nederland klust erop los. Van het ophangen van een schilderijtje tot een complete inbouwkeuken, we kunnen er wat van. 90% van de mensen geeft aan dat ze regelmatig in of rondom het huis klussen.

Vaak wordt klussen als mannentaak gezien. Toch geeft 15% van de Nederlandse mannen aan dat ze niet goed weten waar al dat gereedschap voor dient. Bij vrouwen is dit percentage veel groter. Wat natuurlijk niet betekent dat geen enkele vrouw kan klussen: er zitten een aantal handige Henkies of in dit geval Henriettes tussen.

Het basis gereedschap

Handig gereedschap bestaat in ieder geval uit een basisuitrusting. In je eerste gereedschapskist horen zeker een aantal zaken thuis. We hebben een lijstje met betrekking tot basis gereedschap opgesteld.

  • Hamer
  • Meerdere tangen
  • Schroevendraaiers
  • Optioneel: accuschroefboormachine
  • Steek- en ringsleutels
  • Laser waterpas
  • Rolmaat/rolbandmaat
  • Afbreekmes en plamuurmes
  • Schroeven, pluggen en spijkers

Overzicht handig gereedschap voor mensen met twee linkerhanden

Ben je niet zo handig met klussen? Dan heb je toch behoeften aan wat handig gereedschap. Zorg dat je dit altijd in huis hebt! Koop een kleine gereedschapskoffer zodat je gereedschap overzichtelijk bij elkaar is opgeborgen.

Een klauwhamer

Met twee linkerhanden kun je met een klauwhamer alle kanten op. Handig om de spijker op zijn kop te slaan maar ook om spijkers ergens uit te trekken.

Schroevendraaiers

Het komt regelmatig voor dat je ergens een schroef moet in- of uitdraaien. Zorg dat je schroevendraaiers in verschillende maten aanschaft. Eigenlijk zou je niet alleen normale maar ook kruisschroevendraaiers moeten hebben. Lukt dit niet? Kies dan voor normale schroevendraaiers, hiermee kun je ook kruiskoppen in- of uitdraaien.

Plamuurmes

Ergens oude verf vanaf schrapen, behang steken of iets loskrijgen? Dat lukt altijd met een plamuurmes. Dit is handig gereedschap dat altijd van pas komt.

Waterpas

Je moet een schilderijtje ophangen of wilt controleren of de wasmachine waterpas staat. Daar heb je dus een waterpas voor nodig. Bij voorkeur een laserwaterpas waarmee je een zichtbare lijn projecteert. Hartstikke praktisch!

Steek- en ringsleutels

Met deze dingen krijg je elke moer of bout los of vast. Sommigen proberen dit met een tang maar de kans op afbreken van de moer of bout is dan aanwezig. Kies voor een setje steek- en ringsleutels in verschillende maten.

Tangen

Met een tang bedoelen we niet je schoonmoeder want ze past niet in je gereedschapskist. Je hebt een aantal tangen nodig om iets vast te pakken, door te knippen, te buigen of misschien wel om ergens spijkers uit te trekken.

Rolbandmaat

Een rolbandmaat is heel handig om je buikomtrek te meten maar natuurlijk ook om tijdens het klussen dingen op te meten.

Handig gereedschap voor de echte doe-het-zelver

Naast bovenstaande basisuitrusting heb je als doe het-zelver zeker behoefte aan een accuschroefboormachine. Ideaal om schroeven ergens in te draaien of los te krijgen maar ook om door verschillende materialen te boren.

Een veiligheidsbril is bij veel klussen onmisbaar. Het is belangrijk om je ogen goed tegen rondvliegende splinters of vonken te beschermen.

Breid de gereedschapskoffer uit met een setje platkopschroevendraaiers en kruiskopschroevendraaiers. Zorg ook voor verschillende tangen waaronder een nijptang en een waterpomptang. Die laatste is vooral praktisch om een ronde aansluiting mee beet te pakken en aan te draaien.

Een combinatietang is helemaal ideaal want deze is geschikt voor verschillende klussen. Verder is een gaatjestang ook wel zo praktisch, al zal je deze een stuk minder vaak gebruiken. Denk verder aan vijlen en raspen, dopsleutelset, een zaag, snijgereedschap en misschien wel een werkbank.

Zorg dat je altijd wat schuurpapier in huis hebt. Een schuurmachine is nog handiger want dit helpt je bij het schuren van grote oppervlakken. Verder zorg je dat er voldoende spijkers, betonhaken, schroeven, moeren, bouten, secondelijm en WD40 aanwezig is. Die laatste is bedoeld om piepende scharnieren aan te pakken.

Het beste gereedschap merk

Wanneer je handig gereedschap aanschaft zul je merken dat je keuze hebt uit veel verschillende merken. De meest bekende en dominerende merken zijn Bosch, Makita en Philips. Wanneer je gereedschap van een van deze merken koopt dan weet je zeker dat je voor een hoge kwaliteit gaat.

DeWalt is ook een topmerk, daarnaast zijn er nog veel meer kwalitatieve merken verkrijgbaar. Soms vind je zelfs kwalitatieve merken bij de Lidl, de Aldi of de Action.

Op het gebied van ergonomisch gereedschap wint het merk DeWalt het, aldus de Amerikanen (onderzoek uit 2021). Makita staat op dit gebied op een tweede plek.

Het maakt uiteindelijk niet uit voor welk merk je kiest, zolang het maar van een goede kwaliteit is en het prettig in de hand ligt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven