De smaak van vossenvlees

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Vossenvlees is een van die ongebruikelijke gerechten. Het heeft een smaak die je nog lang bij zal blijven. Maar is het ook gebruikelijk om vossenvlees te eten? Het staat niet op de Nederlandse menukaart. Maar in sommige landen wordt het zeker gegeten.

Een ongebruikelijke delicatesse

Mensen zijn gewend aan varkensvlees, rundvlees, kip en vis. Gaat het om wild vlees dan zijn herten, konijnen en wildzwijn erg geliefd. Maar vossenvlees, dat kom je niet zo snel tegen. Toch zijn er mensen die dit op het menu hebben staan.

Vooral in delen van Azië zoals China en Korea, wordt vossenvlees al lang geconsumeerd. Het wordt hier als een voedzaam en gezond ingrediënt gezien. Sommigen zien het als een delicatesse, vanwege de ongebruikelijke smaak.

De smaakervaring

Voelt het gek om vos te eten? In sommige landen staat ook hond op het menu. Dus het is helemaal niet zo vreemd om eens het vlees van een vos uit te proberen.

Vossenvlees is mager vlees met een laag vetgehalte. Het is goed op smaak te brengen met behulp van een marinade of kruiden. De smaak doet denken aan hertenvlees. Anderen zeggen dat het naar konijn of kip smaakt. De uiteindelijke smaak is afhankelijk van de bereidingswijze en de marinade of kruiden die je gebruikt.

Volgens sommigen stinkt het vlees van vossen. Waarschijnlijk is het vlees dan niet op de juiste manier bewaard en bereid.

Op vossen jagen

Sinds mei 2006 is de vos niet beschermd tegen de jacht. Dit betekent dat er met een geweer op hem gejaagd mag worden. Alleen in stedelijke gebieden is dit niet toegestaan. Ook in een aantal natuurgebieden is jagen vossen verboden.

In veel gevallen is het dus mogelijk om op een makkelijke manier aan vossenvlees te komen. Wel moet je weten dat je niet zomaar met een jachtgeweer rond mag lopen. Je moet hier een vergunning voor hebben. Bovendien moet je ook een jachtvergunning hebben.

Een andere optie is vossenvlees van een jager kopen. Soms kan dit rechtstreeks, soms via een marktplaats of tussenhandelaar. Na de slacht wordt het vlees gereinigd, ontdaan van huid en botten en is het klaar voor bereiding is. Hierbij kun je gebruik maken van verschillende delen vlees zoals borstvlees, dijen, leven of vossenpoten.

In Nederlandse en Belgische supermarkten en bij slagerijen kun je geen vlees van vossen kopen.

Waarschuwing voor hondsdolheid en andere ziekten

Wees voorzichtig met de vossenjacht en vervolgens het vlees eten. Sommige vossen dragen hondsdolheid of andere ziekten met zich mee. Wanneer dit vlees niet goed wordt verhit, kun je hier flink ziek van worden.

Recept met vossenvlees

Als je denkt dat je van het vlees van vossen houdt, is het de moeite waard om het uit te proberen. Het is belangrijk dat het vlees erg mals wordt. Dit doe je door het nachtje in zout water te laten weken. Doe dit zeker want het is van zichzelf erg taai. Daarnaast is het belangrijk dat het vlees goed gaart. Dit om eventuele bacteriën en ziektekiemen te doden.

Benodigdheden

  • 1 kg vossen vlees
  • Twee uien
  • Twee laurierblaadjes
  • Peper en zout
  • Een citroen
  • Gesneden gember

Bereidingswijze

Leg het vlees eerst enkele uren in water waar je voldoende zout aan toevoegt. Zorg dat het vlees volledig onder water staat. Eventueel kun je extra kruiden toevoegen.

Verhit wat olijfolie in een pan. Snipper de uien fijn en bak deze in de olie. Voeg vervolgens het in stukjes gehakte vlees toe. Bak dit enkele minuten samen met de uien.

Voeg vervolgens de laurierblaadjes en de gesneden gember toe. Pers de citroen uit en voeg het sap toe. Breng op smaak met peper en zout.

Voeg een beetje water toe en doe het deksel op de pan. Laat het geheel een halfuurtje sudderen. Als het vlees gaar is, giet je het water weg.

Tips

In plaats van citroensap kun je ook wat azijn toevoegingen, maar dit geeft het geheel een vrij zure smaak. Azijn of citroensap maakt het vlees malser. Het is dus zeker aan te raden om dit toe te voegen.

Wil je azijn gebruiken, kies dan bij voorkeur voor appelazijn. Dit is een stuk zoeter. Heb je alleen normale azijn in huis, voeg dan een klein lepeltje appelstroop toe. Hiermee haal je de zure smaak van het azijn weg.

Houd er tijdens het bereiden rekening mee dat het vlees een onaangename geur kan verspreiden. Daarom werk je met azijn/citroensap en specerijen en kruiden. Dit haalt de onaangename geur weg.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven