Smaak en bereidingswijze van hondenvlees

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Hondenvlees is in Europese landen een ongebruikelijk gerecht. Toch zijn veel mensen hier nieuwsgierig naar. Hoe smaakt hondenvlees, en is het makkelijk om klaar te maken? In dit artikel vind je uitleg over de smaak, hoe je aan dit vlees komt en hoe je het in een gerecht verwerkt. Let op: dit artikel is voor veel mensen NIET geschikt, tenzij je in China/ Korea verblijft.

Note van de schrijver: “Zelf ben ik tegen het eten van hondenvlees. Maar we moeten gebruiken in andere landen wel respecteren.”


In deze landen staat hondenvlees op het menu

In Nederland en België zijn honden populaire huisdieren. Het is niet zo gebruikelijk om je huisdier op te eten gaan. Een uitzondering vormt het konijn, dat vaker voor de slacht wordt gehouden. Kleinvee zoals kippen, schapen en varkens worden niet als huisdieren gezien.

Vooral in Aziatische landen worden honden gegeten. Dit zijn in Cambodja, Indonesië, Libanon en Vietnam. Maar ook Noordoost-China en Noord- en Zuid-Korea. Alleen al in China verdwijnen er jaarlijks ruim 180 miljoen honden in de pan. Ze worden op markten verhandeld.

In westerse landen is het niet toegestaan

In veel Aziatische keukens is hondenvlees heel normaal. In de meeste westerse landen is dit niet toegestaan, of wordt het als ongepast beschouwd.

Hoe smaakt hondenvlees?

Het is gebruikelijk om hondenvlees gedroogd te eten. Maar het wordt soms ook gestoofd of gekookt. De smaak van hondenvlees is vergelijkbaar met het vlees van een kalf, een jonge geit of een mals konijn. De smaak is weer afhankelijk van de leeftijd van de hond, en de bereidingswijze.

In Aziatische landen wordt bij voorkeur een grote hond met een leeftijd van tussen de 6 en 12 maanden gebruikt. Hiervan is het vlees een stuk malser. Bij oudere honden kan het vlees vrij taai zijn. Daarom is een goede bereidingswijze belangrijk.

Zo kom je aan vlees van honden

In Europa kun je niet zomaar hondenvlees kopen. Daar waar het in Aziatische landen op de markt verkrijgbaar is, zal je het hier nergens tegen komen. Mensen die toch vlees van honden kopen, doen dit via illegale wegen. Sommige mensen slachten zelf een hond. Je moet weten dat dit in westerse landen verboden is.

Overigens werd er in België, tijdens de eerste Wereldoorlog, veelvuldig hondenvlees gegeten. Vanwege voedseltekorten waren er veel hondenslachterijen.

Recept hondenvlees (In sommige delen van Azië)

Hondenvlees is op verschillende manieren klaar te maken. Je kunt er een soep van trekken, gedroogd vlees eten of er iets anders van maken. Hieronder twee verschillende recepten.

1. Soep van hondenvlees

Dit gerecht is erg populair in Noord-Korea. Het wordt ook wel boshintang of gaejangguk genoemd.

Ingrediënten

  • 150 g gekookt hondenvlees
  • 500 g vleesjus
  • 1 ui
  • Een halve prei
  • 1 geperst teentje knoflook
  • Peper en zout
  • Geperste gember

Indien je eraan kunt komen, heb je Vietnamese taro stengels nodig. De rauwe stengels zijn giftig, maar tijdens het bereiden verdwijnt het gif. Kies ook voor verschillende groenten die je aan de soep toe wil voegen. Bijvoorbeeld wortel of paprika.

Bereiding

Maak een jus, bijvoorbeeld vanuit een pakje. Kook hier het hondenvlees net zo lang in, totdat het gaar is.

Voeg vervolgens de gesneden groenten toe en kook dit mee.

Doe de soep in een kom en strooi er dan wat peper overheen. Je hondenvlees soep is klaar!

2. Stoofpotje van hondenvlees

Dit gerecht wordt veel in Aziatische landen gegeten. Ben je hier nieuwsgierig naar? Probeer het zelf uit, maar alleen wanneer dit ook verantwoord is.

Ingrediënten

  • 500 g vlees van de hond
  • Peper en zout
  • Naar smaak: kruiden zoals laurier, kruidnagel en eventueel tijm
  • Verschillende groenten

Bereidingswijze

Snijd het vlees klein en hak de groente in kleine stukjes. Braad dit met een beetje olie aan.

Voeg de kruiden aan het peper en zout toe. Giet twee kopjes water in de pan en doe het deksel erop. Laat dit minimaal een uur sudderen. Het mag nooit koken, maar wel zachtjes pruttelen.

Om het vlees malser te maken, kun je eventueel azijn of citroensap toevoegen. Door een lepeltje appelstroop toe te voegen, verdwijnt de zure smaak.

Maak van het kookvocht een dikke saus. Dit doe je door het te binden met bloem of maïzena.

Het vlees drogen

Er is niet direct een recept om het vlees te drogen. Dit doe je het beste door het in dunne lapjes te snijden. Hang of leg het vlees vervolgens in een droge en warme ruimte. Denk hierbij aan een speciale droogruimte of een droogmachine. Je droogt het vlees op 70 °C. De droogtijd varieert van 16-24 uur. Na het drogen moet het vlees broos aanvoelen.

Hondenvlees in de oven drogen gaat minder goed. De damp kan hier niet ontsnappen, waardoor het vlees vochtig blijft. Hiervoor moet je de ovendeur op een kiertje zetten, maar dit brengt een hoog energieverbruik met zich mee.

Is het veilig om hondenvlees te eten?

Honden kunnen ziektes met zich meedragen. Wanneer je het vlees niet goed gaar laten worden, kunnen bacteriën en ziektekiemen in je lichaam terechtkomen. Hier kan je milde klachten van krijgen, maar soms ook erg ziek worden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven