Verschil tussen glaslijm en secondelijm

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Is een glazen voorwerp kapot, of moet je glas op glas lijmen? Je eerste keuze zal secondelijm zijn. Het is makkelijk verkrijgbaar en vaak goedkoper dan glaslijm. Toch is het beter om voor glaslijm te kiezen. Maar alleen wanneer het glas op glas (of glas op een ander materiaal) betreft. Want het materiaal moet wel UV-licht door kunnen laten.

Uitharden met behulp van UV-licht

Glaslijm heeft uv-licht nodig om uit te harden. Secondelijm heeft deze eigenschap niet. Maar secondelijm kan juist zwak worden wanneer het in aanraking komt met uv-licht, bijvoorbeeld zonlicht. Wanneer je materialen aan elkaar lijmt die met zonlicht in aanraking komen, is secondelijm niet de meest geschikte keuze.

Wil je glas lijmen, dan kan dit prima met speciale glaslijm. Hierbij is het wel belangrijk dat het gelijmde gedeelte in aanraking komt met uv-licht. Dit kan zonlicht zijn, maar je kunt ook gebruik maken van een speciale uv lamp.

Goed bestand tegen vocht

Wanneer je met glaslijm werkt, merk je al snel dat het goed bestand is tegen vocht. Daarom is deze lijm zeer geschikt voor het repareren van spiegels of douchewanden in de badkamer. Maar ook om ander materiaal te hechten dat zich in een vochtige omgeving bevindt. Of waar het met vocht in aanraking komt.

Het verschil tussen secondelijm en glaslijm is dat secondelijm minder goed tegen vocht kan. Het zal zeker niet uit elkaar vallen wanneer er een beetje vocht bijkomt. Maar wanneer dit teveel of te vaak gebeurt, dan wordt secondelijm zwakker.

Nog een verschil: hechting aan het oppervlak

Je moet weten dat glaslijn zich alleen aan gladde oppervlakken hecht. Daarom is het zo geschikt voor het lijmen van glas, plexiglas, kristal, rookglas of andere gladde en lichtdoorlatende oppervlakken.

Secondelijm is een manusje van alles. Het hecht op zowel gladde als ruwe oppervlakken. Daarom kun je er ook verschillende materialen mee lijmen.


Aan de slag met secondelijm

Wil je iets met secondelijm hechten? Deze lijm is geschikt voor verschillende oppervlakten waaronder metaal, hout, karton en textiel. Ook kun je er keramiek, leer, rubber, hout en zelfs porselein mee lijmen. Maar het is minder geschikt om vazen, glazen ramen of spiegels aan elkaar te hechten of te repareren.

De volgende secondelijmen zijn geschikt voor hobbyprojecten en huishoudelijk gebruik.

Goedkoopste keuze
BISON
Extra sterk

Het is belangrijk om tubetjes secondelijm na gebruik altijd goed dicht te maken. Gebeurt dit niet dan wordt de lijm hard en is onbruikbaar. Bewaar het tubetje eventueel in een luchtdichte opbergbox.

Handleiding secondelijm gebruiken

Secondelijm droogt zeer snel. Daarom moet je ook snel te werk gaan. Tijdens het gebruik is het aan te raden om wegwerphandschoenen te dragen. Komt secondelijm op je huid terecht dan laat zich dit niet makkelijk weghalen.

Maak de oppervlakken die je aan elkaar wil hechten eerst goed schoon. Gebruik hiervoor een ontvetter. Voorkom producten als wasbenzine of ammoniak, dit kan namelijk een vette laag op het oppervlak achtergelaten. Over het algemeen kan secondelijm hier redelijk goed mee omgaan, maar je loopt altijd het risico dat het gelijmde spul voortijdig loslaat.

Doorloop de volgende stappen om iets met secondelijm te hechten:

  1. Breng secondelijm op een van de onderdelen aan
  2. Druk de onderdelen tegen elkaar aan en houdt dit 5 tot 30 seconden stevig vast
  3. Laat de onderdelen vervolgens minimaal 1 uur met rust
  4. De lijm is binnen 24 uur volledig uitgehard

Het is niet nodig om een uv lamp op de lijm te zetten. Dit is zelfs af te raden, want hierdoor wordt secondelijm zwakker.

Zelf glas lijmen: een stappenplan

Goede glaslijm is een eerste vereiste. Probeer geen glas te lijmen met secondelijm, houtlijm of een andere soort lijm. Dit houdt slechts tijdelijk. Zodra er vocht of uv-licht bijkomt, laten de gelijmde oppervlakken weer los.

De volgende glaslijmen zijn zeer geschikt voor het lijmen van glazen materialen.

Mesa
Bison

Bewaar glaslijm altijd op een droge en donkere plek. Het mag niet in aanraking komen met zonlicht of uv-licht, hierdoor wordt het harder en onbruikbaar. Het is niet nodig om speciale glaslijm in de koelkast te bewaren. Vries het zeker niet in!

Hieronder een handleiding om op de juiste manier glas te lijmen.

Stap #1: oppervlakken schoon maken

Begin met het schoonmaken van de oppervlakken die je aan elkaar wil hechten. Gebruik bijvoorbeeld een speciale ontvetter of afwasmiddel. Maak zeker geen gebruik van ammoniak, spiritus, wasbenzine of iets vergelijkbaars. Deze producten laten een vettige laag achter, waardoor de lijm niet meer goed hecht.

Zijn de oppervlakken schoon? Draag handschoenen om te voorkomen dat je vieze vetvlekken op de oppervlakken achterlaat. Neem bijvoorbeeld wegwerphandschoenen.

Stap #2: de oppervlakken aan elkaar lijmen

Dit gedeelte moet zeer nauwkeurig gebeuren. Breng op één van de oppervlakken een dunne laag glaslijm aan. Dus niet op beide oppervlakken! Neem de twee delen en hecht ze tegen elkaar. Controleer of ze goed tegen elkaar zitten. Voer deze controle uit voordat je de lijm laat uitharden.

Stap #3: UV-licht gebruiken

Glaslijm hardt goed uit wanneer je gebruik maakt van UV-licht. Neem een uv-lamp of leg het voorwerp in het zonlicht. Afhankelijk van de gebruikte methode duurt het tussen de één en 15 minuten voordat de oppervlakken goed tegen elkaar hechten.

Kun je glas lijmen met secondelijm?

Het is zeker mogelijk om glas te lijmen met secondelijm. Maar je creëert hier geen sterke verbinding mee. Het is beter om voor een speciale glaslijm te kiezen. Deze lijm is misschien iets duurder, maar het is speciaal ontworpen om te hechten aan de gladde eigenschappen van glas.

Glaslijm voor andere dingen gebruiken

Glaslijm is geweldig voor het verlijmen van glazen oppervlakken. Maar voor andere materialen is het vrij nutteloos. Bijvoorbeeld metaal op metaal verlijmen, dat kan niet met glaslijm. Simpelweg omdat er geen UV-licht bij de lijm kan. En dat is wel een vereiste voor het uitharden.

Wat gebeurt er wanneer je glaslijm gebruikt om metaal op hout, of kurk op vilt te lijmen? Dan krijg je een zwakke verbinding. De glaslijm kan namelijk niet uitharden en zal altijd zacht blijven. Dit merk je doordat de verlijmde oppervlakken langs elkaar schuiven, of loslaten. Weet dus in welke situatie je glaslijm of secondelijm gebruikt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven