Mannen pak bruiloft wanneer je gast bent

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Uitgenodigd voor een bruiloft? Waarschijnlijk ben je veel bezig met de kleding die je gaat dragen. Een mannen pak op een bruiloft kan altijd. Maar als gast mag je niet méér opvallen dan de bruid en bruidegom. Die twee staan in de spotlight, niet jij. Toch mag je zeker je best doen om zo goed mogelijk voor de dag te komen.

Don’ts: deze kleuren mag je niet aan op een bruiloft

Laten we beginnen met kleuren die je niet naar een bruiloft draagt. Vrouwen dragen nooit wit naar een bruiloft, tenzij hierom gevraagd wordt. Een mannen pak is net zomin wit gekleurd. Hele lichte pastelkleuren zijn ook verboden. Pastelkleuren zijn vaak voor de bruidsmeisjes bedoeld.

Zwart wordt geassocieerd met een uitvaart, of een zakelijke gelegenheid. Daarom is zwart niet de meest geschikte kleur voor een huwelijk. Dit geldt ook voor transparant (dat doe je toch niet?).

Iets wat ook een absolute now-go is: rood. Dit is een signaalkleur die zowel als sexy als agressief wordt gezien. Ben je als man gast, zorg dan dat je voor een neutrale kleur gaat.

Pittig detail: volgens een mythe draagt de geheime minnaar van de bruidegom een rode kleur.


Geschikte kleuren voor een bruiloft

Gelukkig zijn er genoeg kleuren die je als man op een bruiloft kunt dragen. Een grijs pak bijvoorbeeld, altijd een goede keuze. Kies hierbij voor lichtgrijs of donkergrijs. Eventueel kun je een pak met een heel subtiel printje dragen, bijvoorbeeld ruitvorm. Maar let op dat je hier niet mee overdrijft.

JACK & JONES 
Maat 46 – 56
Valt normaal

OppoSuits 
Maat 44 – 64
Valt normaal

Donkerblauw, marineblauw of lichtblauw doet het ook altijd goed. Lichte kleuren zijn met name geschikt voor een zomerse bruiloft of een strand. In dit laatste geval kan beige ook!

JACK & JONES 
Maat 46 – 56
Valt normaal

Suitable
Maat 46 – 56
Valt normaal

Paars is een gewaagde kleur, maar hoeft niet fout te zijn. Kies in dit geval voor donkerpaars, maar zeker geen fel paars. Donkergroen is ook een veilige keuze. Groen straalt rust uit, en het staat ook voor duurzaamheid. Wanneer je twijfelt kun je ook voor grijsgroen gaan.

Heb je zwart op je verlanglijstje staan? Ondanks dat zwart zakelijk overkomt en eerder op een uitvaart wordt gedragen, mag dit ook op een huwelijksfeest. Combineer het zwarte pak altijd met een lichtere kleur. Bijvoorbeeld blauw, bordeauxrood of lichtgrijs.

Draag geen wit overhemd op een zwart pak, of je moet wel heel klassiek over willen komen. Bovendien loop je het risico dat je voor de ober wordt aangezien.

Mannen pak, overhemd en accessoires

Veel heren verschijnen, als ze gast zijn op een bruiloft, in driedelig pak. Een mannen pak bestaat uit een colbert, pantalon en gilet. Hiermee ga je voor een stijlvolle en formele uitstraling. Wil je het liever wat minder formeel houden? Laat dan het giletje weg en kies voor een tweedelig pak.

Waarom wel of geen gilet dragen? Wanneer je je colbert uit doet en je wilt toch op blijven vallen, is het dragen van een gilet een geschikte keuze.

Goede accessoires om het mannen pak wat meer uitstraling te geven:

  • Een stropdas of vlinderdas
  • Een dasspeld of manchetknopen
  • Pochet (soort zakdoek dat uit het borstzakje komt)
  • Een mooi herenhorloge

Bruiloftskleding: kan de man geen pak dragen?

Je bent niet verplicht om als gast in een pak op een bruiloft te verschijnen. Wanneer het een informele bruiloft betreft, mag een spijkerbroek ook. Bijvoorbeeld een overhemd op een spijkerbroek, dit is een zeer goede combinatie.

Ongeschikt zijn de tuinbroek, de korte broek (shorts), joggingsbroek en werkboek. Dit zijn kledingstukken die je absoluut nooit naar een bruiloft draagt.

Een pak met sneakers combineren

Je ziet het steeds vaker: mannen in pak met sneakers eronder. Kan dat op een bruiloft? Dat hangt een beetje van het bruidspaar af. Betreft het een ouder koppel (50+), dan stellen ze klassieke of nette schoenen vaak op prijs. Maar gaat het om een jong bruidspaar dan hebben ze er geen problemen mee wanneer je op sneakers verschijnt.

Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je kiest altijd voor nette sneakers. Laat je afgetrapte schoenen thuis. Zorg dat de sneakers netjes schoon zijn. Verder is het belangrijk dat je geen felle kleuren of prints draagt. Uiteraard moeten de sneakers met je mannenpak matchen.

Witte sneakers onder een pak? Dat kan, witte sneakers passen namelijk bij elke outfit. Met wit kies je voor een frisse uitstraling.


Wat je draagt tijdens een zomerse bruiloft

Ben je gast op een bruiloft die in de zomer plaatsvindt? Houd rekening met de outfit die je draagt. Je wil niet na een half uur de zweetplekken onder je oksels hebben staan. Niet alleen vervelend voor jezelf maar vooral voor het bruidspaar en de andere gasten.

Kies bij een zomerse bruiloft voor luchtige kleding. Draag een pantalon, een dunne spijkerbroek of een linnen broek. Combineer dit met een overhemd met korte mouw. Draag hier een giletje op of een dun colbertje. Zorg dat je het colbert uit kan doen wanneer je het te warm krijgt.

Heb je het snel warm en zweet je veel? Draag bij voorkeur een ondershirt onder het overhemd. Dit lijkt misschien extra warm, maar het ondershirt vangt wel het eerste vocht op. In plaats van een ondershirt kun je ook voor speciale okselpads gaan.

Geschikte kleding om tijdens een strand bruiloft te dragen:

  • Een witte of beige pantalon of broek
  • Een licht gekleurd hemd met korte mouw
  • Eventueel een licht gekleurd colbert of jasje

Wordt gevraagd om een summer chique dresscode, dan betekent dit dat heren zomers en netjes gekleed gaan.

NIET DOEN: draag nooit slippers of open sandalen naar een (strand) bruiloft. Dit is te informeel.


Mannen pak bruiloft: kopen of huren

Wanneer je gast bent op een bruiloft, zal dit niet de laatste keer zijn. Daarom is een mannen pak kopen helemaal geen slecht idee. Je merkt dat je het pak vaker in je leven nodig hebt.

Ben je normaal niet zo van de pakken of kostuums? Huur dan een bruiloftspak. Je huurt al een tweedelig kostuum vanaf € 49. Hoe meer bijbehorende accessoires, hoe duurder. Ook betaal je meer voor een bekend merk.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven