Gas aan laten staan, hoe lang moet je luchten?

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Aardgas is één van de drie fossiele brandstoffen. Het wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Veel woningen gebruiken ook aardgas, namelijk voor de cv-ketel en voor het gasfornuis (koken). Heb je per ongeluk het gas aan laten staan? Zorgt dat je gaslucht herkent, want aardgas brengt risico’s met zich mee. Het kan zelfs bijzonder gevaarlijk zijn.

Hoe ruikt gas?

Aardgas wordt met een boorinstallatie gewonnen. Vervolgens wordt het aardgas gezuiverd. Hierdoor ontstaat er een geurloos gas. Maar omdat gas gevaarlijk is voor je gezondheid en veiligheid, is het belangrijk dat je een gaslek in huis snel herkent. Daarom wordt tetrahydrothiofeen aan aardgas toegevoegd. Dit zorgt voor de typische gaslucht.

Overigens voegen ze in België, Duitsland, Spanje en andere landen een geheel andere geur aan het gas toe. Aardgas ruikt dus overal anders!

3Gas+ Alarm: detectie van narcose gas, LPG en koolmonoxidemelder

Een sissend geluid

Wanneer je het gas aan laat staan, zul je dit na enkele minuten gaan ruiken. Maar niet altijd. Het kan namelijk dat er slechts een klein beetje gas ontsnapt. Dan duurt het minstens een half uur voordat je iets ruikt. Ben je niet in dezelfde ruimte dan kan het enkele uren duren voordat je iets merkt.

Ontsnappend gas maakt een sissend geluid. Dat hoor je duidelijk bij het gasfornuis. Maar soms is dit geluid ook hoorbaar wanneer er ergens een gaslekkage is.

Hoe gevaarlijk is het?

Het gas aan laten staan kan ontzettend gevaarlijk zijn. Je krijgt er lichamelijke klachten van. Wanneer je lange tijd gas inademt kun je er zelfs van buiten bewustzijn raken. Maar het brengt ook explosiegevaar met zich mee. Aardgas is namelijk ontzettend brandbaar. Er hoeft maar een vonkje bij te komen, en je woning ontploft.

Dit doet gaslucht met je

Wanneer je een tijdje gaslucht inademt, krijg je last van hoofdpijn en misselijkheid. Voor veel mensen lijkt dit op een griepje, of gewoon niet lekker voelen. dat is nu ook het gevaarlijke eraan. Je denkt dat er niks aan de hand is, maar ondertussen loopt je lichaam schade op.

Na een tijdje word je verward of suf. Het kan zelfs dat je buiten bewustzijn raakt. Er kan verstikking ontstaan. Op dat moment ben je al te laat met hulp inschakelen. Tenzij iemand anders jou ontdekt.

Gas aan laten staan: wat je moet doen

Wanneer je merkt dat je het gas aan hebt laten staan, is het belangrijk om het direct dicht te draaien. Voor de zekerheid kun je ook de hoofdkraan dichtdraaien. Deze vind je in de meterkast of in de kelder.

Verder is het belangrijk dat je de woning goed ventileert. Niet alleen in de ruimte waar het gas aanstond, maar ook in andere ruimtes. Aardgas kan namelijk door de kleinste kiertjes, en komt zo in verschillende kamers dreigt. Zet ramen en deuren bij voorkeur tegen elkaar open. Zo kan het goed doorluchten.

Gebruik absoluut geen vuur. Wees ook voorzichtig met vonken. Zorg dat niemand een aansteker of lucifers gebruikt, en dat ook niemand met een sigaret rondloopt. Ook niet vlak rondom de woning.

Hoe lang moet je luchten?

Hoe lang je de woning moet luchten, is afhankelijk van de hoeveelheid gas die heeft kunnen ontsnappen. Bij een kleine hoeveelheid is een half uur luchten voldoende. Maar heb je het gas enkele uren aan laten staan, dan kun je het beste gedurende 2 uur goed luchten.

Het helpt om de woning te verlaten en later terug te komen. Ruik je geen gaslucht meer? Dan is waarschijnlijk alles verdwenen. Laat voor de zekerheid een aantal andere mensen ook ruiken. Vertrouw niet alleen op je eigen reukvermogen.


Gas ingeademd: gevaarlijk of niet

Het is niet direct gevaarlijk wanneer je even wat aardgas inademt. Het bevat geen koolstofmonoxide. Maar in grotere concentraties kunnen er wel klachten optreden. Dit begint met hoofdpijn, misselijkheid en soms braken. Je kunt ook last krijgen van sufheid en bewusteloosheid.

Na lange tijd of zeer hoge concentraties kom je in ademnood. Uiteindelijk kan er verstikking optreden. Het probleem met aardgas is dat het voor een stille dood zorgt. Voordat je stikt, ben je al buiten bewustzijn. Je merkt er dus niets van. Reden te meer om een gaslek of ontsnappend gas zo snel mogelijk op te merken.

Wat je moet weten over explosiegevaar

Aardgas is brandgevaarlijk en zeer explosief. Bij een gaslek moet vaak de hele straat ontruimd worden. Maar laat je thuis het gas aan staan, dan is het niet nodig om de hele straat te ontruimen. Wel is het belangrijk dat je de woning goed lucht.

Eventueel kun je de buren waarschuwen. Want wanneer er veel aardgas ontsnapt, kan het dat er ook wat rondom de woningen van de buren verschijnt. Staan ze een sigaretje te roken, dan is dit gevaarlijk. Wanneer je twijfelt is het dus beter om even de buren op de hoogte te brengen. Veiligheid gaat voor alles.

Gas aan laten staan wanneer de gaspitten branden

Is het erg om lange tijd een gaspit te laten branden? Nee, dit vormt geen probleem. Het gas dat vrijkomt wordt meteen verbrand. Dit vormt dus geen gevaar voor je gezondheid, en ook geen explosiegevaar.

Wel is het belangrijk dat de verbranding goed is. Bij hele oude gasfornuizen kan dit soms slecht zijn. Hierdoor ontsnapt er toch nog wat, en dit brengt risico’s met zich mee. Zorgt dus dat je een veilig kooktoestel gebruikt. Of stap van het gasfornuis over op elektrisch koken.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven