Gebroken kaarsen repareren

Bijgewerkt: 14 oktober 2023

Kaarsen zijn tegenwoordig niet meer zo goedkoop. Dan is het zonde wanneer er eentje breekt. Die ga je toch niet weggooien? Heb je al eens gedacht aan gebroken kaarsen repareren? Leuk om te doen en je bespaart er een hoop geld mee. In deze blog laat je zien hoe je een gebroken kaars repareert.

Oorzaken waarom een kaars breekt

Kaarsen bestaan uit een brandstof en een lont. Voor brandstof wordt paraffine, sojawas, bijenwas of stearine gebruikt. Paraffine en stearine zijn het meest populair. Paraffine is afkomstig uit aardolie en stearine uit plantaardig- of dierlijk vet.

Paraffine is een bijproduct van olieraffinage. Benzine, diesel en kerosine worden uit de olie gehaald. Wat overblijft is een dikke en vettige massa: paraffine. Ideaal om kaarsen van te maken.

Was van de kaars wordt zacht wanneer het warm wordt. Bij kamertemperatuur is het hard. Wanneer je een kaars laat vallen of je stoot er hard tegenaan, kan deze breken. Liggen kaarsen in de zon of in een te warme omgeving, dan smelten ze een beetje. Er kan een vervorming maar ook een zwak punt ontstaan, waardoor hij kwetsbaarder voor breken is.

Paraffine Wax, 5 kg
Kaarsen Maken Set

DIY: gebroken kaarsen repareren (zelf doen)

Je hoeft gebroken kaarsen niet meteen weg te gooien. Je kunt er verschillende dingen mee doen. Bijvoorbeeld alsnog branden, want vaak is dit heel goed mogelijk. Maar je kunt de kapotte kaars ook gebruiken om er nieuwe kaarsen mee te maken.

Wil je een gebroken kaars repareren? Hieronder een handleiding om dit zelf te doen.

Een kapotte kaars repareren (met gescheurd lont)

Onderstaande methode is geschikt om een kapotte kaars te repareren waarvan ook de lont is gescheurd.

Stap 1

Vul een kleine pan voor de helft met water en zet op het vuur. Wacht totdat het water begint te koken.

Stap 2

Neem de gebroken delen van de kaars en doe deze in de pan. Wacht totdat de uiteinden van de kaars (de was) begint te smelten. Een dunnere kaars smelt sneller dan wanneer hij dik is. Het is belangrijk dat de gehele kaars onder water ligt, want de gebroken delen moeten zacht worden.

Stap 3

Haal de gebroken stukken uit het water en zet ze direct op elkaar, in de oorspronkelijke vorm. Druk dit stevig aan en houd gedurende 60 seconden vast. Let op dat je niet te hard in kaars knijpt, want deze is door het smelten zacht geworden. Hierdoor kan de kaars vervormen.

Gebroken kaars repareren waarbij het lont intact is

Wanneer de lont oftewel de pit kapot is, zal reparatie makkelijker gaan. Hieronder lees je wat je moet doen.

Stap 1

Neem de twee afgebroken delen en leg ze tegen elkaar aan, zodat het precies past. Het beste is om de kaars rechtop te houden. Vraag eventueel of iemand je hiermee kan helpen.

Stap 2

Neem een aansteker en houd de vlam op de gebroken uiteinden, zodat de was een beetje smelt. Dit hoeft slechts gedurende enkele seconden.

Stap 3

Druk de twee stukken goed tegen elkaar aan. Houd gedurende 60 seconden vast. Na een minuut kun je de kaars voorzichtig loslaten. Als het goed is zijn de twee gebroken stukken weer met elkaar verbonden.

Wanneer een stuk van de kaars mist

Is de kaars gebroken en is hierbij een deel verloren gegaan? Gelukkig kun je de kaars weer in zijn oorspronkelijke vorm krijgen. Hiervoor heb je bijenwas of paraffinewas nodig. Waar je gebruik van maakt is afhankelijk van de kaars. Kijk dus eerst waar hij van gemaakt is (vaak staat dit op de verpakking).

Smelt bijenwas of paraffinewas, bijvoorbeeld in een pannetje. Neem een penseel en breng de was op de gebroken kaars aan. Het is belangrijk dat je snel en zorgvuldig werkt, want was goed snel af en wordt dan hard.

Deze methode is ideaal om kleine breuken of krasjes te repareren of op te vullen. Wanneer een heel groot deel verloren is gegaan, heb je mogelijk een mal nodig.

Smelten en gieten

Een andere methode is om de kaars volledig te smelten. Vervolgens schiet je hem opnieuw in de gewenste vorm. Dit doe je met behulp van een mal. Deze methode doe je alleen wanneer de kaars onherstelbaar is beschadigd of gebroken.

Dingen die je niet moet doen

Het is niet aan te raden om een kapotte kaars met lijm te repareren. Wanneer de kaars brandt, zal deze vroeg of laat bij het gelijmde gedeelte aankomen. Lijm die warm wordt kan giftige stoffen vrijlaten.

Probeer ook geen gebroken kaars met behulp van touw of plakband aan elkaar te maken. Dit is brandbaar materiaal. Dus ook geen dubbelzijdig tape om de gebroken delen aan elkaar te bevestigen.


Dit kun je doen met oude kaarsen

Wordt het echt niks meer? Dan zijn kapotte of oude kaarsen nog steeds bruikbaar. Gooi ze dus niet weg, je kunt er meer mee dan je denkt. Laat je door het volgende inspireren.

Voegen in de badkamer beschermen

Heb je kleurloze of witte kaarsen, dan zijn ideaal om de voegen in de badkamer te beschermen tegen vuil en schimmel. Maak eerst de voegen schoon en wrijf ze dan met kaarsvet in. Het beschermend laagje stoot vuil en vocht af. En dus ook schimmels.

Piepende scharnieren

Kaarsvet werkt prima tegen piepende scharnieren. Haal de deur uit zijn scharnieren en smeer het met kaarsvet in. Het vet zorgt ervoor dat de deur het kastje niet meer zo piept en kraakt.

Een lekker geurtje

Wanneer een geurkaars kapot is, snijd hem dan met een mes in kleine stukjes. Leg de stukjes op een schoteltje aan plaats dit boven een brandend waxinelichtje. Het kaarsvet zal langzaam smelten en een heerlijke geur verspreiden. Uiteraard alleen wanneer het om een geurkaars gaat.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven