Niet opdagen bij dagvaarding: de gevolgen

Bijgewerkt: 14 oktober 2023

Een dagvaarding is een uitnodiging om voor de rechter te verschijnen. Je ontvangt hier een schriftelijke oproep voor. Een dagvaarding is altijd het begin van een gerechtelijke procedure. Ben je verplicht om te gaan? Wat zijn de gevolgen wanneer je niet komt opdagen bij dagvaarding? In dit artikel vind je antwoord op al je vragen.

Een rechtszaak aanspannen

Zowel bedrijven als particulieren kunnen om verschillende redenen een rechtszaak aanspannen. Bijvoorbeeld wanneer een klant niet betaalt, bij contractbreuk of om een conflict op te lossen. Bij een oproep tot dagvaarding betekent dit dat iemand een rechtszaak tegen jou aanspant. Jij bent dus verdachte of dader.

Kom te weten hoe een advocaat jou kan bijstaan en aan welke regels hij zich moet houden. 


Een dagvaarding wordt betekend

De deurwaarder komt de brief altijd persoonlijk afgeven. Of hij stop deze in een gesloten envelop in de brievenbus. Zo weet de rechtbank of de kantonrechter zeker dat je de brief hebt ontvangen.

Je ontvangt nooit een dagvaarding per e-mail. Heb je er toch een per e-mail ontvangen? Grote kans dat deze mail nep is. Neem bij twijfel contact op met een advocaat of jurist.

Dit staat er in de brief

In de brief staat de datum waarop de brief opgemaakt is, en jouw adresgegevens. Zo weet je zeker dat de brief aan jou gericht is. Verder vind je in de brief de contactgegevens van de deurwaarder en eventueel de advocaat. Ook zie je de naam en woonplaats van de schuldeiser.

Belangrijk detail: in de brief staan altijd eis en gronden inclusief bewijsstukken. Verder zie je de datum van de zitting en de locatie van de rechtbank of de kantonrechter.

Ben je verplicht om bij dagvaarding te komen?

In geval van dagvaarding ben je verplicht om naar de rechtbank te komen. De rechter wil namelijk jouw verhaal horen. Vaak is het ook belangrijk om te gaan. Je krijgt namelijk de kans om je te verweren of te verdedigen.

Niet opdagen bij dagvaarding: over de gevolgen

Soms wil of kun je niet bij de rechtbank verschijnen. Als je niet opdaagt, wordt ook geen rekening gehouden met jouw verweer. Je hebt niet de mogelijkheid om jezelf te verdedigen. In dit geval zal je altijd als schuldige worden gezien.

Geef je geen gehoor aan een dagvaarding, dan kan de rechter een vonnis bij verstek wijzen. Dit betekent dat er geen rekening wordt gehouden met eventuele verzachtende omstandigheden. In de praktijk komt het erop neer dat de straf vaak hoger zal zijn, dan wanneer je wel voor de rechter verschijnt.

Samenvatting: wanneer je niet reageert op de dagvaarding, neemt de rechter de eis van de schuldeiser over.

Verzet aantekenen bij een vonnis bij verstek

Niet op komen dagen betekent dat de rechter vonnis bij verstek kan wijzen. Maar wat betekent dit precies? Het komt erop neer dat de rechter een uitspraak doet, zonder dat je hierbij aanwezig bent.

Je kunt hier verzet tegen aantekenen. Dit doe je altijd binnen een termijn van 14 dagen na de eerste uitspraak. Wel moet er een duidelijke reden zijn waarom je niet voor de rechter kon verschijnen. Bijvoorbeeld omdat je in het buitenland woont en niet voldoende tijd had om te komen. Of omdat je aan kunt tonen dat je ernstig ziek was.

Kun je niet aannemelijk maken waarom je niet aanwezig was, dan zal verzet aantekenen weinig zin hebben.

Verweer op de dagvaarding

Het kan dat je het niet eens bent met wat er in de dagvaarding staat. In dit geval kun je verweer voeren. Dit doe je schriftelijk of mondeling. Doe je het schriftelijk dan hoef je ook niet bij de zitting aanwezig te zijn. Wel moet je het verweer tijdig inleveren.

Een betalingsregeling treffen

Soms gaat de rechtszaak over een betaling die je moet verrichten. Het kan om een onbetaalde factuur gaan. Maar ook om een schadevergoeding. Klopt de vordering en kun je het geldbedrag betalen? Doe dit dan gelijk. Hiermee voorkom je griffiekosten.

Misschien kun je niet direct betalen, maar ben je wel bereid om dit te doen. Neem in dit geval contact op met de schuldeiser of de deurwaarder. Laat weten dat je een betalingsregeling wilt treffen. Ook hiermee voorkom je verdere kosten.

Verschil tussen rechtbank en kantonrechter

Soms moet je voor de rechtbank verschijnen, in andere gevallen de kantonrechter. Maar wat is het verschil tussen deze twee? Een procedure met een hoofdsom onder de € 25.000, loopt via de kantonrechter. Gaat het over een bedrag van meer dan € 25.000, dan moet je bij de rechtbank verschijnen.

Bij een vordering boven de € 25.000 is een advocaat verplicht. Gaat het om een vordering van minder dan € 25.000, dan heb je geen advocaat nodig. Maar dit mag natuurlijk wel.

Wat als ik geen advocaat in wil schakelen?

Bij de civiele rechter is een advocaat verplicht. Maar in strafzaken ben je weer niet verplicht om een advocaat te nemen.

Wat gebeurt er als je geen advocaat inschakelt, maar dit eigenlijk wel verplicht bent? Dan mag je niet voor de rechter verschijnen. De rechter doet een uitspraak zonder dat je hierbij aanwezig bent. Oftewel: er vindt een vonnis bij verstek plaats. Dit kan voor jou erg nadelig uitpakken.

Kun je geen advocaat betalen? Iedereen heeft recht op rechtsbijstand. Je maakt dan gebruik van een pro deo advocaat. Je betaalt een eigen bijdrage die afhankelijk is van je inkomen, en het soort zaak waarvoor je bent gedagvaardigd. De eigen bijdrage ligt tussen de € 214 en € 901.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven