5 keer per week sporten en niet afvallen

Bijgewerkt: 21 februari 2023

Sport je om gewicht te verliezen? Grote kans dat je inspanningen niet op de weegschaal zijn terug te zien. Vijf keer per week sporten en niet afvallen is een vrij normaal verschijnsel. Het is niet zo dat je op de verkeerde manier sport. Dat je niet afvalt heeft met de ontwikkeling van spierweefsel te maken. Ook kan je vochtbalans niet in orde zijn.

Beweeg en sport je wel genoeg?

Bewegen is altijd goed voor de gezondheid. Meer bewegen is natuurlijk beter. Om af te vallen en je gezondheid te bevorderen hoef je geen zware sport te doen. Je kunt ook elke dag een stuk wandelen of matige tot zwaar intensieve inspanning verrichten. Dat hoeft helemaal niet in de sportschool want tuinieren, het huishouden doen of klussen kan ook al voor zware inspanning zorgen.

Het is in ieder geval belangrijk dat je minstens tweeënhalf uur per week matige tot zwaar intensieve inspanning verricht. Verder elke dag minimaal een half uur bewegen (wandelen of fietsen).

5 x per week sporten om gewicht te verliezen

Veel mensen die af willen vallen beginnen hier vol goede moed aan. Vaak wordt een dieet gevolgd en gaan ze meerdere keren per week naar de sportschool. Meestal zie je dat deze groep vijf keer per week sport. In de sportschool, thuis of in de directe omgeving (zoals hardlopen).

Op zich is 5 x per week sporten goed om af te vallen. Tijdens het sporten vragen je spieren om meer energie. Deze energie is enerzijds afkomstig van de glycogeenvoorraad, anderzijds van de vetvoorraad. Door te sporten en meer energie te verbruiken val je af.

Wanneer je veel sport en niet afvalt

Voor sommigen wel herkenbaar: je sport vijf keer per week en je valt niet af. Dit heeft verschillende oorzaken. Wanneer je altijd na het sporten op de weegschaal gaat staan dan zal je merken dat je lichter bent dan voor het sporten. Dit komt omdat je tijdens intensieve inspanning vocht verliest. Ga je vervolgens na enkele uren weer op de weegschaal staan dan ben je plots zwaarder. Je lichaam heeft het vocht ondertussen weer aangevuld.

Wil je afvallen dan is het geen goed idee om meerdere keren per dag op de weegschaal te staan. Hieronder vind je nog enkele redenen waarom je veel sport en niet afvalt.

Het ontwikkelen van spierweefsel

Doe je sport waarbij je de spieren actief gebruikt? Bijvoorbeeld bij hardlopen, atletiek of krachttraining. Wanneer je bepaalde spiergroepen veel gebruikt dan worden ze op den duur sterker. Dat is het idee achter krachttraining en sommige andere sporten.

Spieren wegen zwaarder dan vetweefsel. Door te sporten ontwikkel je meer spierweefsel en dat zie je op de weegschaal terug. Mensen die vijf keer per week sporten zullen vaak spierweefsel ontwikkelen. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat je aankomt.

Maak je hier niet druk om want ondertussen raak je wel vetmassa kwijt. De groeiende spieren verbranden ook in rust energie. Oftewel: meer spierweefsel betekent dat je meer energie verbrandt. Daar val je van af.

Stiekem meer eten

Wanneer je 5 x per week sport dan vraag je heel wat van je spieren en de rest van je lichaam. Je lichaam heeft zowel tijdens het sporten als het herstel meer energie nodig. Dit kan een hongerig gevoel met zich meebrengen. Sommigen geven aan dit hongerige gevoel toe en gaan meer eten.

Je kan dan wel regelmatig sporten maar wanneer je ook meer gaat eten dan verlies je geen gewicht. Het kan zelfs dat je in gewicht aankomt.

Er treedt een plateau op

Iedereen die probeert af te vallen kent het bereiken van een plateau. Hierbij geeft de weegschaal meerdere weken achter elkaar hetzelfde gewicht aan. Je valt niet meer af maar je komt ook niet aan. Een plateau bereiken heeft verschillende oorzaken. Meestal heeft dit met het terugvallen op oude gewoontes te maken.

Het kan ook dat je minder intensief bent gaan sporten. Of hier en daar toch weer wat meer eet, of misschien anders bent gaan eten. Je kunt bijvoorbeeld snoep en chips zijn gaan eten in plaats van groenten en fruit.

Het plateau doorbreken blijkt niet zo makkelijk te zijn. Het beste is om terug naar de basis te gaan. Begin weer met het afmeten van voedsel. Kijk of je nog steeds structureel sport en wat hier de inspanning bij is. Het kan dat je minder bent gaan bewegen of sporten.

Hormonale schommelingen

Niet afvallen kan ook met hormonale schommelingen te maken hebben. Wanneer vrouwen menstrueren merken ze dat ze meer vocht vasthouden. Dit is terug te zien op de weegschaal: je weegt tijdens de menstruatie wat zwaarder. Mannen kunnen ook last hebben van hormonale schommelingen, hoewel dit minder vaak voorkomt en een minder grote impact heeft.

Kijk niet alleen naar het getal op de weegschaal

Wanneer je sport om af te vallen is het heel verleidelijk om je dagelijks te wegen. Dat je ziet dat je geen gewicht verliest leidt tot frustratie. Laat je hier niet door ontmoedigen. Door te sporten bouw je spierweefsel op en dat is de reden waarom je zwaarder wordt.

Toch blijft het belangrijk om niet alleen naar het gewicht op de weegschaal maar ook naar andere dingen te kijken. Allereerst gaat het erom hoe je je voelt. Verder kijk je naar je lichaamsbouw en lichaamsvormen. Merk je dat deze gedurende de weken of maanden beter en gezonder ogen? Dat is een teken dat je plan van aanpak werkt.

Op de sportschool kunnen ze het percentage vet meten. Dit gebeurt met een huidplooimeter. Dit eenvoudige apparaatje kun je ook zelf aanschaffen. Het is belangrijk dat het vetpercentage afneemt. Voor mannen ligt een gezond vetpercentage tussen de 7% en 25%. Voor vrouwen bedraagt een gezond vetpercentage tussen de 21% en 36%.

Leeftijd speelt ook een rol. Met het ouder worden neemt het vetpercentage iets toe. Ben je boven de 40 jaar dan moet je zeker niet aan de bovengrens van het vetpercentage gaan zitten.

Verschillende soorten diëten

Sporten is een geweldige manier om sterker en fitter te worden. Ook helpt het bij het afvallen. Veel mensen volgen ook een dieet. Je hebt keuze uit verschillende diëten. Ze zijn niet allemaal geschikt om intensief mee te sporten.

Wanneer je sport heb je vooral voldoende eiwitten nodig. Dit zorgt namelijk voor opbouw van spierweefsel is. Daarnaast moet elk dieet een goede verhouding tussen koolhydraten en gezonde vetten bevatten.

Let op met bepaalde diëten waarbij je heel weinig calorieën binnenkrijgt. Dit kan tot verschillende klachten leiden. Te denken valt aan duizeligheid en flauwvallen, hoofdpijn, dehydratie en slapeloosheid.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven