Een zwangerschapstest 2 keer gebruiken

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Of je nu op de kosten wil besparen of extra duidelijkheid wilt: kun je een zwangerschapstest 2 keer gebruiken? Dit zou wel heel erg praktisch en goedkoop zijn. In de praktijk werkt dit toch een beetje anders. Ontdek hoe een zwangerschapstest werkt en hoe vaak je deze kunt gebruiken, voordat je onnodig geld uitgeeft.

Zo werkt een zwangerschapstest

Voordat je kunt achterhalen of je een zwangerschapstest 2 keer gebruiken kunt, moet je eerst weten hoe deze test werkt. Wel zo praktisch, vind je ook niet?

Tijdens de zwangerschap produceer je het hormoon HCG (Humaan choriongonadotrofine). Dit wordt direct na de innesteling van de bevruchte eicel geproduceerd. In de meeste gevallen verdubbelt de HCG waarde zich elke 48 tot 72 uur. Rond 10 weken zwangerschap is het hoogste niveau bereikt. Daarna neemt dit iets af. Toch blijft HCG tijdens de hele zwangerschap aanwezig.

Een zwangerschapstest is voorzien van een teststrip met antistoffen tegen het HCG hormoon. Bij aanwezigheid van HCG zorgen de antistoffen voor een verkleuring van de teststrip. Moderne (en duurdere) zwangerschapstesten laten geen verkleuring maar een tekst  (zwanger of niet zwanger) zien. Dat is bij een positieve zwangerschapstest een stuk leuker om te bewaren.

Clearblue zwangerschapstest digitaal met wekenindicator

Vanaf wanneer testen?

De standaard zwangerschapstesten kun je doen vanaf de eerste dag dat de menstruatie moet beginnen. Er zit dan voldoende HCG in urine om dit aan te tonen. Er zijn ook extra gevoelige testen verkrijgbaar. Deze kun je uitvoeren drie tot vijf dagen voor de verwachte menstruatie. Een test is verkrijgbaar vanaf ongeveer €1,65 per stuk. Vaak krijg je ze goedkoper wanneer je een grootverpakking koopt.

Gebruik van de zwangerschapstest

Het is heel belangrijk dat je de zwangerschapstest goed uitvoert. Vroeger moest  je de test met ochtendurine doen, maar dat hoeft tegenwoordig niet meer. Het is wel belangrijk om vooraf niet teveel te drinken: dat maakt de urine waterig en minder geconcentreerd.

Zo doe je een zwangerschapstest:

 • Haal de test uit de verpakking
 • Vang wat urine in een schoon potje op
 • Houd het teststaafje enkele seconden in de urine
 • Het testresultaat verschijnt

Heb je geen potje, dan kun je de teststaaf ook rechtstreeks in de straal urine houden. Al na enkele seconden verschijnt het controlestreepje. Dit geeft aan dat de test goed is uitgevoerd. Vervolgens kun je de uitslag aflezen. Verschijnt er géén tweede streepje, dan is de test negatief (niet zwanger). Bij een tweede streepje is de test positief (zwanger).

Moderne zwangerschapstesten geven het testresultaat als tekst of smiley weer. Leuk om te bewaren of om je partner, moeder of beste vriendin als verrassing of herinnering te geven.


Een zwangerschapstest 2 keer gebruiken

Blijft het controlestreepje weg? Dan is de test niet goed uitgevoerd. Kun je een zwangerschapstest opnieuw gebruiken? De fabrikant adviseert om een gebruikte test niet opnieuw te gebruiken. Je zult dus een nieuwe test moeten nemen.

Theoretisch gezien kun je een zwangerschapstest slechts één keer gebruiken. Na de eerste keer is de test doordrenkt met urine. De antistoffen worden dan aan het werk gezet. Toch is het in sommige gevallen mogelijk om een zwangerschapstest 2 keer te gebruiken.

Wanneer de zwangerschapstest bij de eerste keer onvoldoende nat is geworden, bereikt de urine de werkzame antistoffen niet. De controlestreep blijft dan ook weg. Je kunt in dit geval een zwangerschapstest voor een tweede keer gebruiken. Houd je echter niet vast aan de uitslag: deze is niet meer zo betrouwbaar.

Herbruikbare zwangerschapstest kopen

Een zwangerschapstest 2 keer gebruiken? Dat is theoretisch gezien niet mogelijk. In de praktijk komt het wel eens voor dat een test voor de tweede keer bruikbaar is. Hierboven heb je kunnen lezen hoe dit kan.

Is er ook zoiets als een herbruikbare zwangerschapstest? Het merk Tobenobe heeft (of nou ja, had) de ‘herbruikbare zwangerschapstest’ op de markt gebracht. Het ging hier om een digitale reader met 5 losse testen. Ze noemden het mooi een herbruikbare zwangerschapstest, maar het was eigenlijk niets anders dan een voordeelverpakking zwangerschapstesten.

Dan kun je net zo goed zelf een aantal eenvoudige teststrips kopen. Hiermee bespaar je een hoop geld. Bovendien zijn goedkope testen net zo betrouwbaar als de duurdere varianten.

De herbruikbare test is niet meer verkrijgbaar. Waarschijnlijk omdat het toch wel om misleiding ging. Wel zijn er goede alternatieven die ook nog eens kostenbesparend zijn.

Welke zwangerschapstest is de beste?

Zeg je zwangerschapstest, dan zeg je Clearblue. Dit is het meest bekende merk op het gebied van zwangerschapstesten. Dit geldt overigens ook voor het merk Predictor. Er zijn echter nog veel meer bekende merken verkrijgbaar. Hieronder vind je de best verkochte merken zwangerschapstesten:

 • Clearblue
 • Predictor
 • Sensitest
 • Lifecare
 • Test-Point
 • Testjezelf.nu
 • Healthypharm
 • Mat Care
Telano Zwangerschapstest
Sensitest zwangerschapstest

De merken Clearblue en Predictor zijn het duurst. Voor een test betaal je tussen de €7,50 en €15. Dit is natuurlijk duur wanneer je meerdere keren wilt testen. In dit geval kies je voor een voordeelverpakking.

Mocht je vaak moeten of willen testen, gebruik dan de goedkopere testen. Bij een positief resultaat kun je altijd nog een digitale test kopen. Deze positieve zwangerschapstest is mooi om te bewaren.

Zwangerschapstest is vals positief

Heel soms is een zwangerschapstest vals positief. Je lijkt dan zwanger te zijn, terwijl dit niet zo is. Hieronder de oorzaken van een vals positief resultaat zwangerschapstest:

 • Gebruik van hormonen (HCG injecties)
 • Bepaalde medicatie zoals kalmeringsmiddelen en anti-epileptica
 • Gebruik van zeep (ook wasmiddelen)
 • Tumormarker (tumor in de baarmoeder)

Bij een zwangerschapstest 2 keer gebruiken kan er ook een vals testresultaat ontstaan. Is een en dezelfde zwangerschapstest  na de eerste keer negatief en na de tweede keer positief? Doe voor de zekerheid altijd een nieuwe test.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven