Magnetron popcorn, giftig of gezond

Bijgewerkt: 25 februari 2024

We zijn dol op popcorn, en geef ons eens ongelijk. Het levert een bron aan voedingsvezels en is daardoor gezond. Wist je dat er ook antioxidanten in pofmais zit? Nog een goede reden om popcorn te eten. Tegenwoordig maken we veel gebruik van magnetron popcorn. Hiervan wordt gezegd dat het giftig is. Is dit waar? Lees alles over magnetron popcorn giftig of gezond én het aantal calorieën.

Dit is popcorn

Popcorn is niets anders dan gepofte mais. De smaak wordt verrijkt met suiker, zout of boter. Deze lekkernij kent een lange geschiedenis die tot duizenden jaren teruggaat. Het waren de indianen die gepofte mais klaarmaakten. Vroeger deden we dit in een oude pan, tegenwoordig zijn er popcorn machines verkrijgbaar.

Wil je het helemaal gemakkelijk maken, koop dan magnetron popcorn. Dit is een wegwerpverpakking die je in de magnetron wordt plaatst.

Jimmy’s Magnetron Popcorn – Zout – 12 x 3 x 90 Gram

Klaarmaken van magnetron popcorn

In de winkel vind je magnetron popcorn ook wel onder de naam microwave popcorn. Hierbij heb je de keuze uit de zoete of zoute variant. Een verpakking bestaat uit één tot vier porties. De ingrediënten zijn mais, palmolie en zout of suiker.

Hoe moet je magnetron popcorn bereiden? Ontvouw het zakje en plaats deze in het midden van de magnetron. Let er op dat dit geen metalen rooster is. De poftijd bedraagt 1,5 minuut tot 3,5 minuten. Volg hierbij de aanwijzingen op de verpakking.

Blijf er altijd bij, zo kun je de magnetron direct uitschakelen wanneer het misgaat. Popcorn mag nooit langer dan de optimale bereidingstijd in de magnetron blijven. Maiskorrels die niet gepoft zijn mogen niet opnieuw de magnetron in.


Popcorn en calorieën

Eet jij tijdens een mooie of spannende film een handje popcorn, let dan goed op het aantal calorieën. 100 gram popcorn bevat ongeveer 375 kilocalorieën. Sommige soorten bevatten meer dan 400 kilo calorieën per 100 gram.

Microwave popcorn is te koop bij de meest bekende supermarkten. Let op, de Lidl heeft al vaker popcorn teruggeroepen. Het ging hier om de zoete popcorn van het merk SnackDay. In dit product werd een te hoge concentratie groep aan alkaloïden gevonden. Wie dit in grote hoeveelheden binnenkrijgt kan last krijgen van een droge mond, vermoeidheid en een wazig zicht.

Magnetron popcorn gezond

Van magnetron popcorn wordt gezegd dat het zowel gezond als giftig is. We kijken eerst naar de gezondheidsaspecten.

Magnetron popcorn levert veel voedingsvezels. Om gezond te blijven heb je dagelijks voedingsvezels nodig. Dit is de voedingsbodem voor belangrijke darmbacteriën. Zo houd je de darmwerking gezond. Daarnaast stabiliseren voedingsvezels de bloedsuikerspiegel. Let op: de popcorn zelf is gezond, de suiker niet!

Popcorn is ook een belangrijke bron van antioxidanten. Het bevat voornamelijk veel polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die ontstekingsremmend werken. Daarnaast gaat deze stof aderverkalking tegen.

Popcorn is alleen gezond wanneer je hier niet teveel van eet. Kies bij voorkeur voor zoute popcorn. Dit is een stuk gezonder dan de zoete variant.

Een zakje magnetron popcorn bevat gemiddeld 1 gram natrium. Dit komt overeen met 3 gram keukenzout. Per dag hebben we ongeveer 0,5 gram tot 1 gram natrium nodig, met een maximum van 2,4 gram. Omdat magnetron popcorn 1 gram natrium bevat, past dit binnen het dagelijkse dieet. Let wel op dat je verder geen andere zoute producten eet.

Waarom magnetron popcorn giftig is

Er wordt vaak gezegd dat magnetron popcorn giftig is. Dit is gedeeltelijk waar. Tot 2015 bevonden zich chemicaliën aan de binnenkant van een zakje magnetron popcorn. Dit betrof perfluoroctaanzuur, een hulpstof dat we in teflon terugvinden.

Bij het bereiden van magnetron popcorn kon dit chemisch bestanddeel verdampen en in de popcorn terechtkomen. Het nadeel van perfluoroctaanzuur is dat het zich in het lichaam opstapelt. Een grote hoeveelheid kan voor onvruchtbaarheid zorgen. Ook voor kinderen was magnetron popcorn giftig.

Vanaf 2015 is deze giftige stof uit de verpakking gehaald. Daarna was magnetron popcorn niet langer giftig.

Popcorn longen

Popcorn kan ook op een andere manier giftig zijn. Al eens gehoord van popcorn longen? Deze ziekte wordt ook wel obliteratieve bronchiolitis genoemd. Deze zeldzame aandoening komt veel voor bij medewerkers van magnetron popcorn fabrieken. De oorzaak is inademing van smaakstoffen zoals diacetyl. Dit is een boter-achtige smaakstof die veel in magnetron popcorn voorkomt.

Symptomen van popcorn longen zijn kortademigheid en hoesten. De ziekte is onomkeerbaar en levensbedreigend.

In het jaar 2000 kregen 9 medewerkers van een popcornfabriek de ziekte. In het jaar 2007 werd dit bij een consument vastgesteld. Deze had popcorn longen ontwikkeld door overconsumptie van magnetron popcorn. Na een rechtszaak kreeg de consument een schadevergoeding van 2,7 miljoen euro. Vanaf dat jaar werd de stof diacetyl vervangen door een veiligere smaakstof.


Al met al is magnetron popcorn tegenwoordig niet zo giftig als voorheen. Toch is het altijd beter om er niet teveel van te eten. Geef kinderen liever geen magnetron popcorn maar kies voor zelf maken.

Hoe zelf popcorn maken?

We leggen je uit hoe je zelf popcorn kunt maken.

  1. Koop gedroogde mais, verkrijgbaar in de supermarkt of natuurwinkel.
  2. Verhit plantaardige olie in een wokpan of hoge pan met deksel.
  3. Wanneer de pan heet genoeg is, leg je een laagje mais op de bodem.
  4. Zet de deksel op de pan.
  5. Bij het poffen van de eerste maiskorrels zet je het vuur lager.
  6. Schud de pan om te voorkomen dat de popcorn aanbrandt.
  7. Laat het deksel op de pan totdat de mais niet meer poft.
  8. Zet het vuur uit en laat alles 2 minuten staan.
  9. Bestrooi de warme popcorn met suiker of zout.

Nu heb je de lekkerste zelfgemaakte popcorn!

Dit heb je misschien nog nodig:

Amerikaanse popcorn bakjes
Gadgy Popcorn Machine Retro
Popcornmais – Zoet en zout -1 KG

Welke mais voor popcorn?

Met alle soorten mais kun je popcorn maken. Toch zijn bepaalde maissoorten beter. Voor popcorn wordt zea mais of gedroogde mais gebruikt. Dit koop je gewoon in de supermarkt. In Nederland wordt veel mais gekweekt. Het betreft hier vaak snijmaïs, bestemd als veevoer.

Ook suikermais wordt wel in Nederland geteeld. Deze laatste is zeer geschikt om popcorn van te maken. Bij verschillende boerderijen kun je zelf suikermais plukken. Zo wordt zelf popcorn maken nóg leuker.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven