Zo moet je een auto aanduwen

Bijgewerkt: 22 oktober 2023

Je auto staat met pech langs de weg. Hoe moet je een auto aanduwen? Ten eerste heb je hier een helpende hand voor nodig. In je eentje lukt het niet om de auto weer op gang te krijgen. Zorg dat je met minimaal twee personen bent, het liefst nog meer. Hieronder lees je hoe je de auto aanduwt en ervoor zorgt dat de motor aanslaat.

Met pech langs de weg

Slaat de motor plots af? Probeer hem eerst opnieuw te starten. Raak niet in paniek wanneer anderen achter je ongeduldig worden. Zet gewoon je gevarenlichten aan, dan weet iedereen dat je niet meer vooruit komt.

Wanneer de motor niet reageert dan moet je het niet blijven proberen. Te vaak achter elkaar de motor willen starten kan tot schade leiden. Probeer de auto langs de kant van de weg te zetten. Houd je hierbij aan de geldende regels.

Wanneer de auto helemaal niks meer doet en aanduwen is niet mogelijk, laat andere weggebruikers dan weten dat je langs de weg staat. Zet de gevaren lichten aan. Wanneer ze niet werken of je auto vormt een obstakel dan ben je verplicht om een gevarendriehoek te plaatsen.

Voor je eigen veiligheid is het ook beter om een veiligheidshesje aan te doen. Heb je iemand gevonden die kan helpen met het aanduwen van de auto? Laat deze persoon ook een hesje dragen, wel zo veilig.

Zo moet je een auto aanduwen

Is het je gelukt om minstens één andere persoon te vinden, dan kun je proberen om de motor weer aan de praat te krijgen. Hoe moet je een auto aanduwen? Hieronder een duidelijke handleiding.

  • Zet het contact aan
  • Schakel de airco en radio uit
  • Trap de koppeling in en houd deze continu ingedrukt
  • Zet de versnelling in zijn 2
  • Haal de handrem ervan af

Nu geef je de ander het teken om de auto te duwen. Wanneer twee of drie personen duwen is dit minder zwaar werk dan wanneer een enkel persoon dit moet doen. Het is belangrijk dat diegene zo hard mogelijk duwt. Tijdens het duwen laat je de koppeling opkomen. Tegelijkertijd geef je gas.

Wanneer de motor aanslaat druk je de koppeling weer in. Het is nu belangrijk om in de auto te blijven rijden, schakel de motor dus niet uit. Blijf ook vooral in het begin gas geven.

Heb je de duwers een veiligheidshesje gegeven? Spreek van tevoren af wat je hiermee doet. Mogen ze het als dank houden wanneer de motor aanslaat of moeten ze het teruggeven? Omdat je de motor niet uit kunt schakelen en ook liever niet stilstaat kun je adressen uitwisselen. Dat is sowieso wel handig, om de ander te bedanken (mits je deze persoon niet kent).

Een automaat aanduwen

Hoe moet je een automaat aanduwen? Het antwoord hierop: niet. Je kunt een automaat namelijk nooit aanduwen. Wanneer een automaat het niet meer doet zijn er maar twee opties: het gebruik van startkabels of de pechhulpdienst bellen.


Het gebruik van startkabels

Wat is het verschil tussen een auto aanduwen of startkabels gebruiken? Startkabels zijn praktisch wanneer de accu niet helemaal leeg is. Bovendien zijn startkabels ook wat makkelijker, je hoeft namelijk geen zware auto aan te duwen.

Het is daarom aan te raden om altijd een setje startkabels bij je te hebben. Leg deze gewoon achter in de kofferbak of in de ruimte hieronder, dan raak je ze ook niet kwijt. Startkabels kost rond de € 20 tot € 30. Ga er niet vanuit dat iemand anders startkabels bij zich heeft.

Strex Startkabels 25 mm2 – 3.5M – 750A

Wat te doen na het aanduwen of startkabels gebruiken

Je krijgt de motor aan de praat dankzij aanduwen of het gebruik van startkabels. Je hebt hierboven al kunnen lezen dat je zeker door moet blijven rijden. Doe dit gedurende 30 minuten of over een afstand van 25 km. Voorkom dat je tussendoor moet stoppen. Het beste kun je de autosnelweg nemen, dan weet je bijna zeker dat je door kunt rijden.

Het is af te raden om direct naar huis te rijden en 5 minuten later voor je woning te parkeren. Wanneer je later op de dag of de volgende dag de auto wil gebruiken is de kans groot dat hij niet start. Dit komt omdat de accu zich onvoldoende heeft opgeladen.

Dit doet de pechhulp

Weet je niet hoe je een auto moet aanduwen of kun je geen hulp vinden? Dan kun je altijd nog de pechhulp bellen. Wanneer je hiervoor bent verzekerd dan is pechhulp vaak gratis. In alle andere gevallen moet je hiervoor betalen.

De pechhulp dienst helpt je met het starten van de motor. De dienst zal vaak niet je auto aanduwen maar gebruikmaken van een starter. Wanneer de motor niks meer doet of de accu is dood, dan wordt je auto meegenomen naar een garage. Houd in dit geval rekening met hogere kosten.

Wat kost dit wanneer je lid bent van pechhulp ANWB? Voor de Wegenwacht Service betaal je vanaf € 5,45 per maand (instaptarief). Je kunt de Wegenwacht Service afsluiten voor personenauto’s, busjes, motorfietsen, brommobielen en bestelbusjes. Hierbij is het belangrijk dat het voertuig niet meer dan 3500 kg weegt en ook niet-commercieel wordt gebruikt.

Kosten pechhulp zonder lidmaatschap

Wanneer je niet lid bent van de Wegenwacht/ANWB dan betaal je apart voor pechhulp. Voor een lege accu ben je ongeveer € 95 kwijt. Overige pechgevallen kost je € 125. Heb je verkeerd getankt of moet de auto getransporteerd worden? Tot 25 km betaal je ongeveer € 150. Hierna € 4 per kilometer.

Om kosten te besparen is je auto aanduwen helemaal geen gek idee. Het is in ieder geval het proberen meer dan de moeite waard. Mocht je auto starten dan heb je een hoop kosten bespaard.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven