Duitse zender: Formule 1 en voetbal kijken

Bijgewerkt: 22 oktober 2023

Het wordt steeds lastiger om gratis Formule 1 of voetbal te kijken. Gelukkig zijn er een hoop alternatieven. Soms niet helemaal toegestaan, maar Formule 1 via een Duitse zender kijken is volkomen legaal. Dit geldt ook voor veel voetbalwedstrijden. Nu is het natuurlijk de vraag wat er exact wordt uitgezonden en bij welke zender je moet zijn.

Formule 1 via Duitse zender

In 2022 is Ziggo de uitzendrechten voor de Formule 1 races verloren. Die zijn overgegaan naar ViaPlay. Dit is een betaalzender, dus liefhebbers van de F1 moeten een extra abonnement afsluiten. Zowel bij Ziggo als bij KPN kan dit (tijdelijk) met korting. Zie je dit niet zitten? Dan zijn er een aantal races die je via een Duitse zender bekijkt, gratis en voor niets.

De Duitse zender RTL zendt in 2022 in ieder geval drie races uit, namelijk die van Engeland, Brazilië en Emilia-Romagna. Als bonus is ook de Nederlandse Grand Prix via het Duitse RTL te bekijken.

De Duitse zender RTL vind je terug op de volgende kanalen:

 • Ziggo: kanaal 58
 • KPN: kanaal 46
 • XS4ALL: kanaal 46
 • Telfort: kanaal 46
 • Tele2: kanaal 223
 • T-Mobile Thuis: kanaal 397
 • Youfone: kanaal 520
 • SKV: kanaal 57
 • Delta: kanaal 455
 • Canal Digitaal: kanaal 114
 • Kabeltex: kanaal 129
 • Kabelnoord: kanaal 114

Zoveel Formule 1 races zijn er in totaal

Formule 1 via een Duitse zender kijken is geen totaaloplossing. Er staan voor 2024 maar liefst 24 races gepland en dat is meer dan ooit. Omdat de Duitse zender er slechts 4 uitzendt, kom je er nog 20 tekort. Hiervoor zul je toch een alternatief moeten zoeken.

Maisto Auto RC – Red Bull RB15 
Cap Red Bull Racing

Duitse zender: voetbal kijken

De wedstrijden van het Nederlands elftal worden door de NPO/NOS uitgezonden. Maar wil je bijvoorbeeld een wedstrijd Ajax Feyenoord kijken, dan kun je bij ESPN 1 terecht. Dit is een betaalzender en terug te vinden op de volgende kanalen:

 • Ziggo: kanaal 421
 • KPN: kanaal 14
 • XS4ALL: kanaal 14
 • Telfort: kanaal 14

Helaas is ook ESPN de uitzendrechten voor veel wedstrijden kwijtgeraakt aan het Zweedse ViaPlay. Dit betekent dat je wederom een abonnement bij ViaPlay moet afnemen. Maar voor degene die zowel voetbal- als Formule 1 fan zijn is dit een absolute uitkomst.

De wedstrijden uit de competitie van Duitsland (Bundesliga) zijn in 2022 tijdelijk gratis via YouTube te bekijken. Daarnaast is het Duitse voetbalkampioenschap op verschillende zenders te volgen waaronder het Duitse ZDF (gratis). Ook via betaaldiensten zoals het Britse Sky Sport.

Waarom kun je niet gratis sport kijken?

Vroeger was alles beter. Je keek alle sportuitzendingen gratis op je televisie. Kabeltv was er nog niet, dus je was wel aangewezen op het beperkte aanbod. Sinds de komst van kabeltelevisie zijn er ook een hoop commerciële zenders bijgekomen. Dat commerciële speelt een belangrijke rol, want de zenders worden niet gesteund door de overheid.

Commerciële zenders leven van reclameopbrengsten. Omdat dit ook steeds minder wordt -bedrijven adverteren liever via het internet- moet er een ander verdienmodel worden opgesteld. Aan de andere kant hebben sportbonden ook wel in de gaten dat er geld valt te halen door de verkoop van uitzendrechten. Hierdoor wordt er grof gehandeld in de uitzendrechten voor sportwedstrijden. De hoogste bieder wint en het is de burger die ervoor betaalt.

Wat is dat met HesGoal?

Je hoort vaak over gratis voetbal kijken via HesGoal (He’s Goal). Dit is geen Duitse zender maar een streaming website, die je geheel gratis bezoekt en gebruikt. Via HesGoal kijk je dus gratis live voetbal waaronder de eredivisie, Premier League en nog meer.

Dat is natuurlijk helemaal geweldig, maar toch krijgt deze streamingwebsite ontzettend veel kritiek. HesGoal is namelijk een illegale streamingdienst.

Gratis Formule 1 via HesGoal kijken is soms ook mogelijk. De streamer neemt de race illegaal op en zendt deze live uit. De FIA probeert dit soort illegale praktijken zo snel mogelijk uit te schakelen. De kans is dus aanwezig dat je halverwege de race niet meer verder kan kijken, en op zoek moet naar een alternatief.

Boete voor het illegaal streamen of bekijken van sportwedstrijden

Zonder toestemming een sportwedstrijd (live) uitzenden is niet toegestaan. Degene die de stream uitzendt kan een gevangenisstraf of een boete tot € 300.000 verwachten. Maar wat gebeurt er wanneer jij degene bent die naar de stream kijkt?

In principe niet veel. Wanneer een website artikelen van een andere website jat en deze online plaatst, dan is het niet illegaal om hiernaar te kijken. Maar de website in kwestie is strafbaar en kan juridisch worden vervolgd. Zo zit het ook met het bekijken van illegale streams. Je mag er naar kijken maar de wedstrijd illegaal uitzenden is niet toegestaan.

Let wel op met sommige van deze sites. Vaak wordt misbruik gemaakt van het feit dat mensen op zoek zijn naar gratis Formule 1 of voetbal kijken. Er wordt dan via de site niet alleen illegale inhoud maar ook opdringerige advertenties verspreid. Het is zelfs mogelijk dat er kwaadwillende software op je computer of laptop geïnstalleerd wordt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven