Paarse vlekken op benen – zo ontstaat het

Bijgewerkt: 21 oktober 2023

Paarse vlekken op de benen zien er niet  alleen vreemd uit, het heeft ook altijd een oorzaak. Soms gaat het om een blauwe plek die langzaam paars wordt. Maar er kan ook iets ernstig aan de hand zijn. Hieronder vind je wat oorzaken van paarse vlekken op de benen. En natuurlijk wat je eventueel kunt doen.

Zo ziet een paarse vlek eruit

Het is heel logisch om te denken dat paarse vlekken op de benen er ook paars uitzien. Wat natuurlijk ook zo is. Maar een paarse vlek kan ook een blauwachtige tint of een bruine tint hebben. Soms verkleuren de paarse vlekken weer of verdwijnen net zo snel als dat ze gekomen zijn.

Paarse vlekken kunnen minder dan 0,5 cm doorsnede zijn maar ook enkele centimeters groot zijn. Sommige mensen hebben paarse vlekken op de benen van meer dan 10 cm doorsnede.

De oorzaken van paarse vlekken op benen

Heb je last van paarse vlekken op de benen en ben je benieuwd waardoor dit komt? Hieronder enkele oorzaken. Let op: dit zijn natuurlijk niet alle oorzaken. Soms is het beter om de vlekken door een huisarts of huidarts na te laten kijken.

Gestoten: van blauw naar paars

Het zal niet de eerste en zeker niet de laatste keer zijn dat je met het been ergens tegenaan stoot. Vaak gebeurt dit met het onderbeen, met name het scheenbeen is hier gevoelig voor. Maar je kunt natuurlijk ook een stomp tegen het bovenbeen krijgen.

Bij een flinke stoot of slag of wanneer je gevallen bent kan er een bloeduitstorting plaatsvinden. Doordat kleine bloedvaatjes beschadigd raken, lekken ze bloed weg. Eerst ontstaat er een rode tot roodpaarse kleur. Later wordt de plek blauw. Na enkele dagen zie je deze van groen naar geel verkleuren. Uiteindelijk is de blauwe plek helemaal weg.

In principe geneest een blauwe of paarse plek doorstoten vanzelf. Tegen de pijn kun je paracetamol gebruiken of de plek koelen. Eventueel Phytosun Arnica olie/gel, dat blauwe plekken vermndert.

Phytosun Essentiële Olie Helichrysum

Huidatrofie: dunner worden van de huid

Bij het ouder worden sterven meer huidcellen af dan dat er nieuwe huidcellen ontstaan. Hierdoor wordt de huid dunner, dit is een normaal verschijnsel. Sommige aandoeningen maar ook het gebruik van medicatie (prednisolon) kan huidatrofie veroorzaken.

De huid wordt dan dunner en is zeer kwetsbaar. Vaak ontstaan er verkleuringen op de huid. Dit zijn bijvoorbeeld paarse vlekken op de benen, op de armen maar ook op andere lichaamsdelen. Het probleem is dat je vaak niet weet waar deze paarse plekken of blauwe vlekken vandaan komen. Meestal ontstaat dit door stoten, zonder dat je dit in de gaten hebt.

Wanneer huidatrofie door medicatie ontstaat dan verdwijnen de klachten bij stoppen met medicatie. Stoppen met roken stimuleert de bloedsomloop, net als regelmatig bewegen. Soms worden er hormonen toegediend om de klachten tegen te gaan.

Angieoma serpiginosum: huidafwijking met zichtbare bloedvaten

De naam angioma serpiginosum zegt velen niet veel maar het gaat hier om een goedaardige huidziekte. Dit is een aangeboren aandoening die zich in de meeste gevallen voor het 20e levensjaar voor het eerst vertoont. Het zijn bijna altijd vrouwen waarbij deze huidziekte wordt gevonden.

Door deze huidziekte ontstaan er kleine roodgekleurde tot paarse stippen op de huid. Dit ontstaat doordat kleine bloedvaten net onder het huidoppervlak zichtbaar zijn. Dit kan dus ook opgemerkt worden als kleine paarse vlekken op de benen maar ook elders op het lichaam. Toch zijn de vlekken het vaakst op de benen en de billen zichtbaar.

Een behandeling is vaak niet nodig. Om cosmetische redenen kan dit wel behandeld worden met een laser.

Vasculitis van de huid: ontstoken en beschadigde bloedvaten

Een veel voorkomende oorzaak van paarse vlekken op de benen is vasculitis. Dit zijn ontstoken en beschadigde bloedvaten vlak onder de huid. Het ontstaan van vasculitis heeft verschillende oorzaken. Soms gaat het om een infectie door bacteriën maar ook door een verkeerde reactie van het afweersysteem. Daarnaast kunnen geneesmiddelen dit veroorzaken.

Er ontstaan kleine rode of paarse vlekken, waaronder natuurlijk ook paarse vlekken op de benen. Mogelijk heb je ook last van jeuk of voel je zelfs een knobbeltje onder de huid.

In veel gevallen geneest het vanzelf maar soms is behandeling nodig. Dit kan met ontstekingsremmende medicatie, pijnstillers maar ook bescherming van de huid.

Purpura: bloeding in de huid

De aandoening purpura oftewel petechiën heeft niks te maken met een normale blauwe plek. Bij purpura zitten bloeding namelijk meer oppervlakkig in de huid aan zijn de plekken kleiner dan 2 mm. De oorzaak is een kleine bloeding in de huid, soms ontstaat dit door de handstand maar ook door een onderliggende ziekte.

Wat merk je van purpura? Er ontstaan kleine paarse verkleuringen. Je ziet misschien paarse vlekken op de benen, om de armen, op de romp of in het gezicht. Soms is purpura onschuldig. Maar het is altijd beter om naar de onderliggende oorzaak te kijken waarna een behandeling wel noodzakelijk is.

Ouderdomsplekken en verminderde doorbloeding

Met het ouder worden ontstaat er vaak een verkleuring van de huid. Hier is in principe vrij weinig tegen te doen. Veel oudere mensen hebben ouderdomsvlekken in het gezicht, om de handen, de armen maar ook op de benen.

Soms ontstaan vlekken door een verminderde doorbloeding van spieren en weefsel. Ontstaan hierdoor paarse vlekken op de benen dan is het misschien goed om eens compressie kousen uit te proberen. Deze stimuleren de doorbloeding van de weefsels.

Roegaarden compressie sokken

Blijf je lang last houden van paarse vlekken op de benen of elders op het lichaam? Breng dan altijd een bezoek aan de huisarts. Deze stelt een diagnose en start eventueel een behandeling. Zo kom je hopelijk nog het snelst van de paarse vlekken af.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven