Zo kies je het beste bed

Bijgewerkt: 21 januari 2023

8 uur slaap per dag, dit betekent dat je een derde van je leven in bed doorbrengt. Iemand van 75 jaar oud heeft dus 25 jaar aan slapen besteed! Omdat je zoveel tijd in bed ligt, is het belangrijk om voor een goed model te kiezen. Waarop moet je letten bij aankoop en wat is het beste bed? In dit artikel tonen we de eigenschappen van de ideale slaapplek.

Het belangrijkste: de maat van het bed

Vaak kijken we alleen naar de breedte van het bed, maar de lengte is net zo belangrijk. Een bed moet 15-30 cm langer zijn dan de lichaamslengte. Houd hierbij rekening met de eventueel grotere partner.

De breedte is natuurlijk ook belangrijk. Je wil zo luxe mogelijk slapen en kiest hierdoor voor een breder bed. Maar het bed moet wel in de slaapkamer passen. Er moet zeker loopruimte rondom het bed aanwezig zijn.

Een standaard bed heeft een breedte van 80 cm per persoon. Hieronder enkele breedte-maten voor twee persoonsbedden:

 • Klein: 140 cm
 • Gemiddeld: 160 cm
 • Groot: 180 cm
 • Extra groot: 200 cm

Voor het eenpersoonsbed geven we het volgende advies:

 • Klein: 70 cm
 • Gemiddeld: 80 cm
 • Groot: 90 cm
 • Extra groot: 100 cm

Niet doen: de twijfelaar als tweepersoonsbed

Een twijfelaar is een bed met een breedte van 120 cm. Dit kun je zien als XXL eenpersoonsbed. Sommigen nemen een twijfelaar als tweepersoonsbed, maar dit wordt aan de krappe kant. Per persoon is er slechts 60 cm ligruimte aanwezig! Dit komt overeen met de gemiddelde zitdiepte van een bank. Prima voor tijdelijk maar minder comfortabel wanneer je jaar in jaar uit zo krap moet liggen.

Keuze voor het bedframe

Aan de hand van je persoonlijke voorkeur selecteer je het beste bed. Dit bestaat uit een bedframe in een kleur en van een materiaal dat bij je stijl past. Veel bedden hebben een hoofdbord dat bij het bedframe past. De bedpoten zijn soms in een andere kleur of van een ander materiaal.

Er zijn verschillende type bedden verkrijgbaar. Dit zijn onder andere klassiek, modern, landelijk of industrieel. We hebben enkele van deze bedden gecategoriseerd.

De verschillende soorten bedden

Het is goed om eens na te denken over de verschillende soorten bedden. Een conventioneel bed is een ledikant met bedbodem en hierop een matras. Al die onderdelen staan los van elkaar en zijn ook aanpasbaar. Dit is het grootste voordeel van een conventioneel bed, naast het feit dat dit ook in verschillende afmetingen, kleuren en materialen verkrijgbaar is. Het tweede voordeel is de lagere aankoopprijs ten opzichte van andere soorten bedden.

Volgens velen is de boxspring het beste bed. Dit type bed bestaat uit twee dikke matrassen met binnenvering. Voor extra comfort komt hier bovenop nog een topdekmatras (topper). De dubbele vering geeft een optimale ondersteuning aan het lichaam. Niet voor niets kom je de boxspring veel in luxere hotelkamers tegen. Sommige van deze bedden zijn elektrisch verstelbaar.

Een boxspring is een stuk duurder in aanschaf. Omdat de buitenzijde uit een stoffen bekleding bestaat trekt het ook veel stof aan, en is niet geschikt voor iemand met een stofallergie of huisstofmijtallergie.

Voordat de boxspring in opkomst was zagen we het waterbed als luxe slaapplek. Zowel de hardheid, stabilisatie als de temperatuur van het bed zijn instelbaar. Ook is dit zeer geschikt voor mensen met een allergie want er trekt geen stof, huisstofmijt of bacteriƫn in het matras. Het waterbed verbruikt wel veel stroom en is redelijk duur in aanschaf. Ook vraagt het meer onderhoud.

Onze tip: de beste bedden merken

Je kunt een bed zo duur maken als je zelf wil. De betere merken liggen in de hogere prijsklasse. Dit zijn volgens consumenten de beste bedden merken:

 • Auping
 • SwissSense
 • Tempur
 • M Lin e
 • Capella
 • Olympic Life

Het beste bed om in te slapen

De keuze voor een bed is heel persoonlijk. Het gaat voornamelijk om de persoonlijke smaak en het budget. De bedbodem en het matras spelen een grotere rol en stimuleren een goede nachtrust of remmen dit juist af.

Een medium matras is voor de meeste mensen een prima keuze, al helemaal wanneer deze over een zachte toplaag beschikt. Mensen die wat zwaarder zijn kiezen liever voor een hard matras in combinatie met een ondersteunende bedbodem. In onze artikelen over matrassen en bedbodems gaan we hier dieper op in.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven