De best geteste bedbodems die verkrijgbaar zijn

Bijgewerkt: 20 januari 2023

De meeste mensen zijn bekend met een lattenbodem of spiraalbodem. Dit soort bedbodems zijn goedkoop in aanschaf, maar er zijn ook luxere varianten van. Daarnaast zijn er nog veel meer modellen verkrijgbaar waaronder de schotelbodem en de boxspring. We zetten de verschillende bedbodems op een rij en bekijken welke als beste naar voren komen.

Ouderwets maar nog steeds effectief: spiraalbodem

Een van de oudste en meest gebruikte bedbodems is de spiraalbodem. Vroeger waren deze bedbodems vrij simpel en boden niet de beste ondersteuning, tegenwoordig is hier veel in verbeterd.

Deze veerkrachtige bodem bestaat uit spiraalvormige staaldraden op een metalen frame, soms is het frame van hout. De spiralen zijn in de lengte of de breedte gespannen.

Vanwege de open structuur biedt de spiraalbodem een zeer goede ventilatie. De ventilatie is beter dan bij welke andere bodem dan ook. Hierdoor is dit zeer geschikt voor mensen die veel last hebben van nachtelijk zweten. De moderne varianten bieden een goede ondersteuning waardoor het gewicht gelijkmatig verdeeld wordt. Een spiraalbodem is uitermate geschikt voor het pocketveringmatras. Het is minder geschikt voor het traagschuimmatras of een matras met een lage hardheid (zacht matras).

Lattenbodem: van eenvoudig tot luxueus

In 1957 werd de lattenbodem uitgevonden. Sindsdien is deze bedbodem flink verbeterd en biedt hierdoor meer comfort. Een eigenschap van de lattenbodem is dat het gewicht van het matras en de persoon gelijkmatig verdeeld wordt. Sommige modellen hebben een in hoogte verstelbaar hoofd- en voeteinde. De goedkope verstelbare lattenbodems moet je handmatig aanpassen, de duurdere modellen werken met afstandsbediening.

Net als een spiraalbodem heeft ook een lattenbodem een open structuur en ventileert hierdoor goed. De ventilatie is wel iets minder dan bij de spiraal bedbodem. Over de algehele lijn zijn lattenbodems goedkoper in aanschaf dan bijvoorbeeld een boxspring bodem.

Een nadeel van de lattenbodem is dat de latjes soms erg kwetsbaar zijn, vooral bij de goedkopere modellen. Deze bedbodem is niet geschikt voor een binnenvering- of pocketveringmatras, uitgezonderd lattenbodems met meer dan 24 latten. Het meest geschikte matras voor de lattenbodem is een latexmatras, luchtmatras of watermatras.

De schotelbodem voor het hoogste comfort

Een schotelbodem ziet er wat futuristisch uit. Het is een verbetering van de lattenbodem. Er zijn meerdere latten aanwezig met op elke lat een aantal schotels. De schotels zorgen voor een gelijkmatige ondersteuning.

Het voordeel is dat de bodem goed veert en soepel is. Sommige modellen zijn elektrisch verstelbaar, dit verhoogt het ligcomfort. De kunststof schoteltjes zijn afzonderlijk van elkaar te bewegen of naar beneden te drukken, zodat je de bodem aanpast naar je lichaamshouding en slaapgewoonten.

De ventilatie is zeer goed, maar kan door de aanwezigheid van de extra schotels wat minder zijn ten opzichte van de lattenbodem. Sommigen vinden het lastig om de schoteltjes goed in te stellen.

De schotelbodem is uitermate geschikt voor het koudschuim- of traagschuimmatras. Wanneer er voldoende schotels aanwezig zijn is hij ook geschikt voor het pocketvering matras.

Vlavro bedbodem – boardbodem

Misschien ken je hem nog van vroeger, de vlavro bedbodem. Hij staat ook wel bekend als de boardbodem en dat heeft met het materiaal te maken. Deze bedbodem bestaat uit een dunne plaat hardboard met hierin vele gaatjes, die zijn als ventilatie bedoeld.

Het is niet de beste bedbodem maar wel goedkoop in aanschaf. Bovendien gaat de vlavorbodem meer dan 20 jaar lang mee. Het nadeel is dat de ventilatie zeer slecht is, de bodem is niet verstelbaar en je ligt er vrij hard op. Dit type bedbodem adviseren we alleen voor het logeerbed of als tijdelijke bedbodem, zeker niet voor de lange termijn.

Boxspring met hotelervaring

Iedereen slaapt graag in een luxe hotelbed. Dit heeft met het hoge ligcomfort van het boxspring bed te maken. Een boxspring bed ziet eruit als twee matrassen die op elkaar liggen. De boxspring bedbodem bestaat uit een bak met hierin bonellveren of pocketveren. Hier bovenop komt vaak een pocketveren matras te liggen, maar een ander matras is ook mogelijk.

Een boxspring bedbodem geeft, in combinatie met een verend matras, de beste ondersteuning aan het gehele lichaam. Wanneer de bedbodem elektrisch verstelbaar is ervaar je nog meer ligcomfort. Een ander voordeel is de hoogte van de boxspring, waardoor je makkelijker in en uit bed stapt.

Een van de nadelen is de stoffen bekleding, niet geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie. Dit bed weegt zwaarder dan andere modellen en is niet eenvoudig te verplaatsen. Het laatste nadeel is de hogere aanschafprijs, waardoor een boxspring niet voor iedereen bereikbaar is.

Conclusie beste bedbodem

We kunnen geen persoonlijk advies geven met betrekking tot de beste bedbodem. Hieronder zetten we de eigenschappen overzichtelijk op een rij.

VentilerendOndersteuningKwaliteit
Spiraalbodem************
Lattenbodem**********
Schotelbodem**********
Vlavrobodem*******
Boxspring bodem************

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven