Wakker worden met spanning

Bijgewerkt: 25 januari 2023

Gespannen slapen heeft verschillende oorzaken waaronder stress, een verkeerde slaaphouding of misschien wel lichamelijke klachten. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen af en toe en chronisch wakker worden met spanning. Komt het regelmatig voor dan ondervind je hier overdag de gevolgen van.

Stress zorgt voor een gespannen slaap

De cijfers zijn schrikbarend hoog: ruim 88% van de Nederlandse bevolking ervaart stress. Vooral in de wintermaanden komt dit vaker voor. Ook jongeren voelen zich steeds vaker gestrest. Ze hebben zorgen over hun studie, vrienden of geld. Bij volwassenen liggen de zorgen voornamelijk bij het werk, geld of relatie.

Door stress ervaar je een slechte nachtrust. Wanneer je slecht slaapt komt dit de concentratie en de prestaties overdag niet ten goede. Bovendien ben je slecht gehumeurd. Het gevolg: je raakt alleen maar meer gestrest.

Een slecht matras of hoofdkussen

Een matras moet elke 10 jaar vervangen worden en een hoofdkussen elke 3-5 jaar. Toch doet niet iedereen dit. Uiteindelijk gaat het oude matras doorzakken en biedt weinig ondersteuning. Je kunt je voorstellen dat dit voor een slechtere nachtrust zorgt.

Als beste getest: Emma matras

Sommige mensen hebben een slecht matras aangekocht. Het matras is te dun, heeft geen ondersteuningszones of ventileert niet. Hierdoor wordt je met gespannen en pijnlijke spieren wakker. Vaak merk je dit aan de nek, rug, heup of schouders.

Een verkeerde slaaphouding

Wakker worden met spanning kan ook met de slaaphouding te maken hebben. Vooral mensen die op de buik slapen worden tussendoor wakker met pijn in de onderrug. Dit komt omdat de rug te hol wordt getrokken, wat spanning op de spieren zet. Door op je buik te slapen kun je ook pijn in de nek ervaren, en zelfs hoofdpijn.

Op de rug slapen is ook niet alles. Hierdoor ga je meer snurken en het kan dat je partner je vaker aanstoot. Onbewust word je hier telkens wakker van. Snurken is ook een risicofactor voor slaapapneu, waarbij de ademhaling telkens even stilstaat.

Is slapen op de zij dan de meest ideale houding? Soms wel en soms niet. Door op je zij te slapen ligt de wervelkolom in een onnatuurlijke positie. Ook kan er druk op de heupen of schouders ontstaan. Het juiste matras en een kussen tussen de knieën voorkomt dit soort klachten.

De gevolgen van spanning of stress

Het is normaal om af en toe spanning of stress te voelen. Wanneer dit regelmatig voorkomt dan heeft dit invloed op je emoties, productiviteit en slaap. Het is daarom belangrijk om niet te lang met stress rond te lopen.

Langdurige stress kan leiden tot overspannenheid. Klachten die hierbij horen zijn slecht slapen, oververmoeidheid, spierpijn, spijsverteringsproblemen en meer vatbaar zijn voor ziekten. Ook ervaar je hartkloppingen en zweten. Wie gestrest of overspannen is voelt zich prikkelbaar, is snel geïrriteerd en voelt zich opgejaagd. Je hebt geen zin om dingen te ondernemen, hebt een laag zelfvertrouwen en voelt je misschien wel angstig.

Als gevolg van deze klachten kom je in gewicht aan of val je teveel af. Je gaat sociale contacten uit de weg en kunt je moeilijk concentreren. Prestaties nemen zichtbaar af. Mogelijk loop je ook met negatieve gedachten rond.

Een burn-out kent vergelijkbare klachten, maar is het gevolg van teveel werken of ondernemen en weinig ontspanning nemen.

Last van stress of spanning, of loop je tegen een burn-out aan?

Hier vind je rustgevende tabletten

Zo slaap je weer beter

Allereerst is het belangrijk om het probleem bij de kern aan te pakken. Gaat het om financiële zorgen, lichamelijke klachten of een te hoge werkdruk? Praat hierover met een hulpverlener, de huisarts of de werkgever. Eventueel is therapie een goede behandelmethode.

Om weer beter te slapen is het goed om onderstaande tips door te lezen.

Voldoende lichaamsbeweging

Beweeg overdag minimaal een half uur. Denk hierbij aan wandelen, fietsen of zwemmen. Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor hart en bloedvaten, het zorgt ook voor ontspanning. Denk eens aan gezamenlijk fietsen of een uurtje in de sportschool trainen. Je zult merken dat je letterlijk de stress van je afsport. Het is niet aan te raden om vlak voor het slapen gaan te sporten, hierdoor val je moeilijker in slaap.

Ademhalingsoefeningen

Wie gestrest of gespannen is haalt vaak om de verkeerde manier adem. Sta eens stil bij de manier waarop je ademhaalt. Met ademhalingsoefeningen ontspant het zenuwstelsel. Op YouTube vind je een aantal van die oefeningen, maar je kunt ook aansluiting zoeken bij yoga. Niet alleen goed voor je ademhaling maar voor je hele lichaam en geest.

Eet gezond

Mensen die gestrest zijn hebben de neiging om meer te snoepen, of ongezonder te eten. Suiker is een grote boosdoener. Het zorgt voor overgewicht, vermoeidheid en problemen met de spijsvertering. Suiker kan ook ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Eet dus zo gezond mogelijk.

Een verzwaringsdeken

Veel mensen met stress hebben baat bij het slapen onder een verzwaringsdeken. Dit is een deken met extra gewicht. Zo op het eerste oog lijkt dit oncomfortabel, maar het heeft juist positieve effecten. Zonder het zwaardere gewicht krijgt je lichaam het idee dat het geknuffeld wordt. Als gevolg hiervan maakt je lichaam hormonen aan die voor ontspanning, een diepe slaap en een tevreden gevoel zorgen.

Een verzwaringsdeken uitproberen? Neem een deken met een gewicht die 10-25% van je eigen lichaamsgewicht bedraagt.

Het juiste matras en hoofdkussen

Natuurlijk hebben het matras en hoofdkussen ook invloed op je nachtrust. Zorg voor een goed ondersteunend en ventilerend matras. Het hoofdkussen mag voor zijslapers en buikslapers niet te hoog zijn. Vervang het matras om de 8-10 jaar en het hoofdkussen om de 3-5 jaar.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven