De ideale slaapkamertemperatuur

Bijgewerkt: 25 januari 2023

Slapeloosheid of slecht slapen heeft verschillende oorzaken. Veel mensen staan er niet bij stil dat de temperatuur op de slaapkamer een grote rol speelt. De ideale slaapkamer temperatuur ligt rond de 16 °C, soms hoger of lager. Er wordt veel verkeerd advies met betrekking tot het slaapklimaat gedeeld.

Je lichaamstemperatuur daalt tijdens de slaap

Overdag ligt de lichaamstemperatuur rond de 37 °C. Tijdens de slaap daalt deze naar 36 °C tot 36,5 °C. Vlak voor het ontwaken daalt deze naar het laagste punt van 35,8 °C. Deze temperatuur heeft je lichaam ook wanneer je wakker wordt. Direct na het opstaan stijgt de temperatuur. Deze is rond 18:00 uur op zijn hoogst. Hierna daalt de temperatuur weer iets, om je voor te bereiden voor de nacht.

Je ziet dat de lichaamstemperatuur vooral in de nachtelijke uren laag is. Dit is belangrijk want hierdoor komt je lichaam in een diepe slaap. Wanneer je lichaamstemperatuur nog meer daalt of te hoog is, wordt je ‘s nachts wakker. Het is dus belangrijk om de lichaamstemperatuur ‘s nachts binnen een bepaalde marge te houden.

De temperatuur op de slaapkamer

Om goed te slapen is een juiste temperatuur op de slaapkamer nodig. Soms wordt gezegd dat deze tussen 16 °C en 21 °C moet liggen. Dit is aan de hoge kant, een temperatuur tussen de 16 °C en 18 °C is beter. De slaapkamer kan beter iets te koud dan te warm zijn. Kou kun je namelijk middels een dekbed of deken opvangen. Bij warmte kun je weinig anders doen dan zweten en veel wakker liggen.

De slaapkamertemperatuur is ook afhankelijk van het geslacht en de leeftijd. Baby’s hebben meer moeite om de lichaamstemperatuur te regelen. Een hogere omgevingstemperatuur is dan belangrijk. Ook ouderen hebben het sneller koud. Dit heeft met een lagere stofwisseling te maken, waardoor het lichaam minder warmte produceert. Dit zijn de meest ideale omgevingstemperaturen voor de nacht, afgestemd op leeftijd:

  • 0 tot 6 maanden: 18 °C tot 20 °C
  • 6 tot 12 maanden: 16 °C tot 19 °C
  • 1 tot 60 jaar: 16 °C tot 18 °C
  • 60 tot 70 jaar: 17 °C tot 19 °C
  • 70 jaar en hoger: 18 °C tot 20 °C

Dit zijn gemiddelden, want iemand kan behoefte hebben aan een hogere of lagere temperatuur op de slaapkamer. Ook het geslacht speelt een rol. Vrouwen produceren wat minder warmte dan mannen en hebben het dus vaker koud.

Digitale spiegel wekker met LED, Thermometer en alarm

Het beddengoed is medebepalend

Al het beddengoed is van invloed op de lichaamstemperatuur. Sommige matrassen houden warmte vast, anderen voelen juist verkoelend aan. Het hoofdkussen kan het hoofd en nek verwarmen, verkoelen of op de juiste temperatuur houden. Dit geldt ook voor het dekbed. Een winterdekbed houdt het lichaam gedurende de koudere maanden heerlijk warm, maar is een drama wanneer je hier tijdens hete zomermaanden onder ligt. Terwijl een zomerdekbed je in de wintermaanden van de kou wakker houdt.

De temperatuur onder het dekbed of de dekens zou ergens tussen de 33 °C en 35 °C moeten liggen. Er zijn maar weinig mensen die een thermometer mee naar bed nemen, dus moet je uitgaan van het materiaal dat je kiest.

Natuurlijke materialen zijn altijd beter

Kies een dekbed van katoen, bamboe, dons of wol. Dit zijn natuurlijke materialen die de warmte goed reguleren. Bovendien zijn deze materialen in staat om vocht af te drijven, ideaal wanneer je een zweterig type bent.

Synthetische materialen zijn een niet al te verstandige keuze. Synthetisch voelt al snel broeierig en warm aan. In de wintermaanden is het wel lekker warm, maar buiten deze periode heb je weinig aan een synthetisch dekbed.

Een matras dat slecht ventileert zal te snel warm aanvoelen. Bovendien voelt dit type matras ook in de wintermaanden oncomfortabel aan. Goede keuzes zijn het koudschuim- of traagschuim matras en het pocketveringmatras.

Naar koudschuim matrassen

Verwarming op de slaapkamer aan: verstandig of niet?

Sommige mensen hebben het in de wintermaanden erg koud en zetten de verwarming op de slaapkamer aan. Dat ze ‘s nachts onbewust een paar keer wakker worden, wordt niet aan de verwarming gelinkt. Toch is dit wel een veroorzaker van slecht slapen. Door de verwarming stijgt de lichaamstemperatuur en kom je minder goed in een diepe slaap.

De verwarming heeft nog een nadeel: het creëert een droge lucht. Hiervan raken de slijmvliezen geïrriteerd. Je merkt dat je met een droge keel wakker wordt of misschien wel een bloedneus hebt.

Koelen middels een airco of ventilator

In de hete zomermaanden kom je moeilijk in slaap. Een airconditioner op de slaapkamer zorgt voor een heerlijke verkoeling. Wel is het belangrijk om de airco niet te laag in te stellen. Zet hem op een temperatuur die tussen de 19 °C en 21° Celcius ligt. Dit lijkt te hoog, maar met een airco voelt de omgeving altijd had kouder aan. Dit komt omdat een airco niet alleen de lucht koelt, het haalt ook vocht uit de lucht.

Dat kan gelijk een nadeel zijn. Door de droge lucht ervaar je misschien wel een pijnlijke keel. Stel de airco in dit geval alleen op koelen en niet op ontvochtigen in. Bij veel moderne airco’s kun je dit prima reguleren.

Een ventilator koelt de temperatuur op de slaapkamer niet af, maar zorgt wel voor een lagere gevoelstemperatuur. Richt de ventilator op je lichaam, niet op je gezicht. Wil je de warmte uit de slaapkamer verdrijven? Richt de ventilator dan op het openstaande raam, zodat de warme lucht naar buiten wordt geblazen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven