De voor- en nadelen van bamboe beddengoed

Bijgewerkt: 25 januari 2023

Beddengoed is een verzamelnaam voor al het materiaal dat op het bed ligt. Bamboe beddengoed is verkrijgbaar als dekbedovertrek, hoeslaken of kussensloop. Het is bijzonder om te zien dat steeds meer mensen voor bamboe kiezen en hierbij het katoenen beddengoed links laten liggen. Is dit materiaal echt zoveel beter? We bekeken de eigenschappen van de bamboevezel en welke invloed dit op je nachtrust heeft.

De bamboeplant

Bamboe beddengoed wordt gemaakt van de bamboeplant. Dit is een snelgroeiende plant die tot wel 95 cm per dag groeit. Daar kun je bijna geen voorstelling bij maken maar moet je met eigen ogen zien. Het voordeel van bamboe is dat het zeer duurzaam verbouwd wordt. Er zijn geen pesticiden of meststoffen nodig om de plant goed te laten groeien. Bovendien hebben bamboeplanten minder water nodig.

De productie van bamboe stoffen

Beddengoed van bamboe wordt vervaardigd via een mechanische of chemische methode. Bij de mechanische methode wordt de bamboeplant vermalen en vervolgens verhit. Er ontstaat een soort pap waaruit de vezels worden gekamd. Van die vezels worden garen gesponnen. Het nadeel van deze methode is dat het veel tijd vraagt en dus ook veel meer geld kost.

Om die reden wordt bamboetextiel veel via de chemische methode gemaakt. De cellulose van de bamboeplant wordt met behulp van sterke chemicaliën (koolstofdisulfide) afgebroken. Vervolgens wordt het mengsel verdund met natriumhydroxide. Als laatste worden er zure oplossingen toegevoegd, hierna begint het spinnen van garen.

De chemische methode is zeer milieubelastend. De chemicaliën halen mogelijk de positieve eigenschappen van bamboe weg. Als tussenoplossing zijn er steeds meer fabrikanten die het chemische proces gedeeltelijk vervangen door gebruik te maken van natuurlijke enzymen.

Bamboe beddengoed is zijdezacht, ventilerend en vrij van schadelijke chemicaliën en pesticiden.

Bekijk bamboe beddengoed

De voordelen van bamboe beddengoed

Beddengoed dat gemaakt is van bamboe kent een aantal voordelen. Allereerst is het een natuurproduct en heeft het een antibacteriële werking. Ook werkt het anti-allergisch en is hiermee zeer geschikt voor mensen met een allergie voor huisstofmijt, met hooikoorts, astma, eczeem of een andere allergie.

Van katoen is bekend dat het ademend is en het vocht zeer goed afvoert. Bamboe kan dit nog beter, en voert tot wel vier keer meer vocht af dan katoen. In dat opzicht is bamboe beter dan katoen, al helemaal wanneer je voor een bamboe dekbed, dekbedovertrek of hoeslaken kiest.

Superzacht en comfortabel

Nog een bekend voordeel is dat bamboe dekbedovertrekken, kussenslopen en hoeslakens superzacht en comfortabel aanvoelen. Om die reden kiezen steeds meer mensen voor bamboe. Niet alleen met betrekking tot beddengoed maar ook wanneer het op bamboetextiel kleding aankomt.

Het is ook goed om te weten dat bamboe in de zomer verkoelend werkt en in de winter juist wat warmer aanvoelt. Mocht je ‘s nachts veel liggen zweten, dan is dit materiaal ook een uitstekende keuze. Het is eigenlijk een wondermiddel uit de natuur. Je kunt wel stellen dat bamboe betere eigenschappen heeft dan katoen.

Over de nadelen

Wanneer je voor het originele bamboe beddengoed gaat, dan zal het je opvallen dat het vrij prijzig is. Maar waarom is bamboe zo duur? Dit heeft met de mechanische verwerking te maken. De vezels worden zorgvuldig uitgekamd en tot garen gesponnen, zonder dat hierbij gebruik wordt gemaakt van chemicaliën. Dit heeft als voordeel dat de natuurlijke eigenschappen behouden blijven. Het nadeel is dat aan dit soort beddengoed een hoog prijskaartje hangt.

Het chemische productieproces is een stuk goedkoper maar milieuonvriendelijk. Dit maakt het lastig om een weloverwogen keuze te maken. Verder kleven er geen nadelen aan bamboetextiel, het heeft alleen maar voordelen.

Het uitwassen van een bamboe dekbed of beddengoed

Soms wordt gedacht dat je een bamboe dekbed niet kunt uitwassen maar dit gaat juist uitstekend. Kijk hiervoor altijd op de wasvoorschriften die op het labeltje staan. Veel dekbedden van dit materiaal mogen ook in de droger. Kies in dit geval wel voor de laagste droogstand.

Beddengoed van 100% bamboe mag gewoon in de wasmachine of kun je op de hand uitwassen. Dit mag tevens in de centrifuge en in de droger. Ook nu weer is het aan te raden om naar de wasvoorschriften te kijken. Het kan dat het beddengoed naast bamboe ook uit een ander materiaal bestaat. Hierdoor kan het wasvoorschrift afwijken.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven