Verkleed met carnaval moet niet maar mag wel

Bijgewerkt: 25 februari 2024

In Limburg en Brabant begint op de 11e van de 11e (11 november) de voorbereiding op het carnaval. Uiteindelijk breekt het grote feest aan. Verkleden met carnaval is heel normaal en wanneer je dit niet doet lijkt je er niet bij te horen. Waarom moet je verkleed met carnaval? Nee dat moet niet maar het mag.

Niet herkend worden

Wanneer je naar de oorsprong van carnaval kijkt wordt al snel duidelijk waarom we verkleed dit feest vieren. De katholieke kerk heeft eeuwenlang dit feest verboden. Mensen wilden het toch vieren en deden dit stiekem. Dit deden ze verkleed zodat ze niet herkend werden. Op die manier konden ze ook niet gestraft worden.

Venetiaans carnaval

Het Limburgs carnaval lijkt heel erg op het Venetiaans carnaval. Het eerste carnavalsfeest werd in Venezia in 1296 gevierd. Eigenlijk was het bedoeld om het begin van de lente aan te kondigen. Hierna werd het feest vergeten en werd twee eeuwen lang niet meer gevierd. Totdat het weer naar boven kwam drijven.

Sinds de jaren 60 viert Venezia jaarlijks carnaval. Het evenement duurt hier 12 dagen, dit in tegenstelling tot Nederland. Officieel duurt carnaval in Nederland drie dagen maar dit wordt steeds vaker verlengd naar vijf dagen.

Aswoensdag en Pasen

Officieel eindigt carnaval op Aswoensdag. Op deze dag begint de vastentijd van 14 dagen die tot Pasen duurt. Carnaval is een christelijk feest. Omdat het feest vroeger door de kerk verboden werd (zie hierboven) is het idee van verkleden en schminken ontstaan.

Niet verplicht om je te verkleden of te schminken

Vaak wordt gedacht dat je verplicht bent om verkleed carnaval te vieren. Natuurlijk is dit geen verplichting. Wel kan het dat anderen je wat vreemd aankijken, al helemaal wanneer iedereen verkleed gaat.

Ondanks dit feit zie je vooral ouderen onverkleed de straat opgaan. Ze vinden het leuk om naar de optocht kijken zonder zich gelijk in speciale kleding te moeten hijsen. Soms wordt wel een sjaaltje omgedaan, een mutsje opgezet of wordt er wat schmink op het gezicht gesmeerd. Vaak in de traditionele carnavalskleuren: rood, geel en groen.

Een kroeg of festival mag je niet weigeren

Stel dat je geen carnavalskleding aan hebt maar dit wel wil vieren. Je duikt de stad (of het dorp) in en een kroeg weigert je. Alleen omdat je niet verkleed bent! Mag dat? Nee, in principe mag een kroeg of festival je niet op basis van je kleding weigeren. Dit mag alleen wanneer vooraf duidelijk is aangegeven dat je alleen verkleed entree krijgt. Dit komt in de praktijk heel weinig voor.

Het probleem is dat een kroeg je toch kan weigeren omdat je niet verkleed bent. Ze mogen namelijk wel zeggen dat de kroeg al vol is of een andere reden aanwenden.

Wat moet je doen als je geen carnavalskleding hebt?

Misschien heb je geen geld om carnavalskleding te kopen. Of wil je het eenmalig meemaken en ben je niet van plan om iets aan te schaffen. Met wat creativiteit kom je heel ver.

Je kunt bijvoorbeeld een oude overall versieren met stickers en er van alles opnaaien. Bijvoorbeeld (zelfgemaakte) pompoms, kleine ballonnetjes en andere versiersels. Of gebruik een textielstift om er mooie tekeningen of teksten op te merken.

Verder kun je de kleding verknippen zodat er aparte vormen ontstaan. Dit kan niet alleen met een oude overall maar ook met een tuinbroek, spijkerbroek, jurkje of een short.

Heb je een streepjesshirt en witte handschoenen? Ideaal om je als mimespeler te verkleden. Of gebruik gestreepte kleding om als geboefte te gaan.

Verkleden met een vuilniszak

Echt waar, met een vuilniszak kun je heel veel leuke dingen doen. Je maakt hier een leuk kostuum voor carnaval van. Bijvoorbeeld een jurkje of een rokje. Je hebt alleen maar een schaar en veel creativiteit nodig. En misschien ook nog een touw of lint om een taille of riem te maken.

Kleding maken van kranten

Wanneer je veel kranten in huis heb liggen dan is dit ook geschikt voor het maken van kleding voor carnaval. Bijvoorbeeld een krantenjurk, een truitje of een muts. Wees voorzichtig met het maken van een broek van kranten, dit kan snel scheuren.

Carnavalskleding maken van gordijnstof

Mijn moeder was vroeger heel creatief en heeft ooit eens mooie jurken van oude gordijnstof gemaakt. Niemand die dit in de gaten had! Heb je ergens nog een stuk gordijnstof liggen en ben je handig met de naaimachine? Maak hier een jurk, rok of andere kleding van. Hartstikke duurzaam en je hoeft geen duur carnavalspak te kopen.

Kijk thuis eens goed om je heen. Waarschijnlijk liggen hier heel veel materialen waarmee je zelf kleren voor carnaval maakt. Bedenk dat het niet uitmaakt hoe je er met carnaval bijloopt: hoe gekker hoe beter.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven