Voorbereiding carnaval: tips om er een geweldig feest van te maken

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Woon je in Limburg of Brabant? Dan tel je de dagen tot carnaval af. Ook in de Randstad wordt dit feest steeds vaker en groter gevierd. Vaak begint het al op carnavalsvrijdag, de afsluiting vindt op Aswoensdag plaats.

Wat staat je dit jaar te wachten? We hebben 11 ultieme tips voor de voorbereiding op carnaval.

1. Weet waar je het gaat vieren

Carnaval in Maastricht vieren gaat er heel anders aan toe dan in Eindhoven. Normaal vier je dit feest in je eigen stad of dorp. Doen ze hier niet aan of vind je het hier niet zo leuk? Kies dan een geschikte locatie uit. Hieronder vind je wat verschillen tussen de carnavalssteden.

  • Maastricht: intense viering met optochten, ceremonie en vooral veel feestgedruis op straat.
  • Sittard: carnavalsdinsdag waarbij duizenden kinderen Appelsiene, appelsiene, appelsiene zingen en waarbij sinaasappels worden uitgedeeld.
  • Roermond: Vasteloaveskirmes (een kermis) op het Munsterplein. De Sjolefestasie en Sjtasiefestasie op het Stationsplein.
  • Venlo: groot festival in de Zoepkoel en verder veel gezelligheid op de Parade.
  • Venray: lokale feesten, optochten en open horeca.
  • Eindhoven: transformeert tot Lampegat met feest in alle kroegen van de stad en feesttenten.
  • Tilburg: verandert met carnaval in Kruikenstad met feestjes en borrels.

2. De carnavalskleding

Denk vooraf goed na over de carnavalskleding. Hierbij heb je veel creativiteit nodig. Er zijn wel een aantal carnavalspekskes (carnavalspakjes) die je beter niet kunt dragen. Bijvoorbeeld uitermate sexy, met een bomgordel of een nazikostuum, nepbloed en nepuitwerpselen, te grote formaten kleding of als sprookjesfiguur (dat laatste is meer iets voor kinderen).

Bekijk de leukste carnavalskleding

3. Doe tijdig boodschappen

Met carnaval is er geen tijd om te koken. Daarnaast is het traditie om tijdens het carnaval een vette hap te eten. In Brabant is dit worstenbrood, in Limburg zijn het eieren met spek of frietjes. Ook shoarma doet het altijd goed.

4. Spaar voldoende geld

De voorbereiding op carnaval begint eigenlijk al maanden van tevoren. Tegenwoordig is carnaval een duur feest om te vieren, al helemaal wanneer je drie dagen de hort op gaat. Een pilsje of frisdrank kost tijdens deze dagen al snel € 2,50 maar vaak nog wel meer. Daar komt nog eten bij kijken.

5. Kijk naar het vervoer

Het is niet zo handig om tijdens een dag carnaval vieren (en de nodige alcohol) achter het stuur te kruipen. Bovendien zijn parkeerplekken tijdens de carnaval heel schaars. Is het niet mogelijk om lopend of met de fiets naar je favoriete kroeg te gaan? Kijk dan hoe het met vervoer zit. Regel een taxi of houd de dienstverlening van trein of bus in de gaten.

Tip: zorg dat je geen flater staat door geen enkel carnavalsnummer mee te kunnen zingen. Schaf een cd met carnavalsmuziek aan en je bent weer helemaal op de hoogte. Tijdig oefenen!

6. Voorbereiding op ziekte

Menig feestvierder ligt de dagen na carnaval ziek op bed. Dit heeft niet alleen met alcohol te maken maar vooral met vieze glazen en servies. Maar ook met virussen die zich onder een grote mensenmassa makkelijker verspreiden.

Houd er rekening mee dat je tijdens de carnaval of vlak hierna ziek kan worden. Zorg dat je de dagen na carnaval geen belangrijke afspraken hebt staan. Regel ook dat je voldoende boodschappen in huis hebt. Verder paracetamol, dat is in deze periode onmisbaar.

7. Neem je eigen shotjes mee

Omdat het vieren van carnaval aardig in de kosten kan lopen is het handig om wat shotjes mee op stap te nemen. Deze koop je in de supermarkt of bij de drankenhandel.

8. Een embleem op je carnavalspakje

Ga je met een grotere groep op stap? Laat zien dat jullie bij elkaar horen. Stem de kleding op elkaar af of naai op elke outfit een embleem. Dit zorgt voor het echte groepsgevoel en brengt ook herkenning met zich mee.

9. Tijdig kaartjes regelen

In veel steden vier je ‘gratis’ carnaval. Dit betekent dat je altijd welkom bent in de kroegen die hieraan meedoen. Natuurlijk moet je wel zelf de drank betalen. In sommige steden en dorpen wordt een festival of carnavalsfeest met artiesten gehouden. Voor de entree moet je betalen.

Bedenk dat deze kaartjes zeer gewild zijn. Wil je bij een dergelijk festival of feest zijn dan moet je tijdig de kaartjes regelen. Op = op.

10. Vergeet de carnavalsoptochten niet

In de meeste steden en dorpen vindt op zondag de kinderoptocht en op maandag de grote optocht plaats. Dit kan ook omgekeerd zijn, en soms zelfs op een andere dag. Kijk van tevoren waar de leukste carnavalsoptochten voorbijkomen. Een leuk uitje met het gezin of met vrienden.

Het fijne aan een carnavalsoptocht is dat je altijd mag komen kijken waarbij niemand je vreemd aankijkt wanneer je geen carnavalskleding aan hebt.

11. Gebruik even geen sociale media

Het is natuurlijk heel leuk om de meest geweldige foto’s van het feest op sociaal media te plaatsen. Bedenk echter dat de drank tijdens carnaval rijkelijk vloeit. Misschien drink je wat meer dan gedacht. Plaats met je dronken kop nooit foto’s op sociaal media. Dit kan schaamte bij de familie oproepen, bij jezelf en misschien ook wel bij je werkgever.

Extra tip: kun je tijdens de carnavalsdagen geen vrij krijgen? Jezelf ziek melden tijdens deze dagen én foto’s op social media plaatsen is wel heel doorzichtig.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven