Training persoonlijke ontwikkeling is vaak geldklopperij

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Je bent altijd ambitieus geweest, hebt hard gewerkt maar je vraagt je nu af waar het leven om draait. Hoe hard je ook je best doet, het is moeilijk om iedereen tevreden te stellen. Je voelt je schuldig over alle momenten die je met familie of vrienden mist. Daarom besluit je om een training persoonlijke ontwikkeling te volgen. Zinvol, of toch geldklopperij?

Tegen stress en burn-out

Vaak richt een training persoonlijke ontwikkeling zich op stressgerelateerde klachten, of een burn-out. Stress of een burn-out is iets dat je overkomt. Het is het gevolg van hard werken en te hoge eisen aan jezelf stellen. Je hoeft burn-out en stress niet als de prijs voor succes te accepteren.

Krijg je echt controle over je leven, wanneer je een training persoonlijke ontwikkeling volgt? Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig. Sommige trainingen bieden zeker goede handvatten. Maar er zitten ook aanbieders bij, die puur op jouw geld uit zijn.

De training voegt vaak niets aan je leven toe. Maar wat heb je dan wel nodig om jezelf te ontwikkelen?

Wat je kan doen voor je persoonlijke ontwikkeling

Eigenlijk is het heel eenvoudig, en hoef je niet direct een dure training persoonlijke ontwikkeling te volgen. Hieronder 5 om je persoonlijke ontwikkeling een boost te geven.

Tip: Ik heb voor jou drie geweldige boeken geselecteerd die je helpen bij je persoonlijke ontwikkeling. Gebruik het als ondersteuning.

Tip 1: stel realistische doelen

Je kunt niet van jezelf verwachten dat je 20 taken per dag voltooit, je de meest perfecte relatie hebt en dat je vanaf morgen heel makkelijk met kritiek om kunt gaan. Zorg dat je doelen realistisch en haalbaar zijn. Doelen mogen best uitdagend zijn, maar niet onmogelijk.

Doelen kun je op verschillende gebieden van je leven hebben. Hieronder wat voorbeelden van realistische doelen.

  • Ik wil mijn productiviteit op het werk verhogen, door deadlines voor mezelf te stellen.
  • Ik wil mijn zelfvertrouwen vergroten.
  • Ik wil meer aandacht aan de gevoelens van anderen te besteden.
  • Ik wil mijn relatie met mijn partner versterken en wekelijks tijd voor elkaar vrijmaken.
  • Ik wil nieuwe vriendschappen opbouwen.

Dit zijn realistische doelen die betrekking hebben op je persoonlijke ontwikkeling.

Tip 2: verbeter je vaardigheden

Persoonlijke ontwikkeling gaat hand in hand met het verbeteren van je vaardigheden. Het maakt hierbij niet uit of dit op persoonlijk- of professioneel vlak is. Denk maar eens aan het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden. Op die manier kun je niet alleen op de werkvloer maar ook in je relatie of met vrienden beter communiceren.

Een ander voorbeeld is het stimuleren van nieuwe technische vaardigheden. Dit is vaak iets dat je voor je werk nodig hebt. Maar het zorgt ook voor meer zelfvertrouwen.

Door je vaardigheden te verbeteren, vergroot je je waarde voor jezelf en voor anderen. Vaak opent dit deuren naar nieuwe kansen.

Tip 3: stap uit je comfortzone

Ik weet dat het eng is om nieuwe dingen te proberen of uitdagingen aan te gaan. Maar het is belangrijk dat je leert en groeit. Probeer nieuwe hobby’s uit, durf een discussie aan te gaan en overwin je angsten. Dit is goed voor je zelfvertrouwen en stimuleer je persoonlijke ontwikkeling.

Je hoeft overigens niet over je eigen grenzen te gaan. Wanneer je bijvoorbeeld een spinnenfobie hebt, kun je leren dat spinnen niet zo eng zijn als ze lijken. Maar het is echt niet zo dat je dagelijks een spin over je arm moet laten kruipen. Uit je comfortzone stappen heeft echt wel zijn grenzen.

Tip 4: investeer in persoonlijke relaties

Bij persoonlijke ontwikkeling horen persoonlijke relaties. Denk hierbij aan relaties met familie, vrienden, collega’s en mentors. Deze relaties bieden je namelijk steun, advies en groei. Luister naar anderen en deel je gedachten en ervaringen. Leer vooral van de mensen om je heen.

Sociale interactie en het opbouwen van sterke relaties zijn positief voor je persoonlijke groei. Bovendien helpen dit soort relaties bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden zoals empathie, communicatie en samenwerking. Je wordt er alleen maar beter van.

Tip 5: reserveer een dosis geduld

Persoonlijke ontwikkeling is een doorlopend proces. Veranderingen vinden niet van de ene op de andere dag plaats. Dat er soms tegenslagen zijn, dat is heel normaal. Daarom moet je geduldig blijven en jezelf niet te hard veroordelen.

Reflecteer vooral op je vooruitgang. Vier je successen, hoe klein ze ook zijn. En ook belangrijk: leer van je mislukkelingen. Met een flinke dosis geduld streef je naar persoonlijke groei op de lange termijn.

Wat een training persoonlijke ontwikkeling voor jou kan betekenen

Je ziet dat het helemaal niet zo moeilijk is om aan je eigen persoonlijke ontwikkeling te werken. Hierbij is het wel belangrijk om het verschil tussen persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei te kennen:

  • Persoonlijke ontwikkeling

Dit is het proces van leren en groeien. Dit doe je om jezelf te verbeteren. Vaak heb je bepaalde doelen, op werkgebied maar ook op privégebied.

  • Persoonlijke groei

Het verbeteren van emotionele intelligentie, versterken van karaktereigenschappen en het nastreven van levensdoelen.

Wanneer heb je een training persoonlijke ontwikkeling nodig, en wanneer niet? Als je de aanbieders mag geloven, zou iedereen de training moeten volgen. Maar de waarheid is dat 90% van de mensen aan hun eigen persoonlijke ontwikkeling kan werken.

Ik laat eerst zien wanneer deze training aan te raden is:

  • Het realiseren van specifieke doelen zoals het verbeteren van je communicatievaardigheden of stressmanagement.
  • Als je voelt dat je bepaalde vaardigheden mist, en het lukt je niet om dit zelf te ontwikkelen.
  • Als je vastzit in een bepaalde situatie of gedragspatroon, en je komt hier zelf niet uit.
  • Bij klachten van stress of burn-out, en de huisarts of een therapeut kan jou niet helpen.

Training persoonlijke ontwikkeling: in deze gevallen kies je hier niet voor

Meld je zeker niet voor deze training aan wanneer je tevreden bent met je leven of geen specifieke doelen hebt. Ook als je al over de vereiste vaardigheden en kennis beschikt om doelen te bereiken, heb je geen training persoonlijke ontwikkeling nodig.

Heb je geen interesse of motivatie om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken? Begin dan ook niet aan deze training, het kost alleen maar geld en levert weinig op.

Zo herken je een slechte aanbieder van dit soort trainingen

Iedereen mag een training voor persoonlijke ontwikkeling opzetten en aanbieden. Iedereen mag zich ook coach noemen. Steeds vaker worden mensen door zogenaamde coaches en trainers opgelegd. Je betaalt honderden tot duizenden euro’s voor een training of persoonlijke begeleiding.

De oplichting werkt als volgt. Je betaalt voor een cursus of training, en ontvangt vervolgens begeleiding je helemaal nergens op slaat. Als je geluk hebt, want het komt nog vaker voor dat je helemaal niks ontvangt. Of dat de coach of traineer zo ongeïnteresseerd overkomt, dat jij je afvraagt waar je het voor doet.

Zowel coaching als het geven van trainingen valt niet onder de beschermde beroepen. Dit heeft ertoe geleid dat er ontzettend veel coaches zijn die jou willen helpen met je persoonlijke ontwikkeling, of het aanpakken van stress of burn-out. Maar voordat je het weet ben je een hoop geld kwijt en heb je er nog een extra burn-out bij.

Maar hoe herken je een slechte aanbieder of coach?

  • Het ontbreken van certificeringen of getuigschriften.
  • Geen duidelijke aanpak, bijvoorbeeld niet uit kunnen leggen hoe ze je gaan helpen.
  • Onrealistische beloften doen.
  • Geen persoonlijke aandacht voor jou.
  • De coach probeert jou onder druk te zetten om een extra training te volgen, of dit te verlengen.
  • Een zeer lage prijs (dit is te mooi om waar te zijn).
  • Niet ingeschreven bij het Nederlands Instituut ter Bevordering van Integrale Gezondheidszorg.

En als laatste: een goede coach leeft zijn eigen advies. Wat hij anderen adviseert, doet hij zelf ook. Een slechte coach vertelt jou alleen wat het resultaat is, maar brengt je hier niet naartoe.

Wat je moet doen wanneer je bent opgelicht

Oeps, je hebt voor een training betaald waarvan je dacht dat dit goed zou zijn voor je persoonlijke ontwikkeling. Maar uiteindelijk brengt het helemaal niks teweeg. Wat te doen? Leg eerst een klacht bij de coach of de aanbieder van de training neer. Misschien is deze bereid om het geld terug te geven.

Komt je klacht niet tot een oplossing? Kijk of de coach is aangesloten bij het Nederlands Instituut ter Bevordering van Integrale Gezondheidszorg. Is dit het geval, dan kun je hier een geschil openen.

Mocht dit niet mogelijk zijn of nergens toe leiden, neem dan contact op met een jurist of advocaat. Maar soms is het die ellende niet waard, en kun je beter eieren voor je geld kiezen. Laat het een wijze les zijn voor de volgende keer.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven