Schoonmaaktips voor de badkamer voegen

Bijgewerkt: 30 augustus 2023

Ze zien er vaak vies uit en zijn lastig schoon te maken: de voegen op de badkamer. Zowel zeepresten als schimmelaanslag zorgt voor verkleuring. Vaak is dit een taak die je zo lang mogelijk voor je uitschuift. Met de schoonmaaktips voor badkamer voegen wordt het, eerlijk waar, ook nog een makkelijke en leuke klus.

Hoe vaak je de badkamer voegen schoonmaakt

Sommigen maken de voegen nooit schoon, anderen doen dit elke week. Wat is een goed schoonmaakschema? Het is zeker aan te raden om minimaal eenmaal per maand de voegen van een schoonmaakbeurt te voorzien. Hiermee voorkom je ernstige en ongezonde schimmelaanslag en vieze zeepresten.

De voegen schoonmaken met schoonmaakazijn

Kalk hecht zich niet alleen op de tegeltjes aan de doucherand maar ook op de voegen. Het probleem is dat je kalkaanslag op de voegen niet ziet zitten. Maar het is er wel! Kalkaanslag krijg je makkelijk weg met schoonmaakazijn of normale azijn.

Neem een plantenpuit en vul dit met een mengsel van schoonmaakazijn en water. Spuit dit op de voegen en laat het 30 tot 60 minuten intrekken. Neem een spons of een borstel en wrijf hiermee over de voegen. Hierna goed met water afspoelen.

Schimmelaanslag op de voegen

Zie je zwarte of misschien groene puntjes op de voegen zitten? Dit duidt op de aanwezigheid van schimmels. Wanneer je schimmels te lang laat zitten dan is dit schadelijk voor de gezondheid. Je ademt schimmelsporen in, dit komt in je longen en het bloed terecht. Hier krijg je milde klachten van maar je kunt er ook ernstig ziek van worden.

Schimmel laat zich makkelijk door een schimmelreiniger verwijderen. Dit zit in een spuitfles. Spuit het schoonmaakproduct op de voegen en laat dit 15 tot 30 minuten intrekken. Vervolgens goed afspoelen met koud water. Tijdens het gebruik van schimmelreiniger is het verstandig om de badkamer goed te ventileren.


Het alternatief voor schimmelreiniger is chloor. Doe wat chloor of bleek op een tandenborstel of klein borsteltje. Wrijf hiermee over de voegen. Laat het eventueel intrekken, net zolang totdat de schimmel aan de weg is. Wanneer je met chloor of bleek werkt ben je wat langer bezig maar het is net zo effectief. Ook nu weer de badkamer goed ventileren. Vermijd het inademen van schimmelreiniger, chloor of bleek.

Wat te doen tegen zwarte voegen?

Soms zien de voegen er zwart uit. Meestal gaat het hier om ernstige schimmelaanslag. De schimmel heeft zich zover uitgebreid dat het één grote vlek is geworden. Zwartgekleurde voegen reinig je grondig met schimmelreiniger. Eventueel kun je ook gebruik maken van baking soda, hoewel dit minder effectief is.

Gele voegen schoonmaken

Voegen kunnen door de loop der jaren allerlei kleuren aannemen. Heb je gele voegen in de badkamer dan heeft dit vaak met zeepresten of shampooresten te maken. Gele voegen krijg je goed schoon met schoonmaakazijn en een tandenborstel of schuursponsje.

Schoonmaaktips voor groene voegen op de badkamer

Zeep zorgt voor verkleuring van de voegen. Wanneer je last hebt van groene voegen dan komt dit bijna altijd door douchegel, shampoo of conditioner. Het kan ook dat koperen leidingen in de douche of bij het bad afgeven. Er ontstaat dan een groene verkleuring van de voegen. Tegeltjes kunnen ook verkleuren maar dit spoelt makkelijker weg, waardoor dit minder opvalt.

Groene oxidatie krijg je niet zomaar weg. Probeer het eventueel met azijn. Een andere oplossing is een papje maken van baking soda (de poedervorm). Dit heeft een schurend effect waardoor de verkleuring mogelijk verdwijnt. Je kunt het ook met schuurmiddel proberen, bijvoorbeeld Cif. Breng schuurmiddel altijd met een borsteltje aan, zeker niet met een spons. De spons kan namelijk ook voor verkleuring zorgen.

Oranje voegen op de badkamer

NIets zo vervelend zijn oranje voegen, ook weer een gevolg van zeepresten of andere viezigheid. Je moet erg je best doen om de oranje aanslag weg te krijgen. Je krijgt de voegen weer mooi schoon met azijn of citroensap. Probeer het ook eens met baking soda, bleek of chloor.

De voegen verven

Lukt het niet om de voegen in de badkamer weer stralend wit te krijgen? Dan kun je ze ook verven. Ook de geschikte oplossing wanneer de voegen eigenlijk niet de juiste kleur hebben.

Voordat je de voegen schildert maak je ze eerst goed schoon aan vetvrij. Hierna moeten ze helemaal drogen, anders hecht de verf niet goed. Gebruik speciale voegenverf die bedoeld is voor de voegen tussen tegeltjes. Deze verf hecht niet op tegeltjes waardoor je gemorste verf makkelijk verwijdert.


Het alternatief voor voegenverf is een voegen stift. Dit is vooral geschikt wanneer je hier en daar de voegen bij wil kleuren.

Wil je een tweede laag voegenverf aanbrengen? Dat kan pas na ongeveer 20 dagen. Na deze periode is de eerste laag voldoende ingetrokken en gedroogd.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven