Een motivatie video opnemen: do’s en dont’s

Bijgewerkt: 29 augustus 2023

Bij een sollicitatie kan gevraagd worden om een motivatie op video. Dit is een videofilmpje van maximaal 60 seconden. In het filmpje vertel je waarom je gemotiveerd bent voor deze baan. Je laat zien waarom het bedrijf jou aan zou moeten nemen. Lastig om een motivatievideo op te nemen? Niet met onderstaande tips.

Het verschil tussen sollicitatie en motivatie

Een sollicitatie bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst heb je de cv, dit is een duidelijk overzicht van wat je allemaal gedaan hebt. Denk hierbij aan opleidingen, werk en hobby’s. De sollicitatiebrief is een toelichting op de cv.

De motivatie is tegenwoordig erg belangrijk. Je hebt de motivatiebrief en de motivatievideo. In beide gevallen laat je zien wie je bent, wat je ambities zijn en waarom je vindt dat deze baan perfect bij jou past.

De perfecte en betaalbare camera voor het maken van een motivatievideo


Waarom een motivatie video?

Er wordt steeds vaker om een motivatie video gevraagd. Hierbij krijgt de recruiter/ werkgever een beter beeld van wie je bent. Een beeld zegt immers meer dan 1000 woorden. In tijden dat banen schaars zijn heeft de werkgever het voor het zeggen. Je ontkomt er dan niet aan om te voldoen aan de vraag naar een motivatievideo.

Kort en krachtig

Wil je een motivatievideo opnemen dan is het belangrijk om deze kort en krachtig te houden. 60 seconden is echt het maximum. Je hoeft er geen hele film van anderhalf uur van te maken. Het zou alleen maar de aandacht van de kernboodschap afleiden.

Soms krijg je enkele vragen gesteld en is het de bedoeling dat je een video opneemt. In deze video geef je antwoord op die vragen. Het is gebruikelijk om alle vragen achter elkaar te beantwoorden en dit als één video op te sturen. Ook zijn er sollicitanten die voor elke vraag een aparte opname maken. Dit kan erg verwarrend voor de recruiter zijn.

Wees vooral jezelf

Het is heel belangrijk dat je jezelf tijdens de opname bent. Ga je niet anders voordoen want uiteindelijk val je door de mand. Heb je moeite om jezelf te blijven wanneer je voor de videocamera staat? Doe dan met alsof je tegen een persoon praat. Dat kan helpen om de camera te vergeten.

Wat je niet moet doen is overdreven veel lachen terwijl je normaal nauwelijks lacht. Je solliciteert niet naar een baan als clown (tenzij dit echt zo is). Je hoeft natuurlijk ook niet je meest chagrijnige gezicht op te zetten, af en toe een glimlach is wel aan te raden.

Draag de juiste kleding

Een motivatievideo opnemen in je joggingsbroek en hoody? Niet de meest geschikte kleding voor deze video. Draag gepaste en nette kleding. Kies voor kleding die je ook aan zou hebben wanneer je op sollicitatiegesprek zou komen. Dat hoeft natuurlijk niet je trouwkostuum of je galajurk te zijn. Maar ook niet de kleding die je draagt wanneer je het huis schoonmaakt of wanneer je op een luie zondag op de bank hangt.

Draag liever geen hoedje, een pet of een ander hoofddeksel. Werkgevers of recruiters vinden het fijn om je gehele gezicht en kapsel te zien. Draag je vanuit geloofsovertuiging een hoofddoek of iets anders op het hoofd? Dan mag je die natuurlijk wel ophouden: dit hoort bij jou.

Een goede camerapositie

Film nooit vanaf de grond of een lage stand. Vooral met overgewicht zijn de vetrollen of je dubbele kin hierdoor goed zichtbaar. Een beetje van bovenaf filmen zorgt ervoor dat rimpels en vetrollen verdwijnen. Hierdoor oog je jonger maar heel realistisch is dit niet.

Het beste zet je de camera op ooghoogte neer. Kijk hierbij recht in de camera. Ga nooit voor een raam zitten. Wanneer er daglicht, kunstlicht of zonlicht achter je is dan focust de camera hierop. Hierdoor zie jij er als een zwarte vlek uit. Dat kan leuk zijn om anoniem te solliciteren maar de kans is klein dat je voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd.

Tip: met een ringlamp zorg je voor een professionele belichting.


Het opnemen van een video kan met je smartphone, een vlogcamera, de webcam van je pc of de ingebouwde cam op je laptop of tablet. Kijk vooraf wel naar de kwaliteit van de video.

Zorg voor een goed geluid

De beeldkwaliteit van de video kan nog zo goed zijn, controleer ook het geluid. Die kan soms heel erg slecht zijn. In dit geval is het aan te raden om gebruik te maken van een externe microfoon.

Vertel waar je enthousiast van wordt

Bij een motivatievideo is het vooral belangrijk dat je laat weten waar je enthousiast van wordt. Wat trekt jou in de job aan? Is dat het werken met andere mensen of collega’s, zijn het de taken die je aanspreken of vind je het bedrijf zelf zo geweldig? Wanneer je jouw enthousiasme op de recuiter weet over te brengen dan doe je het goed.

Overdrijf niet met je enthousiasme. Je hoeft echt niet van blijdschap te staan springen of alles uit de kast te halen om op te vallen. Blijf vooral jezelf.

Deel de video op YouTube

Soms moet je de motivatie video rechtstreeks naar de recruiter, de werkgever of het bedrijf sturen. Helaas kan een videobestand soms te groot zijn om als bijlage aan een e-mail toe te voegen. Je kunt de motivatie video ook op YouTube plaatsen. Het voordeel hiervan is dat iedereen met de link die video kan bekijken. Vanwege privacy is het wel aan te raden om je video op privé (verborgen) te zetten.

Zet je motivatie video liever niet op social media. Anderen kunnen je video dan gaan delen en dat is nou net iets dat je niet wil. Het gaat om een sollicitatie, niet om een grappige video over je huisdier.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven