Ongezonde lucht in huis voorkomen

Bijgewerkt: 30 augustus 2023

Veel woningen hebben een slecht binnenklimaat zonder dat bewoners dit in de gaten hebben. Wel kunnen er vage klachten optreden zoals hoofdpijn, brandende ogen, benauwdheid en plotselinge allergieën. Het is belangrijk om een ongezonde lucht in huis te voorkomen. Gelukkig is dit helemaal niet moeilijk, met een kleine aanpassing geniet je van een gezonde lucht in huis.

Klachten door ongezonde lucht in de woning

Schone lucht is voor iedereen onmisbaar. Bedenk dat in een huis wonen iets onnatuurlijks is. Al helemaal sinds we meer tijd in huis dan buiten doorbrengen. Wanneer de lucht in huis vervuild is krijg je vaak last van hoofdpijn of versuftheid. Ook kunnen er droge ogen of een droge keel ontstaan. Je kunt zelfs een bloedneus krijgen.

In ernstige gevallen ontstaat er benauwdheid. Heb je luchtwegproblemen of longklachten dan kunnen deze verergeren. Je ziet dat een vervuilde lucht allerlei nare klachten met zich meebrengt.

Tip: met een luchtreiniger haal je alle vervuiling uit de lucht, waardoor je in een gezond huis leeft.
Bekijk luchtreinigers


Hoe het ontstaat

Je bent zelf de grootste veroorzaker van een vervuilde lucht. Denk maar aan roken in huis, dit is hartstikke slecht. Ook kaarsen branden, de open haard, houtkachel of een petroleumkachel brengt vervuilende lucht met zich mee. Net als het koken, bakken en braden van voedsel.

Verder ontstaat er vervuiling door huisdieren, huisstofmijt, chemische producten en schoonmaakmiddelen, verven, parfum en zweet. Daarnaast komen er vieze stoffen uit je stofzuiger of andere elektrische apparaten.

Er zweven ook heel wat virussen en bacteriën in je woning rond. Die zorgen natuurlijk ook voor vervuiling van de lucht.

Ongezonde lucht in huis voorkomen: 9 eenvoudige tips

Wil je niet langer met een ongezonde lucht leven? Met onderstaande 9 tips reken je definitief met die vieze lucht af. Eindelijk adem je weer schone en frisse lucht in.

1. Zet dagelijks een raampje open

Dit is een eenvoudige methode die iedereen toe kan passen: dagelijks een raampje openzetten. Doe dit vooral op de slaapkamers want hier hangt veel vieze lucht. Ook in de woonkamer is dit verstandig, of je moet op een andere manier kunnen ventileren.

Laat nooit raampjes open staan wanneer je niet thuis bent. Zorg in dit geval voor inbraakbeveiliging of sluit het raam goed af. In de zomer ventileer je zo lang mogelijk, in de winter minimaal een kwartier.

2. Roosters 24 uur per dag open laten staan

Veel woningen hebben ventilatieroosters. Vaak bevindt zich dit ter hoogte van het maaiveld, op ongeveer drie stenen afstand van de grond. Het is belangrijk om deze ventilatieroosters open te laten staan. Ze zorgen voor het luchten van de spouwmuur.

Het kan ook dat er roosters in je ramen zitten. Laat deze de hele dag open staan, ook ‘s nachts. Dit is de ideale manier om goed te ventileren waardoor ongezonde lucht verdwijnt.

3. De mechanische ventilatie

Heb je mechanische ventilatie in huis dan is dit helemaal ideaal. In dit geval is het belangrijk dat het ventilatiesysteem dag en nacht aan blijft staan. Wanneer je kookt of doucht dan zet je het ventilatiesysteem op de hoogste stand. Dit doe je ook wanneer je binnenshuis klust.

4. Een luchtzuiverende airco

Moderne airconditioners kunnen niet alleen koelen en verwarmen maar zullen ook de lucht zuiveren. Ideaal om vieze lucht uit de woning te halen waarbij schone lucht binnenkomt. Ook mobiele airco’s beschikken over deze functie. Was je toch al op zoek naar iets om te koelen of als bijverwarming, denk dan eens over de aanschaf van een mobiele airco na.


Kijk altijd goed naar de capaciteit van de airconditioner. Wanneer je een te lage capaciteit met een grote ruimte combineert, dan heeft de luchtzuiverende werking weinig effect.

5. Niet de was binnenshuis ophangen

Voorkom dat het wasgoed elke dag in je woonkamer of slaapkamer staat te drogen. Gebruik een wasdroger of hang het wasgoed bij voorkeur buiten op. Heb je geen andere mogelijkheid dan binnen de was drogen? Zorg dan voor een goede ventilatie. Zet het raam zeker open wanneer je de was te drogen hangt.

6. Afzuigkap aanzetten wanneer je gaat koken

Wanneer je kookt is het belangrijk dat de afzuiging aangaat. Zet de afzuigkap ook aan wanneer je de magnetron of oven gebruikt, het gourmetstel, pizarette of andere dingen waar kookdampen bij vrijkomen.

7. Niet in huis roken

Het is belangrijk dat er voldoende frisse lucht in huis aanwezig is. Daarom is het zeker niet verstandig om binnenshuis te roken. Ben je een oker, doe dit dan buiten of onder de overkapping. Vraag ook het bezoek of ze buiten willen roken. Het is jouw woning dus jij bepaalt de regels.

8. Ventileren wanneer je nieuwe of tweedehands meubeltjes hebt gekocht

Je staat er eigenlijk niet bij stil maar in veel meubeltjes zitten schadelijke dampen. Bijvoorbeeld formaldehyde dat je in MDF, spaanplaat en triplex tegen komt. Wanneer je nieuwe meubeltjes koopt of aan het klussen bent met een lijm of hars dan is het altijd aan te raden om extra te ventileren.

Doe dit ook wanneer je tweedehands meubeltjes koopt. Je weet niet of de meubels bij de vorige eigenaar vervuild zijn geraakt met schadelijke dampen of gassen.

9. Ventileren wanneer je langs een drukke weg woont

Woon je langs een weg met veel doorgaand verkeer? Dat is misschien niet zo verstandig om een raam open te zetten. Je ruikt uitlaatgassen en het lijkt alsof je hiermee de lucht in huis alleen maar meer vervuilt. Niets is minder waar want de lucht in huis is altijd meer vervuild dan de buitenlucht.

Probeer in ieder geval een raam aan de andere kant open te zetten, dus niet aan de wegkant. Zo kan er toch frisse lucht binnenkomen zonder dat je direct iets ruikt of dat je last hebt van lawaai.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven