Rouwvliegjes bestrijden met azijn, kaneel, koffie of afwasmiddel

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Rouwvliegjes bestrijden, begin er maar eens aan. Deze kleine vliegjes zitten veel op kamerplanten. Hier richten ze soms flinke schade aan. Rouwvliegjes bestrijden kan met verschillende huismiddelen. Veelgebruikte middelen zijn azijn, kaneel, koffie of afwasmiddel. Helpt dit ook en hoe pas je dit toe? Vandaag ga je aan de slag met het bestrijden van rouwvliegjes.

Uitleg over de rouwvlieg

De rouwvlieg wordt, omdat hij zo klein is, ook wel rouwvliegje genoemd. Er zijn verschillende soorten rouwvliegjes zoals de vroegere rouwvlieg en de kleine rouwvlieg. Het gaat hier om muggensoorten uit de familie van de zwarte vlieg. Een beetje verwarrend want is het nu een mug of een vlieg?

De rouwvlieg is officieel een mug. Rouwvliegjes komen vooral in het voorjaar ontzettend veel voor. Vrouwtjes leggen hun eitjes in graslanden maar ook op kamerplanten. De larven van de rouwvlieg voeden zich met het plantenmateriaal. Vooral in de herfst kunnen ze flinke schade aanrichten.

Rouwvliegjes herkennen

Hoe weet je nu of je met deze insecten te maken hebt? Rouwvliegjes herkennen is niet zo moeilijk. Als volwassen exemplaar heeft deze vlieg een zwarte kleur. De totale lengte van de rouwvlieg bedraagt 4-5 mm. Vanwege het uiterlijk worden rouwvliegjes nog wel eens verward met fruitvliegjes.

De larven van de rouwvliegjes zijn licht van kleur (ivoor) en bereiken een lengte van 5 mm. De jonge larven bevinden zich onder de grond. Uiteindelijk kruipen ze naar boven toe en vreten de plant aan. Volwassen rouwvliegjes herken je doordat ze op de plant zitten of hier rondom heen vliegen. Wanneer je tegen de plant aantikt kunnen er ineens veel rouwvliegjes opstijgen.

Schade die deze insecten veroorzaken

Doordat rouwvliegjes hun eitjes in het voorjaar leggen zie je dat er vooral in de laatste zomermaanden en de herfst schade door de larven ontstaat. De larven vreten zowel dood als levend organisch en plantaardig materiaal aan. Ook verspreiden ze plantziekten.

Verschillende soorten planten zijn gevoelig voor de rouwvlieg. Het gaat hier vooral om potplanten die op een zonnige plek staan. Wanneer de grond continu licht vochtig is dan trekt dit zeker rouwvliegjes aan.

Rouwvliegjes bestrijden

Bij rouwvliegjes bestrijden denk je direct aan het inzetten van chemische bestrijdingsmiddelen. Toegeven, dit is erg effectief waardoor je ook definitief van deze vervelende insecten afkomt. Maar bestrijding kan ook met verschillende huismiddeltjes.

Niet alle huismiddeltjes werken even goed. Daarom vind je hieronder een aantal veelgebruikte methoden en wat hier het effect van is.

Rouwvliegjes bestrijden met azijn

Allereerste bestrijding met azijn. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is normale azijn voor de keuken. Rouwvliegjes bestrijden met azijn wordt als biologische bestrijding gezien. Je mag azijn echter nooit in de grond gieten: dit verzuurt de bodem.

Bestrijden met azijn gebeurt door bakjes met azijn neer te zetten. Vervolgens dek je het bakje met wat huishoudfolie af. Hier prik je gaatjes in, dit verkleint de kans dat de vliegjes ontsnappen. Rouwvliegjes komen op de geur van azijn af en verdwijnen in het bakje. Deze bestrijdingsmethode is matig effectief maar brengt wel een sterke lucht met zich mee. In plaats van azijn zou je het ook met wijn kunnen proberen. Houd er rekening mee dat azijn en wijn niet alleen rouwvliegjes maar ook fruitvliegjes aantrekt.

Bestrijden met kaneel

Rouwvliegjes bestrijden met kaneel, werkt dat? Ja, het werkt vooral tegen de larven die in de grond zitten. Deze zijn schadelijk want ze vreten de wortels van de plant aan. Meng 2 eetlepels kaneel met 1 liter gekookt water. Laat het water afkoelen en geef je planten met dit mengsel water. Door de kaneel pak je de larven van de rouwvliegjes aan. Bovendien is kaneel niet schadelijk voor de plantenwortels.

Rouwvliegjes bestrijden met koffie

Kun je rouwvliegjes bestrijden met koffie? Het kan wel maar je weert hier alleen de volwassen vliegjes mee. De larven blijven aanwezig. Strooi wat koffiedik over de potgrond: dit zorgt ervoor dat volwassen rouwvliegjes verdwijnen.

Dit werkt ook zo met thee en tabak. Het is even een kwestie van uitproberen en bekijken wat wel of juist niet werkt. Deze middelen zijn in ieder geval niet schadelijk voor kamerplanten.

Afwasmiddel gebruiken

Alweer een huismiddeltjes: rouwvliegjes bestrijden met afwasmiddel. Dit werkt op dezelfde methode als met azijn. Je vult een bakje met wijn of azijn. Vervolgens doe je hier een paar druppeltjes afwasmiddel in. Het afwasmiddel verlaagt de spanning op het water. Dit zorgt ervoor dat rouwvliegjes naar de bodem zinken.

Het is dus niet zo dat afwasmiddel rouwvliegjes aantrekt! Je zal altijd wijn of azijn moeten gebruiken.

Mierenpoeder of een bestrijdingsmiddel

Vaak wordt gedacht dat rouwvliegjes bestrijden ook wel met mierenpoeder gaat. Helaas, het effect hiervan is veel te klein om uit te proberen.

Bestrijdingsmiddelen tegen rouwvliegjes zijn nagenoeg niet verkrijgbaar. Dit komt omdat zowel de larven als de volwassen vliegjes zich heel moeilijk laten verjagen.

Aaltjes tegen rouwvliegjes

Wat wel goed werkt zijn aaltjes. Dit zijn kleine wormpjes die de larven van rouwvliegjes aanvallen en opeten. Van de aaltjes zelf heb je geen last, ze zijn niet schadelijk voor planten. Aaltjes zijn zeker aan te raden wanneer je planten in kassen kweekt of veel potplanten hebt.

Aaltjes bestel je gewoon online. Je mengt dit met water en giet het over de potgrond. Voordat je het weet ben je definitief van rouwvliegjes af.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven