Combineren: de juiste schoenen onder een oranje jurk

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Oranje staat voor avontuur, ambitie en gezelligheid. Maar het is ook de keur van het Nederlandse Koninklijke huis. Verschijning in een oranje jurk op je werk, een feest of andere gelegenheid? Zorg dat je hier de juiste kleur schoenen onder draagt. Dit artikel helpt je bij het maken van de juiste combinatie.

Waarom iedereen oranje draagt

Op sommige dagen lijkt iedereen oranje kleding te dragen. Het is de kleur die mensen in Nederland met elkaar verbindt. Het wordt gedragen wanneer we een gevoel van samenzijn willen creëren: op koningsdag en het EK- of WK voetbal.

Omdat oranje voor positiviteit staat, is het ook de ideale basis voor een zakelijke- én casual outfit.

Wat voor schoenen draag je onder een jurk?

Sommige schoenen staan perfect onder een jurk, met andere modellen ga je flink de mist in. Deze schoenen passen altijd goed onder een jurk:

  • Enkellaarsjes
  • Hoge laarzen
  • Bikerboots en chelsea bots
  • Nette sneakers
  • Platte instappers, loafers
  • Nette sandalen en slippers
  • Pumps

Kies in de zomer voor luchtige schoenen. Wanneer het buiten wat frisser is staat een jurkje óók geweldig. Ga voor een maxi-dress met hieronder laarsjes of sneakers. Houd de benen warm met een panty of maillot.

Welke kleurschoenen onder een oranje jurk?

Oranje is een uitgesproken kleur. Toch kun je hem met veel andere kleuren combineren. Kies voor een neutrale kleur die hier goed mee matcht. Of een warme kleur die het oranje versterkt. Maar je hebt ook kleuren met een koude ondertoon, die het enthousiasme een beetje temperen. Hieronder enkele voorbeelden van de juiste kleur schoenen onder een oranje jurk.

Oranje jurk met witte schoenen

Draag je een zomers jurkje? Combineer dit dan zeker met de witte schoenen. Kies hierbij voor nette witte sneakers, sandalen of instappers. Wil je extra opvallen, draag dan witte enkellaarsjes of cowboylaarzen eronder. Hiermee creëer je een stoere look. Hoge witte laarzen zijn vooral in de winter lekker warm.

Bruin: een warme natuurlijke kleur

Omdat oranje tot de warme kleuren behoort, staan hier andere warme kleuren vaak goed bij. Bruin is een van die warme kleuren en heeft ook nog eens een natuurlijke uitstraling. Bruin staat voor warmte, gezelligheid en betrouwbaarheid. Draag daarom bruine schoenen onder een oranje jurkje.

Enkele goede combinaties zijn bruine hoge laarzen of cowboylaarzen, enkellaarsjes of platte instappers. Bruine sneakers kunnen een beetje saai en oubollig overgekomen. Wil je toch deze combinatie maken, kies dan voor beige sneakers. Die versterken de vrolijkheid van je jurk.

Een formele look met zwarte schoenen

Zwart is een kleur die bij veel andere kleuren en tinten past. Maar het matcht niet overal mee. Zo is de combinatie zwarte schoenen onder een oranje jurk een beetje gewaagd. Oranje is een stimulerende en creatieve kleur. Wanneer je hier zwart onder draagt, straal je extra veel kracht uit. Dit kan soms teveel zijn.

Lichtoranje met zwart is een zeer goede combinatie. Dit geldt ook voor donkeroranje met zwart. Maar feloranje zwak je liever wat af met behulp van de wit of beige.

Oranje met rood: kan dat wel?

Vaak wordt gedacht dat oranje niet goed bij rood past. Maar het zijn twee kleuren die makkelijk met elkaar te combineren zijn. Ze zijn beide helder en warm. Het is de ideale combinatie voor een zomerse outfit. Maar let op, het kan ook een beetje saai overkomen. Wil je een beetje nuance, maak dan zeker gebruik van verschillende materialen en tinten.

Kijk altijd of deze combinatie jou staat. Heb je een huid met een koele ondertoon, blond haar of een hele lichte huid, dan kan het dat je in het oranje/rood een beetje naar de achtergrond verdwijnt. In dit geval past de combinatie oranje/wit of oranje/blauw beter bij jouw huidtype.

Blauwe schoenen: durf jij deze combinatie te maken?

Je ziet het niet veel, vrouwen die blauwe schoenen onder een oranje gekleurd jurkje dragen. Het is een gedurfde combinatie, maar wel eentje die bij alle huidtypen past. Of je nu een donkere- of een lichte-, een koele- of een warme huid hebt: dit staat jou altijd goed.

Meestal zie je de combinatie blauwe jurk met oranje schoenen. Dit geeft aan dat dit geweldig bij elkaar staat. Draai het eens om en trek een oranjegekleurd jurkje aan, met hieronder een paar mooie blauwe pumps of laarsjes. Zeker weten dat je hiermee opvalt.

Oranje met groen

Groen is een kleur die ons aan de natuur doet denken. Het staat ook voor vertrouwen, wijsheid en gezag. Daarnaast straalt groen rust uit. Daarom kom je deze kleur veel in werkruimtes en klaslokalen tegen.

Oranje met groen zijn twee opvallende kleuren. Het zijn aardse tinten die het beste in jou naar boven halen. Probeer donkeroranje met donkergroen, of feloranje met donkergroen. Dit zijn altijd veilige keuzes. Heb je lichtgroene schoenen? Probeer dit met een lichtoranje jurk combineren, zodat je een zachte uitstraling creëert.

Andere kleurcombinaties om uit te proberen

Sommige kleuren vloeken met oranje. Je kunt onder een jurkje in deze kleur beter geen roze schoenen dragen. Gevoelsmatig passen ze niet bij elkaar.

Oranje en blauw zijn complementaire kleuren, dit wil zeggen dat ze tegenovergestelde van elkaar zijn. Maar juist omdat ze elkaar versterken, is dit een opvallende combinatie die je minimaal eenmaal in je leven moet hebben geprobeerd.

Oranje en geel zijn twee warme kleuren die naast elkaar liggen. Hoewel ze goed bij elkaar passen, kan je er ook teveel mee opvallen. Prima voor een activiteit of een dagje uit, maar minder geschikt voor een formele of zakelijke gelegenheid.

Is oranje je lievelingskleur maar wil je het een beetje rustig houden? Draag er dan grijze laarsjes of schoenen onder. Het grijs tempert het enthousiasme van de oranje kleur. Zo creëer je een veilige combi om op je werk of een afspraakje te verschijnen.

Als laatste zou je oranje met een dieppaarse tint moeten overwegen. Vooral tijdens de sombere wintermaanden is dit een combi die eruit springt. Daar word je vrolijk van!

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven