Remote werken: op afstand aan de slag

Bijgewerkt: 13 februari 2023

Thuiswerken is hartstikke populair en daar komt nu iets anders bij: remote werken. Hierbij werk je op afstand waardoor je niet afhankelijk bent van een locatie. Je werkt vanuit huis of zelfs vanuit het buitenland. Remote werken heeft ontzettend veel voordelen en dan met name voor werknemers. Voor werkgevers brengt het wel wat uitdagingen met zich mee.

Verschil tussen thuiswerken en remote werken

Vaak wordt gedacht dat remote werken hetzelfde is als thuiswerken. Er zit toch wel een verschil tussen deze twee. Thuiswerken doe je niet elke dag. Meestal spreek je met de werkgever af dat je dit 1 tot 3 dagen per week doet. Wanneer het echt niet anders kan kun je altijd op locatie (bij de werkgever) komen werken.

Thuiswerken is geen recht van de werknemer en ook geen plicht van de werkgever. Wel kunnen jullie hier wat afspraken over maken of kan dit af en toe voorkomen.

Bij remote werken hoef je niet op het kantoor of de bedrijfsvloer van je werkgever te verschijnen. Je maakt van tevoren de afspraak dat je vanaf je eigen locatie werkt. Je krijgt een zogenaamd ‘remote arbeidscontract’ waarin deze afspraken duidelijk zijn vastgelegd. Thuiswerken is in dit geval je recht.

“Ik kreeg meteen zin om een carrière-switch te maken”

Uitleg over remote banen

Remote werken wordt ook wel telewerken genoemd. Je zit niet op het kantoor van je werkgever of bent niet in het bedrijfspand aanwezig. Je werkt thuis, vanaf je vakantieadres of vanuit het buitenland. Dat mag je helemaal zelf bepalen: de werkgever heeft hier geen tot weinig invloed op.

Er zijn verschillende remote banen beschikbaar, zowel parttime als fulltime. Soms werk je als digital nomad waarbij je alleen een laptop en internetverbinding nodig hebt. Hierbij ervaar je veel vrijheid want je reist rond en werkt vanaf verschillende locaties.

Bekende voorbeelden van remote banen zijn de blogger en vlogger, personal assistent, software ontwikkelaar, contractbeheerder, klantenservicemedewerker of webwinkelmedewerker. Maar ook de werkvoorbereider, calculator of systeembeheerder kan de werkzaamheden vanaf afstand uitvoeren.

Voordelen van remote banen

Veel reizen, alle vrijheid en ook nog eens een hoop geld verdienen. Dat is vaak de gedachte bij remote banen. Maar het is ook geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking. Bijvoorbeeld voor mensen met artrose die het lastig vinden om de hele dag te staan. Het is ook ideaal voor mensen met MS, reuma, fibrose of andere aandoeningen. Je hoeft niet op kantoor te verschijnen en blijft in je eigen vertrouwde omgeving.

Soms bepaal je zelf hoe laat je begint en hoe laat je werkdag eindigt. In andere gevallen zit je toch aan bepaalde werktijden vast.

Nog een voordeel van remote werken is dat je een betere concentratie ervaart. Mits je jezelf niet laat afleiden door je partner, kinderen of huisdieren. Je hebt in ieder geval geen last van (vervelende) collega’s of een werkgever die over je schouder meekijkt.

Meer productiviteit

Bedrijven die remote banen aanbieden doen hier goed aan. Werknemers die thuiswerken zijn namelijk veel productiever. In hetzelfde aantal uren kunnen ze veel meer werk verzetten. Dit levert natuurlijk veel voordelen voor werkgevers op.

Het vraagt om een investering

Vind je werken op afstand interessant? Bedenk dan dat je een kleine investering moet doen. Je hebt bijvoorbeeld een laptop en een stabiele internetverbinding nodig. Misschien ook een bureau en een goede bureaustoel. Dit is vooral belangrijk wanneer je langer dan 4 uur per dag achter de laptop of pc doorbrengt.

Werkgevers zijn verplicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen, ook wanneer dit bij jou thuis is. De werkgever moet daarom adviseren over een veilige en gezonde werkplek. Eventueel bekostigt de werkgever de aanschaf van bepaalde meubeltjes of apparatuur. Ondanks deze investering van de werkgever uit bespaart deze wel een hoop geld. Er is namelijk geen groot kantoor nodig.

Voor een werkgever of voor jezelf werken

Misschien loop je al enige tijd met het idee rond om remote te werken. Dit kan op twee manieren. De eerste manier is via een werkgever (baas). Hierbij ben je in dienstverband en werk je dus voor een bedrijf. Vaak zie je dit binnen de IT-branche, de boekhouding, marketing en administratieve banen.

Ga je voor jezelf aan de slag dan kun je in principe alle kanten op. Je bent bij niemand in loondienst maar onderhoudt zelf contact met opdrachtgevers of klanten. Hiermee ervaar je nog meer vrijheid maar je hebt ook een hoop financiële verantwoordelijkheid. Je krijgt namelijk niet elke maand netjes een salaris uitbetaald. Daar moet je zelf voor zorgen.

Nadeel: het gemis van collega’s of mensen om je heen

Op afstand werken heeft niet alleen maar voordelen. Een van de nadelen is dat je al snel eenzaamheid kan ervaren. Je bent thuis aan het werk of hebt je eigen thuiskantoor. Misschien zit je de hele dag alleen, zonder iemand om je heen.

Ben je iemand die graag een gesprekje bij het koffieapparaat met collega’s houdt? Het leuk vindt om af en toe een grapje met collega’s te maken of met ze te lunchen? Dat is remote werken niet zo geschikt.

Bedenk van tevoren wat je belangrijk vindt. Bekijk de mogelijkheden. Bij sommige werkgevers kun je gedeeltelijk thuiswerken. Bij anderen mag je remote werken een tijdje uitproberen en dan uiteindelijk een beslissing maken. Neem je hier de tijd voor en kijk regelmatig of er (andere) remote banen beschikbaar zijn.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven