Je huid fixen: 7 tips voor een mooie huid

Bijgewerkt: 13 februari 2023

Een mooie en stralende huid, dat wil toch iedereen? De een lijkt van zichzelf altijd jong terwijl de ander rimpels, vlekken of een grauwe huid heeft. Hoe je huid eruit ziet heeft met verschillende factoren te maken, bijvoorbeeld voeding, zonlicht en roken.

Wil je er (weer) stralend uitzien? Met onderstaande tips fix je je huid in een handomdraai. Pas dit dagelijks toe en je zal snel resultaat zien.

Waarom rimpels, vlekken en verkleuringen van de huid ontstaan

Toen je nog kind was had je een mooie gladde huid. Niks geen vervelende verkleuringen of rimpels. Tijdens het ouder worden maakt je huid steeds minder collageen en elastine aan. Hierdoor verliest de huid aan rek: er ontstaan rimpeltjes.

Vlekken op de huid zijn vaak een gevolg van littekens of beschadigingen. Ook kun je last hebben van een aandoening waardoor het pigment wordt afgebroken. Huidvlekken zijn ook een gevolg van ouderdom.

Soms ontstaat er teveel pigment op bepaalde plekken, je merkt dit door een donkere huidverkleuring. Daarnaast kun je last krijgen van puistjes, bultjes, putjes of andere onregelmatigheden.

7 tips om je huid te fixen

Wist je dat je huid het grootste orgaan gaan van je lichaam is? Het is dus belangrijk om je regelmatig aandacht aan te besteden. Eigenlijk zou je dagelijks je huid en je gezicht goed moeten verzorgen. Wanneer je last hebt van rimpels, vlekken of andere onregelmatigheden dan helpen onderstaande tips om dit te verminderen.

1. Gezonde voeding, elke dag weer

Schoonheid begint van binnen uit. Je huid en organen kunnen zonder belangrijke vitaminen en mineralen niet goed functioneren. Daarom is gezonde voeding zo belangrijk. Zorg dat je dagelijks de juiste vitaminen en mineralen binnen krijgt. Dit doe je door te kiezen voor volkorenproducten, groenten en fruit, de juiste zuivel en gezonde vetten.

Laat producten waar veel toegevoegde suikers in zit liever staan. Suiker voegt niks toe en brengt alleen maar verontreiniging met zich mee. In het begin kan het heel moeilijk zijn om van ongezonde naar gezonde voeding over te stappen. Doe dit dan ook in kleine stapjes.

2. Stop met roken en het drinken van alcohol

Door roken veroudert de huid, dit is iets dat je niet wil. Probeer daarom zo snel mogelijk met roken te stoppen. Drink je alcohol? Ook geen goede keuze wanneer je je huid wil fixen. Alcohol heeft net als tabak een slechte invloed op de huid, organen en algemene gezondheid.

Het is natuurlijk niet zo dat je helemaal geen alcohol meer mag drinken. Sommige onderzoeken tonen aan dat een glas rode wijn per dag de kans op bepaalde chronische ziekte vermindert. Toch is het aan te raden om niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken.

3. Reinig je gezicht

Vooral de huid van je gezicht krijgt met vervuiling te maken. Het is namelijk het on bedekte gedeelte waar je ook nog eens veel met de handen aanzit. Reinig je gezicht dagelijks. Doe dit met alleen wat lauw water. Zeep droogt de huid teveel uit.

Speciale gezichtszeep mag je wel gebruiken. Dit is namelijk mild voor de huid waarbij je ook nog eens de ergste verontreiniging weghaalt.

De rest van je lichaam was je met een milde zeep of douchgel, maar zeker niet vaker dan drie keer per week. Zeep reinigt maar brengt ook de pH-waarde in disbalans.

4. Een gezichtscrème met SPF

Bescherm je gezicht en huid tegen uitdroging. Vooral je gezichtshuid is gevoelig voor uitdroging. In dit geval is het aan te raden om dagelijks, na het reinigen, een gezichtscrème aan te brengen. In de zomermaanden is het belangrijk om voor een gezichtscrème met SPF. Hierin zitten UV filters die je huid beschermen tegen schadelijke UV zonnestralen.

Een nachtcrème is vetter en alleen bedoeld voor de nacht. Gebruik hem overdag liever niet want je huid gaat er dan wel heel erg vet uit zien. Wees voorzichtig met gezichtscrème ’s en bodylotions met parfum of alcohol. Vooral parfum zit er vaak in maar voegt verder niks aan je huid toe. Bij een parfumallergie kunnen er vervelende allergische reacties ontstaan.

Gezichtscrème met shea butter is altijd aan te raden. Deze vettige stof hydrateert en verzorgt de huid.

5. Ga sporten

Het lijkt misschien vreemd om middels sporten je huid te fiksen maar dat kan dus echt. Sporten en intensieve beweging stimuleert de doorbloeding en het lichaam. Hierdoor blijft je huid er strakker en jonger uitzien.

Wil je niet naar een sportschool? Denk dan aan een dagelijkse stevige wandeling, een fietstocht of doe het huishouden. Dit laatste zorgt namelijk ook voor aardig wat beweging. Elke beweging waar je hart sneller van gaat kloppen is goed.

6. Drink minimaal 1,5 liter water per dag

De meeste mensen drinken te weinig. Hierdoor droogt je huid veel sneller uit. Het is aan te raden om minimaal 1,5 l water per dag te drinken. De rest van het vocht krijg je via de voeding binnen.

Wees voorzichtig met overmatig nuttigen van koffie of thee. Hier gaan de nieren sneller door werken waardoor juist meer vocht afscheidt.  Dit is vooral in het begin zo, wanneer je vaker koffie of thee drinkt dan zul je merken dat de nieren hieraan gewend raken.

7. Slaap voldoende

Het is je vast wel eens opgevallen dat je na een slechte nachtrust meer rimpels en vlekken in je gezicht hebt. Het behoeft dan ook geen uitleg dat je voldoende slaap nodig hebt. Hoeveel dit is verschilt per persoon. Volwassenen hebben 7 tot 8 uur slaap per dag nodig, senioren zitten rond de zes uur per dag. Voor pubers kan dit oplopen tot wel 10 uur per dag en baby’s slapen zelfs nog veel meer.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven