Personen zoeken op adres: zo doe je dat

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Kun je met een adres iemands naam achterhalen? Of andersom, je hebt een naam en wil hier het juiste adres bij vinden. Vroeger was dit heel makkelijk. Sinds overheden zich zorgen maken over de privacy van burgers, staan veel gegevens niet meer openbaar. Toch zijn er wat mogelijkheden om personen op adres te zoeken.

Zo vind je iemand op naam en plaats

Personen zoeken op adres betekent dat je alleen de naam en/of de plaats weet. Een combinatie van beide is de meest ideale situatie. Al helemaal wanneer je hier ook nog eens een telefoonnummer bij hebt. Hoe meer informatie, hoe makkelijker het is om het adres van iemand te achterhalen.

Probeer dus eerst zoveel mogelijk informatie te vinden. Volg onderstaande stappenplan om het adres van een persoon op te zoeken.

 • Voer de gegevens in Google in en kijk naar de zoekresultaten
 • Probeer het ook via andere zoekmachines zoals Bing, Yahoo! en DuckDuckGo
 • Zoek iemand op zijn of haar naam op via social media
 • Vul gegevens in het online telefoon in (telefoongids.nl of telefoonboek.nl)
 • Maak gebruik van een dienst zoals adreszoeken24.nl of vinden.nl
 • PostNL Adrescheck verifieert de juistheid van adresinformatie

Mini camera – Verborgen camera


De gegevens bij anderen opvragen

Ken je de persoon een beetje, of misschien wel redelijk goed? Wanneer je van deze persoon het adres wil weten, kun je natuurlijk ook aan diens vrienden, familie of collega’s vragen. Het is belangrijk dat je uitlegt waarom je deze gegevens nodig hebt. Houd altijd rekening met de privacy van anderen.

Zien wie er op een adres woont

Wil je graag weten wie er op een bepaald adres woont, dan kan dit op verschillende manieren. Heb je hier een gegronde reden voor, dan wil de gemeente soms de gegevens verstrekken. Houd er rekening mee dat je als particulier deze gegevens niet zomaar in handen krijgt. Alleen wanneer je zelf bewoner van het adres bent, kun je zien welke personen op jouw adres staan ingeschreven.

Het gemeentelijke bevolkingsregister is steeds strenger geworden. Mogelijk willen ze niet meewerken, en dat is maar goed ook. Het zou vreselijk zijn wanneer privacygevoelig gegevens door iedereen opvraagbaar zijn.

Gaat het om een koopwoning, dan kun je een poging bij het Kadaster wagen. Dit is de website waar je informatie krijgt omtrent eigendom (eigenaar), koopsominformatie, hypotheek informatie en non records.

Wanneer je voor eigendomsinformatie gaat, betaal je € 2,80 om deze informatie in handen te krijgen. Hier krijgt je de volgende informatie voor:

 • Wie de eigenaar is
 • Wie gebruik van de woning en de grond mag maken
 • Beperkingen voor het gebruik
 • Eventuele erfpacht
 • Verkoopprijs uit de laatste verkoopakte
 • Oppervlakte (uitgezonderd appartementen)

Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens

Gemeenten houden gegevens van hun inwoners bij. Deze gegevens staan in de Basisregistratie Personen. Met een legitiem belang kun je adresinformatie opvragen. Denk hierbij aan juridische redenen, of familiegerelateerde redenen.

Soms wil de gemeente niet meewerken. Je hebt dan een gerechtelijk bevel nodig, iets dat je via een advocaat regelt. Of rechtstreeks bij de rechtbank.

Houd er wel rekening mee dat je een legitiem belang moet hebben om naam, adres of andere persoonsgegevens van iemand via de gemeente in handen te krijgen. Legitiem belang betekent dat het noodzakelijk is om bepaalde gegevens te verwerken. Bijvoorbeeld bij het uitoefenen van wettelijke rechten, of het beschermen van de veiligheid van personen en eigendommen.

Je kunt geen persoonsgegevens van de gemeente krijgen om reclame te sturen, of omdat je zo iemand zakelijke of persoonlijke brief wil schrijven.

Is personen zoeken op adres legaal?

In principe is het niet verboden om personen op adres te zoeken. Dit kan nodig zijn voor zakelijke of privécommunicatie. Handelsregisters en huizenregisters behoren tot de openbare registers. Het betekent dat iedereen bepaalde informatie op kan vragen. Degene die in dit soort registers zijn opgenomen, hebben geen recht om de gegevens te laten verwijderen. Wel kunnen ze om een wijziging vragen.

Vertrouw je iemand niet, of wil je bewijs vastleggen? Maak gebruik van afluisterapparatuur.


Wanneer je het adres van iemand mag opzoeken

Soms werken instanties of gemeenten graag mee. Bijvoorbeeld wanneer je gegevens nodig hebt voor het uitvoeren van een zakelijke transactie, of het uitoefenen van je wettelijke rechten.

In veel landen is adresinformatie openbaar beschikbaar. Dit geldt zeker voor bedrijfsadressen en overheidsregisters. Dit soort informatie is toegankelijk voor algemeen gebruik.

Soms geven personen toestemming om hun gegevens openbaar te maken. Wanneer dit het geval is, mag je het adres van iemand opzoeken en gebruiken. Denk maar aan gegevens die in de Gouden Gids of in de telefoongids staan. Of wanneer iemand zijn gegevens op social media of een website deelt, mits dit openbaar toegankelijk is.

Wat je mag doen met adresgegevens

Zoek je het adres op voor een specifiek doel? Je mag bijvoorbeeld gebruiken voor het versturen van een brief of het afleveren van een product.

Je mag adresgegevens ook gebruiken om voldoen aan wettelijke verplichtingen. Bijvoorbeeld het bijhouden van klantgegevens, dit is voor bedrijven belangrijk.

Verder kunnen adresgegevens bruikbaar zijn in een juridische procedure. Je ziet dus dat er verschillende redenen zijn om personen op naam of adres te zoeken.

Wat je niet mag doen met adresgegevens

Je mag adresgegevens niet zonder toestemming van de persoon met derden delen. Dit is wettelijk niet toegestaan en zelfs strafbaar. Wanneer je dit namelijk doet, valt dit onder doxing.

Soms is dit een beetje een grijs gebied. Want wat wanneer iemand zijn adres op social media zet, en jij deelt dit? Eigenlijk zou je dit niet moeten doen, want je mag geen privacygevoelig gegevens delen. Dat de persoon in kwestie zijn eigen gegevens deelt, daar heb jij niks mee te maken.

Mag adresgegevens niet gebruiken voor ongevraagd reclame of spam. Dit is in strijd met de privacywetten. Je moet altijd toestemming hebben om iemand commerciële berichten te sturen.

Natuurlijk mag je adresgegevens niet gebruiken voor misbruik, stalking of inbreuk op de privacy van anderen. Hier kun je voor gestraft worden.

Kan iemand achter je adres komen?

Wanneer jij het adres van iemand anders kan vinden, kunnen anderen dit natuurlijk ook bij jou doen. Heb je een anoniem telefoonnummer dan is dit niet vindbaar, tenzij je het zelf openbaar plaats. Steeds meer mensen hebben een anoniem telefoonnummer. Ze laten hun mobiele nummer in de telefoongids opnemen.

Wil je dit checken? Maak gebruik van een online telefoongids en voer je naam of adres in. Kijk welke gegevens naar boven komen. Eventueel kun je deze gegevens laten verwijderen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven