Wanneer begint de sale of uitverkoop?

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Iedere winkel in Nederland mag zelf bepalen wanneer de uitverkoop begint. Toch kiezen veel winkels voor dezelfde periode. Niet alleen handig om publiek aan te trekken, maar ook om niet te veel met elkaar te concurreren. Benieuwd wanneer de sale of uitverkoop begint? In dit artikel ontdek je de belangrijkste dagen.

Waarom uitverkopen belangrijk zijn

Een uitverkoop staat ook wel bekend als sale of kortingsactie. Dit is een periode waarin producten of diensten tijdelijk erg goedkoop zijn. Uitverkopen worden vaak door webshops en fysieke winkels gehouden.

Voor jou als shopper levert een uitverkoop een flinke besparing op. Vaak zijn uitverkopen gekoppeld aan seizoenensveranderingen. Zo kun je alvast producten voor volgend jaar kopen. Het leuke is dat je vaak topmerken een bijzondere producten tegen lage prijzen koopt. Heb hierdoor het jaar heen geen budget voor, dan is de sale hét moment om je kans te pakken.

Voor jou: Dames Outlet. Hoge korting op kleding.


Seizoensuitverkopen: belangrijke data

Wanneer begint de sale? Er zijn verschillende soorten sales. De belangrijkste is de seizoensuitverkoop:

  • Zomersale – tussen half juni en begin september
  • Wintersale – tussen half december en begin maart

De meeste winkels beginnen in juli met de zomer sale, en eindigt ergens in augustus. De winter sale begint vaak in januari, maar soms al half december.

  • De Bijenkorf biedt kortingen tot 70%
  • Zalando start vaak een uitverkoop op 17,18 of 19 juni
  • H&M kiest voor de tweede en derde donderdag in juni

Final Sale

Aan het einde van de zomer sale of winter sale vindt altijd de Final Sale plaats. Dit is het finalegedeelte van de uitverkoop. Hoe langer je wacht, hoe hoger de korting. Soms krijg je wel 90% korting!

Maar let op want lang wachten brengt ook risico’s met zich mee. Je hebt kans dat jouw gewenste item al verkocht is. Artikelen worden tijdens de sale niet aangevuld. Weg is weg. Durf jij langer te wachten en zo jouw artikel bijna gratis te krijgen? Of ga je voor zekerheid, en koop je jouw item direct aan het begin van de zomersale of wintersale?

Beste deals voor herenkleding.


Black Friday-deals

Black Friday valt elk jaar op de dag na Thanksgiving in de Verenigde Staten. Dit is de vierde vrijdag van november. In 2023 valt Black Friday op 24 november.

Black Friday is traditioneel het begin van het vakantieseizoen voor winkelen, vooral voor kerstaankopen. Deze dag is vaak de drukste winkeldag van het jaar. Het is vooral een dag met grote kortingen en speciale aanbiedingen. Winkels openen vaak vroeg in de ochtend, soms zelfs op donderdagavond.

Niet alle winkels doen hieraan mee, maar de meesten wel. Ook bij webshops kun je hoge kortingen scoren. Houd daarom je favoriete winkels of webshops in de gaten.

De term “Black Friday” werd voor het eerst gebruikt in de jaren 1960 in Philadelphia. De politie en het lokale nieuws gebruikten de term om te verwijzen naar het enorme verkeer en de chaos op de dag na Thanksgiving.

Cyber Monday-kortingen

Cyber Monday is de maandag na Thanksgiving. Deze dag staat bekend om grote kortingen en aanbiedingen in webshops. Cyber Monday volgt direct na Black Friday, dat op de vrijdag na Thanksgiving valt.

De term “Cyber Monday” werd populair door de detailhandel en de e-commerce-industrie. Het was bedoeld om consumenten aan te moedigen om online te winkelen.

Op Cyber Monday bieden veel webshops grote kortingen aan. Vier. Vooral korting op elektronica, kleding, schoenen, huishoudelijke artikelen en speelgoed verwachten.

Back-to-school-uitverkoop

Ga je na de zomer weer naar school of studeren? Houd de Back-to-school-uitverkoop in de gaten. Deze begint vaak net na de zomervakantie. Vroeger had de V&D een hele leuke Back-to-school-campus, met een grote afdeling vol schoolspullen. Zodra de scholen weer begonnen, kon je deze schoolspullen met hoge kortingen krijgen.

De Back-to-school-sales beginnen bijna overal vlak na de zomervakantie. Dat is het moment waarop scholieren of studenten nog snel wat aan moeten schaffen, en winkels graag van hun voorraad af willen.

Midseason sales

Een midseason sales is een tussentijdse uitverkoop. Dit doen winkels om hun voorraad op te ruimen en ruimte te maken voor nieuwe collecties. Midseason sales om je vooral in kledingzaken, elektronicazaken en winkels met huishoudelijke artikelen tegen.

Wanneer begint deze sale? Meestal halverwege de lente of de herfst. Je krijgt dan aanzienlijke korting op verschillende producten. Meestal gaat het om seizoensgebonden items niet het hele jaar door worden verkocht. Bijvoorbeeld barbecues, kerstdecoratie of zomerkleding.

Beroemde merkuitverkopen

Grote merken zoals Adidas, Nike, Sketchers of andere beroemde merken, houden vaak een merkuitverkoop. Hierbij kun je tijdelijk populaire producten tegen lage prijzen kopen.

Outlet mall-uitverkopen

Outlet malls zijn winkelcentra die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van producten van bekende merken. Hier vind je lagere prijzen dan in reguliere winkels. Outlet mall-uitverkopen zijn vaak alledaagse evenementen. Sommige van deze winkelcentra organiseren jaarlijkse uitverkoop evenementen.

Nieuwjaarsuitverkoop

Sommige winkels starten elk jaar met een nieuw assortiment. Het oude assortiment gaat met korting de deur uit. Dit noem je ook wel een nieuwjaarsuitverkoop. Winkels die kerstspullen verkopen, houden ook een nieuwjaarsuitverkoop. Het lijkt misschien gek om in januari kerstspullen te kopen, maar voordat je het weet is het alweer kerst. En heb jij goedkoop je huis sfeervol ingericht.

Overzicht van de kortingen

Hoeveel kun je besparen met een sale of uitverkoop? De kortingen lopen uiteen. Hieronder vind je een tabel met wat voorbeelden, zodat je niet alles zelf uit hoeft te rekenen.

Oorspronkelijke Prijs (€)Korting 30% (%)Korting 40% (%)Korting 50% (%)Korting 70% (%)
107653
2517.51512.57.5
5035302515
7552.54537.522.5
10070605030

Tips voor het maximaliseren van besparingen

Ben je van plan om flink te winkelen tijdens de sale? Maak van tevoren een budget en houd je hieraan. Dit voorkomt dat je impulsieve aankopen doet. Maak ook een verlanglijstje, zodat je weet wat je wil kopen.

Ondanks de sale blijft belangrijk om prijzen te vergelijken. Soms biedt de ene winkel betere kortingen dan de andere. Bij een aantal winkels krijg je vroegtijdige toegang tot uitverkoopdeals. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent.

Schrijf je zeker in voor nieuwsbrieven van je favoriete winkels. Je ontvangt exclusieve kortingscode en aankondigingen van uitverkopen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven