Mijn man wil geen relatietherapie: therapie zonder partner

Bijgewerkt: 16 februari 2023

Jullie lopen vast in je relatie of er is een gebrek aan wederzijds vertrouwen. Over relatietherapie heb je veel goede dingen gehoord dus je wil dit zeker uitproberen. Misschien weigert hij om mee te gaan. Helaas kun je hem niet aan zijn haren meetrekken, het blijft een vrije keuze. Wanneer je man geen relatietherapie wil dan zit er maar één ding op: de therapie zonder partner volgen. Misschien een beetje vreemd maar het heeft best wel wat voordelen.

Relatietherapie zonder partner

Niet iedereen zit op relatietherapie te wachten. Dit vraagt namelijk om lef: je geeft jezelf tijdens de therapie bloot. Je bespreekt je gevoelens en gedachten met iemand die ver van je af staat. Dat kan onwennig, confronterend of ongemakkelijk zijn.

Aan de andere kant heeft samen in relatietherapie gaan ook voordelen. Jullie werken samen en afzonderlijk aan jullie (eigen) problemen. Jullie doorbreken vaste patronen en leren beter omgaan met verandering. Het doel van relatietherapie is weer nader tot elkaar te komen.

Dat wordt lastig wanneer je er alleen voor staat. Weigert je man en wil je hem toch ervan overtuigen om in therapie te gaan? Laten we eerst eens kijken waarom een man dit zou willen.

“Van bijna uit elkaar naar opnieuw verliefd, en dat na 14 jaar en 2 kinderen.”

Angst om zich kwetsbaar op te stellen

Het zijn vaak vrouwen die over relatietherapie nadenken. Mannen nemen minder vaak het initiatief hiertoe. Sommige mannen laten zich makkelijk door hun partner overtuigen, anderen blijven halsstarrig weigeren.

Wil je man geen relatietherapie? Dit heeft verschillende oorzaken. Mannen vinden het moeilijk om zich kwetsbaar op te stellen. Wanneer je in therapie gaat moet je over je gedachten, gevoelens en emoties praten. Dat kan voor sommige mannen een grote drempel zijn.

Een andere reden waarom je man geen relatietherapie wil heeft met verplichtingen te maken. Veel mannen vinden het hun plicht om te werken en voor een partner en kinderen te zorgen. Er is geen tijd voor minder belangrijke zaken, want dat is soms hoe tegen therapie wordt aangekeken.

Er is een te grote kloof tussen jullie

Kijken jullie elkaar tijdens een gesprek aan? Wanneer dit niet of nauwelijks het geval is dan betekent dit dat er een kloof tussen jullie is ontstaan. Dit heeft zijn impact op de relatie. Wanneer de kloof erg groot is dan is er geen verbinding meer. Hierdoor heeft je man moeite om zich in te leven in jouw gevoelens. Dat kan ook verklaren waarom relatietherapie wegwuift.

De liefde is uit de relatie verdwenen

Sommige koppels maken om de kleinste dingen ruzie. Ergernis, frustratie en boosheid zijn een mogelijk signaal dat de liefde uit de relatie is verdwenen. Andere tekenen die hierop wijzen zijn kor reageren, weinig interesse in elkaars leven hebben en elkaar vermijden.

Wanneer je niks voor de partner voelt dan is het moeilijk om samen in relatietherapie te gaan. Toch is het zeker mogelijk om een ongelukkige relatie te redden. Zolang er nog iets groeit en beiden willen het graag dan kan therapie de uitkomst zijn.

Je bent vreemdgegaan

Heb je een affaire met een ander gehad? Dan is het logisch dat je partner boos en verdrietig is. Zijn vertrouwen in jou heeft een flinke deuk opgelopen. Bij overspel kun je niet verwachten dat je man direct in relatietherapie wil. Hij heeft tijd nodig om met zijn boosheid en verdriet om te gaan.

Meestal gaan hier enkele weken overheen. Hierna is de kans wat groter dat je man toch in relatietherapie wil.

Aan een dood paard kun je niet trekken

Help, mijn man wil geen relatietherapie! Een veelgehoorde kreet waar je als vrouw machteloos tegenover staat. Wanneer hij niet wil dan heb je drie keuzes:

  • Relatietherapie zonder partner
  • Doorgaan zoals het nu is
  • Een nieuwe weg inslaan (uit elkaar)

Relatietherapie zonder partner

Je bent niet verplicht om met zijn tweetjes naar relatietherapie te gaan. Het is zeker mogelijk om relatietherapie zonder partner te volgen. Hierbij is de therapie gericht op wie je bent, hoe je in de relatie staat en hoe je met conflicten omgaat.

Tijdens de sessies leer je beter met je partner communiceren en hem begrijpen. De therapie helpt je ook wanneer je op een moeilijk punt in je leven bereikt. Bijvoorbeeld wanneer je over een nieuwe baan, verhuizing of kinderen denkt maar je weet niet hoe je dit met je partner overeenstemt.

Vreemdgaan en in relatietherapie

Na vreemdgaan, overspel of mishandeling zie je vaak dat het wederzijds vertrouwen is aangetast. Na enkele weken zwakken de gevoelens van boosheid, angst en verdriet wat af. Het opbouwen van vertrouwen duurt veel langer. Dit kan makkelijk twee jaar duren.

Na overspel of mishandeling kan het dat je er alleen voor staat. Je partner vermijd je, spreekt alleen de hoogstnodige zaken en er is geen sprake van affectie. Misschien heb je het gevoel dat relatietherapie jullie beiden kan helpen en dat is ook zo. Wanneer hij niet wil dan is het zeker mogelijk om alleen in therapie te gaan.

Na iets heftigs zoals overspel of mishandeling is therapie zonder partner soms zelfs beter. Je kunt openhartig over je gevoelens en gedachten praten. Zonder dat je de blik van je partner op je gericht voelt. In een later stadium is het mogelijk dat de partner toch een of meerdere sessies bijwoont.

Het komt vaak goed na vreemdgaan

Er is 75% kans dat jij of je partner ooit vreemdgaat. Dat hoeft niet in deze relatie te zijn, dat kan ook in een vorige of toekomstige relatie plaatsvinden. Na één keer vreemdgaan is de kans op herhaling in een volgende relatie maar liefst 45 procent.

Dit soort hoge cijfers zijn schrikbarend maar dit betekent niet dat het na overspel niet meer goed komt tussen jou en je partner. Ongeveer 35% van de huwelijken overleeft vreemdgaan, mits beide partners hier ook aan werken.

De slagingskans van relatietherapie

Ruim 72% van de stellen die in relatietherapie gaan merken dat de relatieproblemen na een tijd verminderen en zelfs geheel verdwijnen. Dit betekent dat het slagingspercentage van relatietherapie betrekkelijk hoog is.

Hoe zit het wanneer je man geen relatietherapie wil en je alleen gaat? Dan is de slagingskans kleiner, ongeveer 54%. Ongeacht een kleinere slagingskans is deze kans zeker aanwezig want je leert beter communiceren, je partner begrijpen en conflicten uit de weg te gaan. Dit heeft niet alleen zijn impact op je relatie maar ook op de omgang met vrienden, familie en collega’s. Je wordt er dus altijd beter van.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven