Goedkoopste vloer voor een studio of studentenkamer

Bijgewerkt: 16 februari 2023

Tijdelijk ergens wonen? Dan is het niet zo handig om een dure vloer te leggen. Helaas ontkom je er niet aan om toch voor vloerbedekking te zorgen. We zochten naar de goedkoopste vloer voor een studio, studentenkamer of een klein appartement.

Een vinylvloer (zeil)

De goedkoopste vloer is een vinylvloer. Dit wordt in de volksmond ook wel zeil genoemd. Deze vloer is waterbestendig, makkelijk te leggen en vraagt heel weinig onderhoud. Er zijn verschillende sterktes of kwaliteiten met betrekking tot vinyl. De betere kwaliteit vloeren zijn twee tot drie millimeter dik met een slijtlaag van 0,20 tot 0,70 mm.

Een dikkere slijtlaag is altijd beter want dit biedt meer bescherming. Wanneer je een vinylvloer vloer van een lagere dikte koopt is de kans groter dat deze sneller wegslijt. Woon je maximaal drie jaar in de studio of op kamers dan is dit geen probleem.

Wat het kost? Voor de lagere kwaliteit betaal je ongeveer € 6,50 per vierkante meter. Heb je een studio van 25 m² dan ben je dus € 162,50 kwijt. Zolang de ondergrond vlak, droog, schoon en egaal is komen er geen extra kosten bij. Eventueel een isolerende ondervloer aanbrengen. Denk hierbij aan stevige en vlakke platen of een andere ondervloer.

De vloerbedekking oftewel het tapijt

Vloerbedekking is iets duurder dan vinyl. Een en ander hangt van de gekozen kwaliteit af. De goedkoopste vloerbedekking koop je voor ongeveer € 7 per m². Hoge kwaliteit vloerbedekking (tapijt) kost al snel vanaf € 25 per vierkante meter.

Om de levensduur van het tapijt te verlengen is het belangrijk om een dampdichte en vochtwerende ondervloer aan te brengen. Dit isoleert goed en werkt ook nog eens geluiddempend. Zeker aan te raden wanneer je onderburen hebt.

Een laminaatvloer

Laminaat kost ongeveer net zoveel als vloerbedekking. Ook hierin heb je verschillende kwaliteiten en prijsklassen. Het begint bij een prijs vanaf € 7 per m². Dit loopt op tot € 40 per m². Het allergoedkoopste laminaat heeft een dunne bovenlaag. Dit kan snel slijten wanneer je met meubels over het laminaat schuift. Ook hakken brengen snel beschadiging aan. Daarnaast moet je voorzichtig zijn met de nagels van huisdieren of het speelgoed van kinderen. Bij goedkoop laminaat zul je merken dat dit soort zaken voor een snelle slijtage zorgt.

Het duurdere laminaat is kras- en slijtvast. Dit is ideaal voor de woonkamer of daar waar veel gelopen wordt. Voor de slaapkamer kun je best het goedkopere laminaat kiezen.

Wanneer je 1 tot 3 jaar in de studio, op kamers of in een appartement woont dan is het allergoedkoopste laminaat ook prima. Tegen de tijd dat de eerste slijtageplekken zich vertonen ben je alweer weg.

Houd er bij laminaatvloer rekening mee dat je een dampdichte folie als ondervloer aan moet brengen. Doe je dit niet dan trekt het vocht vanaf de ondervloer in het laminaat. Hierdoor gaat het kromtrekken en rotten. Dampremmende folie kost ongeveer € 0,57 per m2.

Goedkope tapijttegels

Het leggen van vloerbedekking kan een intensieve klus zijn. Omdat je op zoek bent naar de goedkoopste vloer bespaar je een hoop kosten door deze zelf te leggen. Dan zijn tapijttegels een goed alternatief voor vloerbedekking.

De goedkoopste tapijttegels hebben een poolgewicht van ongeveer 320 g per m2. De afmeting bedraagt 50 × 50 cm. Voor dit soort tegels betaal je ongeveer € 4,50 per stuk. Een studio van 25 m² voorzien van tapijttegels kost dus € 450.

Dat is een stuk duurder dan de allergoedkoopste vloerbedekking. Toch is dit een goede keuze want tapijttegels zijn niet alleen makkelijk te leggen maar je neemt ze ook mee naar je nieuwe woning. Het is dus een investering voor de toekomst.

Een pvc vloer

Ook wat duurder is de pvc vloer. Deze vloer is sterker dan vinyl of laminaat. Het heeft een goede slijtlaag en een zeer lange levensduur. Pvc-vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, kwaliteiten en designs. De prijs begint vanaf ongeveer € 28/ m2 tot meer dan € 75 /m2.

Dit betekent dat een studio van 25 m² van een goedkope pvc-vloer voorzien je ongeveer € 700 kost. Daar komt wel nog een ondervloer bij, waardoor je in totaal op ongeveer € 750 uitkomt.

Een zandcement dekvloer

Dan heb je nog de zandcement dekvloer. Wanneer je voor een matige tot lage dikte gaat dan betaal je ongeveer € 25 per vierkante meter. Dit loopt op tot gemiddeld € 55 /m2. Een zandcement vloer wordt gemaakt met behulp van zand, cement en water. Het wordt vaak gebruikt om een ondervloer te realiseren. Je ziet ook steeds vaker dat mensen het als hoofdvloer (afwerkvloer) toelaten passen.

Het betere alternatief is een gietvloer maar dit kost gelijk een stuk meer. Je moet dan al snel rekenen op een prijs van € 45 tot wel € 120 per vierkante meter. Het nadeel van een zandcement vloer en gietvloer is dat je deze niet eventjes eruit trekt. Dat kan lastig zijn wanneer je gehuurd zit en bij vertrek alles kaal achter moeten laten.

Geen vloerbedekking

Ligt er nog een vloer of vloerbedekking in de studio of het appartement? Misschien kun je dit van de vorige bewoner overnemen. Of is het mogelijk om je bestaande vloer op te knappen. Het alternatief is helemaal geen vloer leggen. Niet zo charmant en het voelt ook koud onder de voeten aan. Bovendien is een betonnen ondervloer niet zo makkelijk in onderhoud.

Toch zijn er mensen die hiervoor kiezen, al helemaal wanneer je slechts enkele weken of maanden de woning of de kamer betrekt. In dit geval is het aan te raden om losse tapijtjes neer te leggen. Veeg een betonnen vloer met een zachte bezem en maak deze eventueel met een sopje van groene zeep schoon. Een betonnen vloer altijd goed uit laten dampen middels ventilatie.

Gebruik geen kranten als ondervloer

Sommigen denken slim te zijn om in plaats van folie, kranten als isolatie aan te brengen. Dit is niet aan te raden. Kranten werken isolerend maar kunnen niet tegen vocht. Zodra er vocht bijkomt verweken de kranten en isoleren ze niet meer. Doordat de kranten vocht vasthouden kunnen ze ook nog eens de vloer beschadigen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven