Vreemdgaan met carnaval: schrikbarende cijfers

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Carnaval staat in het teken van verkleden, gezelligheid en een hoop drank. Of mensen met carnaval vaker vreemdgaan dan normaal? Ja, en meer dan je denkt. Vooral Brabanders zijn hier een ster in.

Na het lezen van dit artikel houdt je je partner tijdens de carnavalsdagen goed in de gaten! Wil je dit niet dan moet je snel doorklikken naar het volgend artikel.

Het normale percentage vreemdgangers

Vreemdgaan is niet nieuw, het is al net zo oud als de mensheid zelf. Er zijn heel wat onderzoeken gedaan naar vreemdgaan, hoeveel mensen dit doen en waarom. Veel voorkomende ‘oorzaken’ zijn een gebrek aan intimiteit bij de eigen partner, positieve aandacht van een ander of geen passie meer voor de partner voelen.

Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat mannen van 55 jaar oud het vaakst vreemdgaan. Vrouwen doen dit het vaakst op hun 45e leeftijd. Verder blijkt dat mannen iets vaker vreemdgaan dan vrouwen (7% meer).

Volgens onderzoek van TSN Nipo heeft één op de vier Nederlanders ooit wel eens een slippertje gemaakt. Maar dan heb je het over het hele leven.

Vreemdgaan met carnaval, dit zijn de cijfers

Met carnaval schijnt vreemdgaan bijna normaal te zijn. In Brabant dan, in Limburg valt het wel mee. Tijdens het Limburgs carnaval gaat 6% van de feestgangers vreemd. Dat deze cijfers lager liggen dan in Brabant heeft met alcoholgebruik te maken. Steeds meer Limburgers vieren carnaval alcoholvrij.

In Brabant komt vreemdgaan met carnaval betrekkelijk veel voor. Ongeveer 16% van de feestgangers maakt tijdens de carnavalsdagen een slippertje. Dit betekent niet direct dat twee mensen met elkaar in bed duiken. Ook zoenen op de mond (en dan bedoelen we romantisch zoenen) valt onder een slippertje of vreemdgaan.

Set met 15 dekkende kleuren, voor carnaval en andere feestjes.

Zoveel procent van de relaties gaat stuk na vreemdgaan

Opvallend is dat vreemdgaan tijdens carnaval geen grote consequenties heeft. In normale situaties strandt slechts 8% van de relaties na een slippertje. Tijdens carnaval wordt dit veel vaker vergeven. Het komt zelden voor dat een relatie na een vreemdgaan-actie tijdens de carnaval kapotgaat.

Dit heeft twee redenen. Ten eerste komt het vaker voor dat beide partners tijdens carnaval vreemdgaan. Wanneer je zelf iets uitvreet kun je natuurlijk niet boos worden op je partner wanneer hij of zij exact hetzelfde doet. Ten tweede krijgt alcohol vaak de schuld en wordt het vreemdgaan hierdoor sneller vergeven.

Het gemiddelde percentage

Schuif je alles op een grote hoop dan gaat ongeveer 10,5% van de carnavalsvierders vreemd. Dat is meer dan het gemiddelde door het jaar heen. Brabanders zijn het ergst, gevolgd door de Belgen. Terwijl de Limburgers juist de brave jongetjes van de klas zijn (of meisjes).

Het type kostuum speelt ook mee

Je zou denken dat alleen alcohol doorslaggevend is voor het vreemdgaan met carnaval. Helaas, ook het soort kostuum speelt mee. Heeft je partner veel tijd en geld aan een carnavalskostuum besteed? Wees dan maar waakzaam, het blijkt namelijk dat mensen met een duur of opvallend mooi kostuum vaker vreemdgaan.

De kans op vreemdgaan is het grootst wanneer het kostuum meer dan € 150 heeft gekost. De gemiddelde carnavalsvierder geeft ongeveer € 58 aan een kostuum uit. Mensen die hun oude kostuum van enkele jaren geleden aantrekken zullen het minst vaak vreemdgaan. Dit geldt ook voor mensen die niet meer dan drie tientjes uitgeven.

Ook de persoonlijkheid moet je in de gaten houden

Welke mensen gaan het vaakst vreemd? Dat zijn in ieder geval Brabanders die carnaval vieren. Verder doen mannen het wat vaker dan vrouwen, hoewel dit ook weer van de regio afhangt. Het schijnt namelijk dat Amsterdamse vrouwen vaker vreemdgaan dan mannen ui dezelfde stad.

Te diep in het glaasje kijken is een van de grootste veroorzakers. Mensen die van zichzelf veel drinken en vervolgens carnaval vieren lopen dubbel zoveel risico op een slippertje. Vrouwen gaan vaker vreemd wanneer ze zich vervelen of wanneer ze zich niet gewaardeerd voelen door hun partner. Mannen die hun vrouwen ‘verwaarlozen’ moeten tijdens de carnaval dus extra goed opletten.

Zo gedraagt een man of vrouw zich die vreemd gaat

Het probleem met vreemdgaan tijdens de carnaval is dat je niks aan je partner merkt. Deze is vaak onder invloed van alcohol. Maar wanneer het vreemdgaan zich ook na de carnaval voortzet dan merk je zeker iets.

Mannen en vrouwen die vreemdgaan besteden meer aandacht aan hun uiterlijk. Ook zijn ze geobsedeerd door hun smartphone of de laptop. Verder is de partner niet geïnteresseerd in intimiteit met jou (maar wel met de minnaar of minnares). Je betrapt de partner steeds vaker op liegen. Dit zijn allemaal tekenen die op vreemdgaan kunnen duiden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven