Hoe kom ik aan gratis eten?

Bijgewerkt: 30 januari 2023

Geen geld voor eten, het komt vaker voor dan je denkt. Steeds meer gezinnen kampen met dit probleem. Er zijn verschillende manieren om aan gratis eten te komen. Bijvoorbeeld via de Voedselbank, de supermarkt of een restaurant. Daarnaast zijn er veel bedrijven en particulieren die je op een andere manier kunnen helpen.

Aanmelden bij de Voedselbank

De makkelijkste manier om aan gratis eten te komen is je aanmelden bij de Voedselbank. Niet iedereen kan zich hierbij aanmelden. Je komt hiervoor in aanmerking wanneer je als alleenstaande minder dan € 300 per maand voor eten en kleding overhoudt. Voor elk gezinslid wordt hier € 110 bij opgeteld.

Gaat het om een gezin met vier personen? Wanneer je na aftrek van de vaste lasten minder dan € 300 + 3 × € 110 = € 660 overhoudt, kun je bij de Voedselbank terecht. Op de website van Voedselbanknederland.ml maak je een proefberekening. Je kunt ook contact opnemen met de gemeente waarin je woont, die helpen je verder.

Je mag eenmaal per twee weken naar de Voedselbank. Je krijgt een voedselpakket dat is afgestemd op de samenstelling van je huishouden. Uit de praktijk blijkt dat er vaker producten overblijven waardoor je meer gratis eten krijgt dan waar je eigenlijk recht op hebt.

Ontdek met dit kookboek hoe gezond, lekker en voedzaam de natuur kan zijn.

Een restaurant om gratis eten vragen

Veel restaurants houden voedsel over. Zonde om weg te gooien. Soms worden overgebleven producten aan de Voedselbank geschonken. Zoek je naar een manier om een gratis eten te komen, vraag dan zeker bij wat restaurants wat ze met overgebleven producten doen.

Bij sommige restaurants kun je gratis eten. Oké, alleen wanneer je jarig bent waarbij je 25-75% korting krijgt. In sommige gevallen betaal je helemaal niets, mits je minimaal drie betalende personen meeneemt.

Kijk wat de supermarkt over heeft

Gratis boodschappen ontvangen? Veel supermarkten doneren aan voedselbanken. Durf een supermarkt binnen te stappen en vraag wat ze met overgebleven brood, groenten, fruit, kaas of andere producten doen. Soms wordt dit teruggestuurd, maar je maakt altijd kans dat je deze producten mag hebben.

Kijk ook even naar supermarkten die aan laagste prijsgaranties doen. Vooral Jumbo staat hier bekend om. Wanneer je hetzelfde artikel voor een lagere prijs ergens anders tegenkomt (dit mag niet in de aanbieding zijn) dan hoef je niet voor dit product te betalen. Ideaal toch?

De plaatselijke boer kan je helpen

Het kan lastig zijn om aan gratis eten te komen. Je wil niet bij een restaurant of supermarkt om voedsel of producten bedelen. Misschien kan de plaatselijke boer je helpen. Veel boeren verkopen hun producten niet alleen aan veilingen maar ook particulier.

Ga af en toe bij de boer langs en vraag of er producten over zijn. Vaak gaat het om producten die niet meer zo lang houdbaar zijn en hierdoor met spoed weg moeten. Wanneer je de boer lief aankijkt is de kans groot dat je gratis producten mee naar huis krijgt.

Mensen met een moestuin

Er verdwijnt steeds meer grond in Nederland waardoor moestuinen schaars worden. Toch zijn er nog veel dorpen waar er moestuinen aanwezig zijn. Ken je iemand met een moestuin? Vraag wat deze met al dat groenten en fruit doet.

Meestal wordt er veel te veel groenten en fruit gekweekt om dit zelf te gebruiken. Misschien mag je wat van het overtollige groenten en fruit hebben. Of bied hulp aan in ruil voor gratis groente en/of fruit. Het is leuk om te helpen met de moestuin, je kweekt als het ware je eigen voedsel.

Nog beter: begin je eigen moestuin. Dit kan zelfs wanneer je alleen maar een balkon hebt.
Bekijk boeken over moestuinen

Gratis eten in ruil voor werk

Zie je het niet zitten om ergens gratis eten te vragen en heb je geen geld voor boodschappen? Denk dan eens aan eten in ruil voor werk. Verschillende bedrijven en consumenten zien deze constructie wel zitten. Zo kun je bijvoorbeeld in een restaurant of kroeg helpen waarbij je in ruil hiervoor een warme maaltijd en drankjes krijgt.

Ook kun je particulieren helpen, bijvoorbeeld met tuinieren, verhuizen, schoonmaken of andere klusjes. Je krijgt een heerlijke lunch of een warme maaltijd. Zorg dat het voedsel dat je ontvangt altijd in verhouding staat met het werk dat je doet. Urenlang tuinieren in ruil voor twee boterhammen met kaas is een slecht betaalde job.

Let op wanneer je gratis eten ontvangt en een uitkering krijgt

Zit je in de bijstand? Alles wat je gratis ontvangt kan van de bijstandsuitkering worden afgetrokken. Dit gebeurde eerder bij een vrouw die € 7000 terug moest betalen omdat haar moeder haar regelmatig boodschappen gaf. Gratis eten of boodschappen ontvangen valt namelijk onder inkomen in natura. Dit moet je eigenlijk aan de uitkeringsinstantie melden.

Er is wel verschil tussen iets van familie of vrienden ontvangen of wanneer je naar de Voedselbank gaat. Veel gemeenten gedogen de Voedselbank als een gift. Dit hoef je dus niet als inkomen in natura op te geven.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven