Met welke kleuren maak je bruin? – Hobbytips

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Schilderen, tekenen of verven, met welke kleuren maak je bruin? Door een aantal kleuren door elkaar te mengen krijg je de kleur bruin. Maar let op, er zijn verschillende tinten bruin. Wanneer je niet de juiste verhoudingen gebruikt krijg je roodbruin, poepbruin (sorry) of bijna zwart.

Primaire en secundaire kleuren

Om bruin te maken moet je eerst weten wat de primaire en secundaire kleuren zijn. De primaire kleuren zijn de drie hoofdkleuren:

 • Rood
 • Geel
 • Blauw

Secundaire kleuren ontstaan door twee primaire kleuren met elkaar te mengen. Kijk maar naar de drie secundaire kleuren:

 • Rood + geel = oranje
 • Rood + blauw = paars
 • Geel + blauw = groen

Dit zijn de drie secundaire kleuren. Bruin maak je met de primaire kleuren.

Met welke kleuren maak je bruin?

Vraag: met welke kleuren maak je bruin? Om de kleur bruin te maken heb je rood, geel en blauw nodig. Deze drie kleuren meng je goed door elkaar. Hierbij is het belangrijk dat je gelijke verhoudingen gebruikt dus 1 deel rood, 1 deel geel en 1 deel blauw. Wanneer je ongelijke verhoudingen mengt dan krijg je er geen goede kleur bruin uit. Stel dat je te veel rood neemt, dan krijg je echt roodbruin. En wanneer je te veel geel neemt dan neigt het meer naar geelbruin of soms goud.

Hoewel in beginsel alle delen gelijk moeten zijn kun je in het begin beter wat minder blauw nemen, te veel blauw kan de bruine kleur te donker maken.

Tie Dye Kit Verf – 12 kleuren 

Flexa Expert Muurverf Ivoorbruin

Lichtbruin of donkerbruin maken

Misschien ben je niet tevreden over de bruine kleur en wil je deze lichter maken. Meng er dan een klein beetje wit doorheen. Let erop dat je dit in kleine hoeveelheden toevoegt, net zolang totdat je tevreden bent over de tint. Bij gebrek aan wit kun je ook geel gebruiken.

Bruin donkerder maken oftewel donkerbruin? Dan meng je er wat zwart doorheen. Let hier heel erg mee op want wanneer je net wat te veel zwart gebruikt dan wordt dit ontzettend donker. Heb je geen zwart? Gebruik dan blauw. Houd er wel rekening mee dat het resultaat anders kan uitvallen dan verwacht.

Bruin mengen met groen

Wat gebeurt er wanneer je bruin met groen mengt? De kleur blijft bruin, alleen in een andere tint.

Bruin mengen met rood

Wanneer je bruin mengt met rood dan krijg je meer roodbruin, maar dat hangt ervan af hoe licht of donker het oorspronkelijke bruin is.

Bruin mengen met blauw

Kun je bruin mengen met blauw? Ja, maar het bruin wordt dan donkerder. Houd hier dus rekening mee.

Bruine verf kopen

In plaats van zelf te mengen kun je natuurlijk ook voor kant-en-klare bruine verf gaan. Hierbij heb je de keuze uit:

 • Hobbyverf
 • Muurverf
 • Kinderenverf
 • Textielverf
 • Acrylverf
 • Olieverf

En nog veel meer soorten verf. Denk dus vooraf wat je met de verf wil doen. Je kunt met muurverf namelijk geen textiel verven en acrylverf is weer niet geschikt om de muur mee te kleuren.

Bruine verf Gamma

Op zoek naar bruine verf van de gamma? Hier kom je geen hobbyverf maar wel verf voor hout, metaal en kunststof tegen. Denk maar eens aan de zijdeglans verf, muurverf of houtverf.

Is er ook bruine betonverf? Ja, deze is zeker verkrijgbaar en geschikt voor gestorte betonnen vloeren. Betonverf is stootvast en slijtvast en voorkomt krassen. Wil je beton in de kleur bruin verven, kies dan altijd voor speciale betonverf.  Deze bruine verf is mogelijk niet rechtstreeks bij de Gamma verkrijgbaar, maar je kunt dit wel laten mengen. Houd er rekening mee dat niet alle verf mengbaar is.

Bruine verf van de Action

De bruine verf van de Action vind je in verschillende varianten. Zo heb je acrylverf voor al je schilderkunsten. Maar je hebt ook houtverf of buitenverf. Omdat het aanbod bij Action heel snel wisselt is niet te zeggen welke bruine verf op dit moment hier verkrijgbaar is. Het beste kun je hier even binnenlopen.

Wees wel gewaarschuwd want je gaat de Action voor een tubetje verf en je komt met twee volle winkelwagentjes naar buiten. Ze hebben daar zo’n leuk spul, dat blijft aan je vingers plakken.

Verf verwijderen van metaal of hout

Met verf geknoeid of wil je verf verwijderen van metaal of hout? Of dit makkelijk gaat, hangt af van het type verf dat gebruikt is. Met een föhn krijg je sommige soorten verf van metaal af. Lukt dit niet, gebruik dan een verfbrander. Door de warmte komt de verf los. Gebruik een verfkrabber om de loszittende verf verwijderen.

Verf verwijderen van hout doe je liever niet met een verfbrander, het hout gaat dan schroeien. Sommige verfsoorten zijn goed te verwijderen met een afbijtmiddel. Wees hier voorzichtig mee want afbijtmiddel brandt op de huid en in de ogen. Laat het afbijtmiddel enige tijd op de verf inwerken, hierdoor wordt de verf zacht. Vervolgens kun je dit goed met een verfkrabber verwijderen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven