Met welke kleuren maak je paars? Zo doe je dat

Bijgewerkt: 22 oktober 2023

De paarse kleur heeft verschillende betekenissen waaronder creativiteit, magie, koninklijk en gevoeligheid. Met welke kleuren maak je paars? Dat is niet zo moeilijk, hier heb je twee primaire kleuren voor nodig. Maar wanneer het op het mengen van verf aankomt dan kom je er niet met twee standaard primaire kleuren. Ontdek hoe je paars maakt.

Additief kleurmengsysteem

Bij menging van licht spreek je over primaire en secundaire kleuren. De primaire kleuren bestaan uit rood, groen en blauw (RGB). Dit noem je ook wel de 3 (donkere) hoofdkleuren. Door de kleuren rood en blauw met elkaar te mengen ontstaat er paars. Dit geldt alleen voor het mengen van licht.

Amsterdam Standard acrylverf | 24 × 20 ml
Marabu Porseleinverf – 6 kleuren x 15 ml

Van paars naar roze

Het is niet mogelijk om van paars roze te maken. Het klopt dat het paars dan lichter wordt maar het zal het rode niet bereiken. Paars met wit wordt namelijk lila.

Dit betekent dat je niet van paars naar roze kunt gaan. Wil je de roze kleur dan heb je rood met wit nodig. Het blauw moet dus worden weggelaten.

Kleurmengysteem in de schilderkunst

Even opletten want binnen de schilderkunst (je werkt met verf) kun je niet zomaar de twee primaire kleuren mengen. Met welke kleuren maak je paars wanneer je met verf werkt? De primaire kleuren binnen de schilderkunst zijn rood, geel en blauw.

Je zou denken dat je blauw en rood met elkaar mengt en er dan paars ontstaat. Zo werkt het met verf niet. Natuurlijk zal een menging van deze twee kleuren wel richting het paarse gaan. Maar zuiver paars krijg je er niet uit.

Wil je een paarse verf creëren dan het je magenta nodig, dit is een blauwachtige rode verf. Dit meng je met ultramarijn, een blauw dat een paarse gloed heeft. Zo ontstaat een zuivere paarse kleur.

Zo maak je paars zonder blauw

Je hebt verschillende kleuren tot je beschikking, alleen geen blauw. Hoe maak je paars zonder blauw? Antwoord: dit is niet mogelijk. Je kunt paars alleen maken wanneer je blauw mengt met rood óf magenta met ultramarijn.

Je hebt dus een roodtint en een blauwtint nodig. Zonder die twee zal er nooit paars ontstaan. Het is ook niet mogelijk om roze of rood met een andere kleur te mengen en zo paars te creëren.

Paars kleurcodes en verf

Elke kleur heeft zijn eigen kleurcode. Er bestaan omtrent kleurcodes verschillende systemen. Bijvoorbeeld de kleurcodering RGB (menging van licht), CMYK (wordt gebruikt bij drukinkten) en RAL-kleuren (verf en coating).

Zoek je paarse verf? Dan heb je keuze uit verschillende kleurtinten met de volgende kleurcodes:

  • Levis Mystiek Paars/ #4c353f
  • Liebherr – Blaulila/ #a83cc3
  • Darkorchid/ #9932cc
  • Donkermagenta/ #8b008b

Dit zijn slechts enkele voorbeelden met de hexadecimale kleurcode. Verffabrikanten vermelden ook een kleurcode op de verpakking of bij het product. Het probleem is dat elk merk weer zijn eigen kleurcodes hanteert. Wanneer je verf van een bepaald merk in huis haalt dan is het belangrijk om je ook bij dit merk te houden. Koop je hierna een ander merk dan kan de paarse kleur licht tot sterk afwijken.

Paarse muurverf

Je wil de muur in een paars verven. Wat moet je doen: met twee kleuren paars maken of kant-en-klare verf kopen? Het is het beste om verf professioneel te laten mengen of kant en klaar aan te schaffen. Noteer hierbij goed de kleurcode. Je zult namelijk merken dat je op een later moment meer verf nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je te weinig hebt ingekocht of omdat je over gaat schilderen.

Paarse muurverf is volop verkrijgbaar. Bijvoorbeeld van het merk Flexa, Little Dutch of Sikkens. Afhankelijk van het merk betaal je tussen de € 25 en € 40 voor een blik van 2,5 l. Sommige merken zijn wat duurder maar kwalitatief wel beter.

Tip: zo maak je licht paars

Vind je het paars net wat te donker? Dit maak je eenvoudig lichter door wat wit toe te voegen. Wees hier wel voorzichtig mee want teveel wit maakt het paars wel heel erg lila.


Welke kleur wordt paars met geel?

Door paars met wit te mengen wordt deze lichter van kleur. Heb je geen wit in huis? Veel mensen denken dat ze paars met geel kunnen mengen en dat dit dan ook lichtpaars wordt. Wees hier voorzichtig mee want wanneer je paars met geel mengt dan ontstaat er een geelachtig bruin. In sommige gevallen lijkt het een beetje op een gouden tint. Dat hangt er weer vanaf hoeveel geel je toevoegt. Paars met geel kan nooit lichtpaars worden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven