Kunstschilder zoeken op naam – herkomst achterhalen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Velen hebben een schilderij in bezit zonder te weten wie de maker is. Een kunstschilder zoeken op naam is tegenwoordig heel makkelijk. Hierbij maak je gebruik van het internet, waarbij een specifieke website meer dan 100.000 handtekeningen van kunstenaars heeft verzameld.

Handtekening of signatuur

Een kunstschilder zoeken op naam is hetzelfde als zoeken op signatuur. Die twee hebben dezelfde betekenis. Vaak zet een schilder rechtsonder zijn handtekening. Dit kan de volledige naam zijn, maar ook een krabbel of de initialen.

Probeer allereerst rechtsonder te kijken of hier iets vermeld staat. Heel soms bevindt de signatuur zich op een andere plek, bijvoorbeeld linksonder of ergens aan de bovenkant. Het komt in ieder geval zelden voor dat de handtekening middenin het schilderij wordt geplaatst.

Gebruik een loep/vergrootglas om de handtekening goed te bekijken. Maak er eventueel een foto met de smartphone van. Dit stelt je in staat om de foto van de signatuur flink uit te vergroten.

Zo werkt een kunstschilder zoeken op naam

Heb je de naam, handtekening of initialen van de kunstschilder weten te achterhalen? Staan er alleen initialen, dan moet je eerst te weten komen welke naam hierbij hoort. Het internet is hier een handig hulpmiddel bij. Voer in Google de initialen in, tezamen met de zoekopdracht ‘kunstschilder handtekening’. Vaak rollen er wel wat goede zoekresultaten uit.

Een andere optie is gebruik maken van de website artistssignatures.com. Wanneer je op deze website de eerste letter invoert krijg je een complete lijst met bijbehorende namen te zien.

Overigens is deze website ook het startpunt voor het zoeken van een kunstschilder op naam.

  • Bezoek de website https://artistssignatures.com/
  • Voer de naam of de artiestennaam van de kunstschilder in.
  • Klik op de desbetreffende naam
  • Bekijk de bijbehorende handtekening/signature

Let op: je hebt een account nodig om alle handtekeningen te kunnen bekijken. Een account aanmaken is gratis, maar gebruik maken van de verschillende diensten kost helaas geld. Een persoonlijk maandelijks abonnement met 200 maandelijkse tegoeden kost $ 9,95. Je kunt ook levenslange credits kopen, zodat je nooit aan een abonnement vastzit.

Kunstschilder zoeken op signature middels Google Lens

Het gratis alternatief, en dit werkt vaak prima, is gebruik maken van Google Lens. Deze functie is als applicatie op je smartphone te downloaden. Ook via de webbrowser is het mogelijk om van Google Lens gebruik te maken, maar dit werkt mogelijk wat minder goed.

  • Open de Google Lens app op je smartphone
  • Tik op de camera
  • Maak een foto van de signature

De app zoekt nu naar vergelijkbare afbeeldingen op het internet. Met een enorme database is de kans vrij groot dat Google Lens een vergelijkbare afbeelding vindt. Zo achterhaal je de naam van de kunstschilder.

Welk schilderij is dit? Beeldherkennings-app Smartify

Sinds 2017 is de beeldherkennings-app Smartify populair onder kunstliefhebbers en bezitters van schilderijen. Installeer deze app op je smartphone, maak een foto van het schilderij en ontvang meer informatie over de kunstenaar. Ook zie je informatie over de titel van het schilderij, welke materialen de schilder heeft gebruikt en de schildersmethode.

Helaas werkt deze app niet bij alle schilderijen. Onbekende of jonge kunstschilders zijn vaak niet in de database ondergebracht.

De kracht van social media

Een kunstschilder zoeken op naam is ook mogelijk via social media. Plaats een foto van het schilderij en de handtekening op verschillende social mediakanalen. Met miljoenen gebruikers wereldwijd is de kans aanwezig dat iemand het schilderij of de signatuur herkent.

Welke schilderijen zijn geld waard?

Soms gebeurt het: je koopt een onbeduidend schilderij op een rommelmarkt en achteraf blijkt het duizenden euro’s waard te zijn. Ben jij een van die geluksvogels die een werk van de beste kunstschilder in zijn bezit heeft? Gooi schilderijen niet zomaar weg en geef ze ook niet aan de kringloopwinkel of een verkoper op een rommelmarkt. Bepaal eerst of het schilderij waarde heeft.

Maar ja, welke schilderijen zijn geld waard? Gaat het om een bekende kunstschilder dan is het schilderij altijd geld waard. Het duurste schilderij ooit is het huwelijksportret van Marten Soolmans en Oopjen Coppit, gemaakt door Rembrandt van Rijn (1634). Dit schilderij werd voor 180 miljoen dollar verkocht.

Helaas is een waardevol schilderij herkennen niet zo makkelijk. Zelfs wanneer het kunstwerk van een bekende schilder lijkt te komen, kan het nog steeds om een reproductie gaan. Bij een gedrukte reproductie zie je wel verschil in contrast. Maar wanneer het schilderij met penseel is nagemaakt, kan het bijna echt lijken.

De echtheid en waarde van een schilderij bepalen kun je het beste aan een specialist overlaten. Neem contact op met een goed veilinghuis of een kunstkenner.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “Kunstschilder zoeken op naam – herkomst achterhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven