Perceelloep, ontdek de afmetingen van je perceel

Bijgewerkt: 15 november 2023

Of het om een verbouwing, aankoop- of verkoop van een woning gaat, je wil weten hoe groot het perceel is. Soms is deze informatie ook nodig om een meningsverschil over de erfgrens op te lossen. De afmetingen van een perceel en de kadastrale grenzen zijn zichtbaar via verschillende diensten. Perceelloep is hier één van.

Achterhalen wie de eigenaar van een pand of stuk grond is

Wellicht wil je de afmeting van een perceel weten maar ook van wie het stuk grond en/of het pand is. Die informatie is alleen verkrijgbaar via het Kadaster (kadaster.nl). Tegen een bedrag van € 2,80 ontvang je eigendomsinformatie met hierin gegevens over de eigenaar, wie er gebruik van het perceel maakt, beperkingen, perceelsgrootte en de laatste verkoopprijs.

Een waterdicht bouwplan begint bij jezelf
Terwijl de meeste mensen denken dat dit de taak is van de architect of het bouwbedrijf!

Wat is Perceelloep?

De website Perceelloep is een van de bekendste online kadasterkaarten van Nederland. Je bekijkt hier gratis de kadastrale kaart van verschillende steden en dorpen. Zo werkt het:

 • Bezoek de website perceelloep.nl
 • Voer in de zoekbalk ‘Locatie zoeken’ een postcode of adres in
 • Klik op het juiste huisnummer
 • Bekijk de eigenschappen van het perceel

Weet je het exacte adres of de postcode niet maar wel waar het perceel zich bevindt? Gebruik de kaart om in te zoomen.

De volgende gegevens zijn opvraagbaar

Op Perceelloep vraag je eigenschappen omtrent het perceel op, het adres en tegen betaling eigendomsinformatie. Zo zien de op gevraagde gegevens eruit:

Eigenschappen perceel

 • Visueel overzicht van het perceel inclusief bebouwingen
 • Gemeentecode en sectie
 • Perceelnummer
 • Perceelsgrootte
 • Kadastrale gemeente
 • Datum laatste wijziging

Adres

 • Straatnaam en huisnummer
 • Postcode en woonplaats
 • Details (klik hiervoor op Vastgoedloep met onder andere gebruiksdoel en bouwjaar)

Volledig gratis

Het gebruik Perceelloep is volledig gratis. Een uitzondering vormt het opvragen van specifieke gegevens zoals de eigendomspecificaties. De informatie op Perceelloep is afkomstig uit de Basisregistratie Kadaster.

Het alternatief voor Perceelloep

Natuurlijk is Perceelloep niet de enige website met betrekking tot het aanbieden van dit soort gegevens. Omdat de gegevens afkomstig zijn uit het Kadaster kun je ook gebruik maken van de website kadaster.nl.

Benieuwd wat de grootte van jou of andermans perceel is en wil je dit gratis inzien, inclusief kadastrale kaart? Hier zijn wat alternatieven voor Perceelloep:

 • Kadastralekaart.com
 • Kadasterdata.nl
 • Planviewer.nl
 • Geobasisregistraties.nl
 • Pdok.nl
 • Kadasterservice.nl

Bij al deze websites heb je de mogelijkheid om gratis het perceel en de afmeting te bekijken.

Mogen we even je aandacht voor ‘De kleine huishoudtips voor Dummies’. Een boek boordevol tips om je woonomgeving er weer mooi uit te laten zien. Huishoudelijke tips, vlekken verwijderen en andere huishoudvraagstukken.

Het perceeloppervlak van het huis

Vaak worden de perceelgrootte en het perceeloppervlak van de woning door elkaar gehaald. De perceelsoppervlakte gaat over het stuk grond waarop de woning staat. Dit is dus inclusief het gedeelte waarop de woning gebouwd is, de tuinen en eventueel de oprit. De grootte van het perceel wordt altijd in vierkante meters (m2) weergegeven.

De inhoud van een woning wordt in kubieke meters (m3) weergegeven. Dit is de lengte bij breedte bij hoogte van de woning. Hierbij worden de buitenmaten aangehouden, dus van buitenmuur tot buitenmuur en van het bovenste gedeelte van het dak tot de begane grond vloer.

Daarnaast is er nog de woonoppervlakte. Dit wordt binnemaats gemeten in vierkante meters (m2). Het woonoppervlak zegt iets over de ruimte met een duidelijke woonfunctie. De spouwmuur en schuine daken tellen dus niet mee. Tegenwoordig zijn makelaars verplicht om het netto woonoppervlakte bij verkoop van een woning te vermelden.

Laten inmeten door Kadaster

Helaas zijn niet alle gegevens opvraagbaar of actueel, niet bij Perceelloep en ook niet bij het kadaster. In dit geval kun je ervoor kiezen om in te laten meten. Dit is vooral aan te raden wanneer de kadastrale grenzen onduidelijk zijn, en hier bijvoorbeeld ruzie met de buren over ontstaat. Of bij verkoop van de woning of het stuk grond.

Aan het inmeten zijn kosten verbonden, variërend van € 295 tot ongeveer € 450. Na aanvraag ontvang je een offerte met de exacte kosten.

Het perceel splitsen

Het opvragen van de perceelsgegevens is ook nodig wanneer je het perceel wil splitsen. Dit mag zonder vergunning, waarbij je het perceel in twee of meerdere stukken verdeeld. De bestemming van het gesplitste gedeelte heeft dezelfde hoofdfunctie als het originele perceel. Wanneer je een stuk tuin splitst, dan blijft dit hierna ook tuin en wordt niet ineens bouwgrond.

Wanneer het perceel officieel gesplitst is, iets dat vrij prijzig is, wordt dit ingeschreven bij het Kadaster. Deze gegevens zijn ook zichtbaar op de website van Perceelloep. Daarnaast nemen andere websites deze gegevens over.

Het splitsen van een woning

Soms kiest een woningeigenaar ervoor om de woning te splitsen zodat er twee of meerdere nieuwe woningen ontstaan. Een splitsing kan alleen wanneer de nieuwe woningen een eigen voordeur, huisnummer, badkamer, toilet en keuken hebben. De voordeur hoeft niet per definitie op straat uit te komen, dit mag ook in de achtertuin of op de oprit van de hoofdwoning uitkomen.

Een kadastrale splitsing is alleen mogelijk met een vergunning van de gemeente. Na splitsing van de woning staat het ingeschreven bij het Kadaster en is uiteraard ook bij Perceelloep zichtbaar. Perceelloep neemt deze gegevens automatisch over.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven