Behang hergebruiken: ja dat kan!

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Oud behang is zonde om weg te gooien. Of het nu om vliesbehang of behangdecoratie gaat, geef het een tweede kans. Je moet wel heel voorzichtig te werk gaan. Het is namelijk belangrijk dat je het oude behang zonder beschadigingen van de muur krijgt.

Behang zonder beschadigingen loskrijgen

Of je behang kunt hergebruiken hangt een beetje van de bevestiging af. Is er veel en sterke behanglijm gebruikt, in combinatie met heel dun behangpapier, dan is de kans op hergebruik vrij klein.

Sommige soortenbehang laten zich makkelijk verwijderen. Dit geldt zeker voor:

  • Behangdecoratie
  • Behangboom
  • Vliesbehang
  • Fotobehang
  • Dikke kwaliteit behangpapier

Behangpapier laat makkelijk los met behulp van een sopje of een stoommachine. Maar je moet wel weten dat behangpapier beschadigd raakt wanneer je het loshaalt. Zeker wanneer het om goedkope kwaliteit gaat.

Vliesbehang losmaken gaat heel makkelijk

Het voordeel van vliesbehang is dat het niet alleen stevig is, je kunt het ook makkelijk eraf halen. Je hoeft alleen maar met een plamuurmes voorzichtig achter een hoekje te steken. Vervolgens kun je de hele baan in één keer van de muur halen. Trek wel voorzichtig zodat er geen scheuren of vouwen ontstaan.

Behang beton groen
Behang met houtmotief

Fotobehang zonder beschadigingen losmaken

Vaak kun je fotobehang ook zonder problemen loskrijgen. Wanneer je merkt dat het te vast op de muur zit, gebruik je een stoomapparaat. Hiermee wordt de lijm week en laat het behang los. Doe dit centimeter voor centimeter, zodat je geen beschadigingen aanbrengt.

Behangdecoratie zoals een behangboom

Heb je behangdecoratie aan de muur? Bijvoorbeeld een behangboom, of een uil op tak. Of je dit makkelijk los krijgt hangt van de gebruikte materialen af. Maar ook hoe je dit op de muur hebt bevestigd.

Meestal helpt het om de decoratie een beetje los te stomen. Gaat het om decoratie met een waterafstotende laag, dan kun je ook met wat vocht de lijm aan de achterkant loskrijgen. Dit doe je door een paar druppeltjes warm water aan de achterkant te laten vallen. Even in laten trekken en de decoratie laat langzaam los.

Behang bewaren

Wil je behang hergebruiken, dan is het belangrijk om het op de juiste manier te bewaren. Het beste kun je het behang oprollen, maar alleen wanneer het volledig is gedroogd. Sla het vervolgens vochtvrij op. Verpak het bijvoorbeeld in plastic en bewaar het in een droge ruimte.

Het is niet aan te raden om behangpapier te vouwen. De vouwen blijf je altijd zien, ook na het gladstrijken.

Houd behangpapier uit direct zonlicht. Onder invloed van UV-licht kan het gaan verkleuren. Dit geldt ook voor andere materialen.

Behang hergebruiken doe je zo

Is het behang goed losgekomen en heb je dit op een droge plek kunnen bewaren? Dan kun je het behang hergebruiken. Je plakt het aan de muur zoals je gewend bent: met behanglijm. Houd er wel rekening mee dat er nog oude lijmresten aanwezig kunnen zijn. Het kan dus dat het behang, met de nieuwe laag lijm, een beetje hobbelig op de muur terechtkomt.

Probeer zo min mogelijk behanglijm te gebruiken, zodat er geen dikke laag ontstaat. Strijk het behangpapier zo glad mogelijk.

Hoe lang kun je behang bewaren?

In principe kun je behangpapier andere soorten behang jarenlang bewaren. Voorwaarde is dat je het ergens te hoog opslaat, bij voorkeur in een verpakking en weghouden van zonlicht of veel daglicht. Let ook goed op met papiervisjes, zilvervisjes en andere insecten. Die kunnen aan het behangpapier vreten.

Bewaar de behangrollen bij voorkeur liggend, altijd op een schone, droge en donkere plek. Het is niet aan te raden om het behang staand te bewaren. Hierdoor kan het gaan vervormen.

Behanglijm bewaren

Heb je een onaangebroken verpakking behanglijm? Dan kun je dit een aantal jaar bewaren. Eenmaal open is het ongeveer een jaar houdbaar. Let erop dat behanglijm mag bevriezen. Bewaar het daarom op een plek waar geen vorst komt. Denk bijvoorbeeld aan de kelder, de zolder, hobbykamer of een vorstvrije garage of schuur.


Zorg dat de verpakking goed gesloten is en dat er geen vocht bij kan. Dit is vooral belangrijk wanneer je de lijm in een vochtige ruimte zoals een garage, schuur of kelder bewaart.

Behangen over oud behang

Krijg je het oude behang er niet goed af? Vaak wordt gedacht dat je de eerst moet verwijderen voordat je nieuw behang aan kunnen brengen. Maar dit hoeft niet altijd. Je kunt gewoon over het oude behang werken.

Hierbij is het belangrijk dat de oude laag vanzelf loslaat. Daarnaast moet je rekening houden met het type behang. Je kunt niet over vliesbehang behangen omdat dit gaat bobbelen wanneer je er een nieuwe laag overheen aanbrengt.

Behangen over renovlies gaat soms wel, waarbij het belangrijk is dat de ondergrond goed glad, gewoon en droog is. Bestaat de oude laag uit glasvezelbehang? Je kunt hierover behangen. Ook nu weer moet de ondergrond schoon, glad en droog zijn.

Papierbehang kan altijd over een oude laag papierbehang. Zorg dat de oude laag glad en egaal is.

Wat te doen met oud behang?

Heb je behang van de muur gehaald, maar is dit niet geschikt voor hergebruik? Behangpapier dat in redelijk goede staat van de muur is gekomen, of restjes die je nog hebt, kun je op een creatieve manier inzetten:

  • Beplak de binnenkant of de buitenkant van kasten
  • Geef het hoofdbord van je bed en decoratieve uitstraling
  • Gebruik het behang om de stootborden van de trap op te frissen
  • Restjes behang op een oud bijzettafeltje
  • Maak van de restjes behangdecoratie
  • Gebruik het om er wenskaarten of ansichtkaarten van te maken

Heb je zelf nog creatieve ideeën om iets met oud behang te doen? Laat hieronder een reactie achter en inspireer andere lezers.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven