McDonald’s menu prijzen fors duurder

Bijgewerkt: 21 september 2023

Enkele jaren geleden was eten bij de McDonalds betrekkelijk goedkoop. Voor ongeveer € 25 kocht je vier complete menu’s. De McDonalds menu prijzen zijn in 2023 fors gestegen. Je zit tegenwoordig rond de € 50. Dit is wel afhankelijk van het menu dat je kiest.

Voordeelmenu of losse items

Met een voordeelmenu ben je altijd goedkoper uit. Koop je items los, bijvoorbeeld een burger, frietjes en frisdrank, dan betaal je hier extra voor. Een slimme medewerker zal losse items omzetten in een voordeelmenu.

Dit zijn de prijzen van de McDonalds voor 2023 (menu’s)

In het artikel McDonalds prijzen vind je een prijslijst van alles wat bij deze fastfoodketen verkrijgbaar is. Hieronder zie je de McDonalds menu prijzen.

De menuprijs is altijd als volgt opgebouwd:

 1. Product (burger, veggie, nuggets etc) – losse verkoopprijs
 2. Bijlage (frietjes, side salade) – losse verkoopprijs
 3. Drank (frisdrank, milkshake etc) – losse verkoopprijs
 4. Korting op het hele McDonalds menu

Disclaimer: prijzen verschillen per vestiging. Zo kun je bij de ene vestiging net wat goed goedkoper uit zijn dan bij de ander.

Happy Horse Ronald McDonald Kinderfonds Knuffel


McDonalds menu prijzen overzicht

Helaas moet je steeds meer betalen voor een Big Mac menu, een McChicken menu of welk ander menu dan ook. Het ziet er niet naar uit dat de menuprijzen op korte termijn gaan dalen.

Kip

 • McChicken voordeelmenu – € 13,35
 • Veggie McChicken voordeelmenu – € 13,35
 • Spicy McChicken voordeelmenu – € 13,35
 • Veggie Homestyle Crispy Chicken Honey Mustard voordeel menu – € 15,55
 • Veggie Spicey McChicken voordeelmenu – € 15,55
 • Chicken McNuggets 9 voordeelmenu – € 8,95

Vis

 • Filet-O-Fish Voordeelmenu – € 13,35

Vlees

 • Single Quarter Pounder Voordeelmenu – € 13,35
 • Double Quarter Pounder Voordeelmenu – € 12,50
 • Single Big Tasty Voordeelmenu – € 14,30
 • Double Big Tasty Voordeelmenu – € 12,50

Overige

 • McPlant Steakhouse Voordeelmenu – € 14,00
 • McPlant voordeelmenu – € 14,00
 • McWrap Honey Mustard Voordeelmenu – € 14,95
 • Veggie McWrap Honey Mustard Voordeelmenu – € 14,95

Dit betaalt een gemiddeld gezin

Heb je een gezin dat uit twee volwassenen en twee jonge kinderen bestaat? Dan neem je twee voordeelmenu’s en twee Happy Meals. Hieronder een voorbeeld van wat dit gezin ongeveer kwijt is.

 1. Big Mac Voordeelmenu – € 13,35
 2. McChicken voordeelmenu – € 13,35
 3. Twee Happy Meals – samen € 9,90

In totaal moet het jonge gezin € 36,60 betalen (afhankelijk van de vestiging).

Heb je twee tieners of pubers, dan ben je gelijk een stuk duurder uit:

 1. Twee menu’s van elk € 13,35
 2. Twee menu’s van elk € 14,95

In totaal kost dit maar liefst € 56,60. Een heel verschil met het jaar 2013, waarbij hetzelfde gezin ongeveer € 26 zou moeten betalen.


Waarom de McDonalds prijzenverschillen

Het zal je vast wel zijn opgevallen: verschillende prijzen bij de McDonalds. Zelfs wanneer vestigingen bij elkaar liggen, kunnen de prijzen uiteenlopen. Dit komt omdat McDonalds Nederland het assortiment bepaalt, maar niet de prijzen. Veel vestigingen zijn franchise ondernemingen. Het gaat hier om een samenwerking tussen een zelfstandig ondernemer en McDonalds.

McDonalds adviseert dus alleen over de prijzen, maar de zelfstandig ondernemer bepaalt uiteindelijk wat de McDonalds menu’s en losse producten kosten. Alleen de prijzen voor aanbiedingen zijn landelijk overal hetzelfde. Hier mogen de ondernemers niet van afwijken.

Dit is het goedkoopste bij de McDonalds

Wist je dat de frietsaus of ketchup het goedkoopste item bij de McDonalds is? Hiervoor betaal je € 0,75. Wil je echt weten wat het goedkoopste bij de McDonalds is om te eten of te drinken, dan vind je hieronder een overzicht. Dit zijn de enige producten onder de twee euro!

 • Ijshoorn: € 1,50
 • Groenten of fruit (Happy Meal): € 1,25
 • Danoontje (Happy Meal): € 1,25
 • Hamburger: € 1,60
 • Chili Chicken: € 1,95
 • Cheeseburger: € 1,95

De Big Mac-index

Waarom zijn de McDonalds menu prijzen zo gestegen? Niet alleen de prijzen van de menu’s zijn duurder, maar ook alle losse McDonalds producten. De prijsstijging is te wijten aan hogere grondstofprijzen, maar ook hogere personeelskosten. Daarnaast is alles duurder geworden, bijvoorbeeld de huur van het pand en de aanschaf van apparatuur.

De Big Mac-index heeft niet direct iets met de McDonalds prijzen te maken, maar wel met de koopkrachtpariteit. Dit is een methode om de koopkracht tussen twee landen met elkaar te vergelijken. Hierbij wordt niet alleen naar de prijs van een product maar ook naar de wisselkoers gekeken.

In het jaar 2005 kostte een big-Mac en Amerika gemiddeld $ 3,06, en in Europa gemiddeld € 2,91. De wisselkoers van dollar naar euro was bij de McDonalds 17% te hoog.

Hier betaal je het meest voor een McDonalds menu

Ondanks dat de prijzen voor een McDonalds menu in Nederland en België fors zijn gestegen, zijn we nog niet het duurst. In Zwitserland betaal je, wereldwijd gezien, het meest voor een voordeelmenu. Gevolgd door Zweden en hierna de Verenigde Staten.

De goedkoopste McDonalds menu’s

Waar betaal je het minst voor een lekker menu van de McDonalds? Hiervoor moet je in Egypte zijn, daar ben je het goedkoopst uit. Gevolgd door Oekraïne en hierna Rusland.

Het verhaal achter McDonalds

In het jaar 1940 openden de broers Mac en Dick McDonald hun eigen McDonalds restaurants. Dit was in San Bernardino (Verenigde Staten). Zakenman Ray Kroc, toen nog milkshakemachineverkoper, bezocht in 1954 het restaurant. Hij was onder de indruk van het “Speedee Service System” van de broers, een soort lopende bandproductie voor hamburgers en geen bediening aan de tafeltjes.

Hij stelde voor om meer van dit soort zaken te openen. Zo is het McDonaldsconcern ontstaan. Hierbij hanteerden ze de KSK&W-formule, dat voor kwaliteit, service, kraakhelderheid en waar voor je geld staat.

In 1971 werd het eerste McDonalds restaurant in Nederland geopend. Dit was in Zaandam (Noord-Holland). De eerste drie jaar werkte het McDonalds restaurants samen met Albert Heijn. In 1972 werd het tweede McDonalds restaurant geopend, dit keer in Voorburg. In 1987 kon Nederland voor het eerst gebruik maken van de Mc-drive. Een aantal hiervan zijn tegenwoordig 24 uur per dag geopend.

Het bijzondere aan de Nederlandse McDonalds vestigingen is de Mc-kroket. Dit wordt alleen in Nederland en op Curaçao verkocht. In het verleden stond in Nederland ook erwtensoep op het menu, maar dit is al lange tijd verdwenen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven