Leestip: 10 dikke boeken die je absoluut moet lezen

Bijgewerkt: 21 september 2023

Durf jij aan een dik boek te beginnen? Een normaal boek heeft 200 tot 300 pagina’s. Dikke boeken bestaan uit meer dan 400 pagina’s. In deze leestip vind je 10 dikke boeken die je zeker moet lezen, of dit nu een bed, op vakantie of je werk is.

Zo lang duurt het voordat je een dik boek uit hebt

Voor jouw idee: de gemiddelde mens leest ongeveer een bladzijde per minuut. Over een boek van 400 pagina’s doe je dus 400 minuten (6,6 uur). Maar een echte dikke pil heeft al snel 600 of zelfs 800 pagina’s. Daar ben je meer dan 10 uur mee bezig. Als je het boek in één ruk uit zou lezen, maar er zijn maar weinig mensen die dit doen.

Nu je weet hoe lang het duurt om je door dikke boeken heen te worstelen, wordt het tijd om de beste exemplaren te vinden. Hier volgt de top 10 waar je zo naar uitkeek.

1. Aan het einde van de wereld

Lees het hartverscheurend verhaal over familiebanden, liefde en verlies. Deze roman bestaat uit 528 pagina’s. Het is dus een dik boek dat jou een tijdje bezighoudt.


De roman vertelt het verhaal van het gezin Allbright. Het gezin bevindt zich na de terugkeer van Ernt Allbright uit Vietnam, in een diepe crisis. Ernt was namelijk krijgsgevangene en lijdt aan nachtmerries en woedeaanvallen, waardoor het moeilijk voor hem is om weer normaal te leven. In een impulsieve beslissing verhuist het gezin naar Alaska, de laatste echte wildernis van Amerika, in de hoop op een nieuw begin en rust.

Leni, de dertienjarige dochter van Ernt, hoopt dat deze drastische stap hun problemen zal oplossen. Haar moeder, die veel van Ernt houdt, is bereid om hem te volgen, zelfs naar het einde van de wereld. In Alaska worden ze verwelkomd door een gemeenschap van sterke en onafhankelijke pioniers. Aanvankelijk lijkt het alsof hun droom werkelijkheid wordt.

Echter, wanneer de winter in Alaska toeslaat, brengt deze maandenlange duisternis en bittere kou met zich mee, wat Ernts toch al kwetsbare psychische toestand verergert. Het gezin wordt geconfronteerd met zowel externe uitdagingen als interne conflicten binnen de muren van hun huis. Ze moeten alles op alles zetten om te overleven en hun gezin bij elkaar te houden in deze meedogenloze omgeving.

Dit boek is een meeslepend verhaal over liefde, veerkracht en de strijd tegen de elementen, zowel binnen als buiten. Het verkent de grenzen van menselijke vastberadenheid en de prijs van het streven naar een nieuw begin.

2. Nirwana

Dit boek van auteur Tommy Wieringa is 1 september 2023 uitgebracht. Het bestaat uit 464 pagina’s en valt in de categorie romans.


“Nirwana” vertelt het verhaal van de familie Adema over meerdere generaties.  Het heden van kleinzoon Hugo Adema is verweven met het turbulente verleden van zijn grootvader, Willem Adema. De familie Adema staat bekend om hun invloed op de moderne tijd. Willem Adema heeft het familiefortuin opgebouwd met een offshore-imperium, hoewel zijn betrokkenheid bij de Tweede Wereldoorlog dubieus is. Aanvankelijk vocht hij aan de zijde van de Duitsers aan het oostfront, maar later sloot hij zich aan bij het verzet.

Terwijl Hugo’s tweelingbroer leidinggeeft aan het familiebedrijf en het grootste schip ter wereld laat bouwen, raakt Hugo in een persoonlijke crisis wanneer zijn grote liefde hem verlaat. Hij keert terug naar zijn geboortelandgoed om zich te heroriënteren. Hij begint het verleden van zijn honderdjarige grootvader te onderzoeken. Na het overlijden van zijn voormalige gouvernante worden de verloren gewaande dagboeken van Willem Adema ontdekt, die een schokkend licht werpen op zijn betrokkenheid tijdens de oorlogsjaren.

“Nirwana” is een episch verhaal over een familie die generatie na generatie de wereld probeert te veroveren, zelfs als blijkt dat macht een tweesnijdend zwaard is. Het boek onthult de complexiteit van goed en kwaad, en de zoektocht naar gerechtigheid in de context van een eeuw die getekend is door wereldconflicten en persoonlijke strijd.

3. Holly

De beroemde horror- en fantasyschrijver Stephen King schreef meer dan 200 verhalen, vaak dikke boeken. Holly is een van zijn meesterwerken. Het bestaat uit 528 pagina’s.


In Stephen King’s meeslepende thriller neemt Holly Gibney de leiding in een aangrijpende zaak. Wanneer Penny Dahl contact opneemt met het detectivebureau in de hoop haar vermiste dochter Bonnie te vinden, aarzelt Holly aanvankelijk vanwege persoonlijke uitdagingen. Haar partner Pete is besmet met COVID-19. Haar moeder is recentelijk overleden, waardoor Holly eigenlijk met verlof zou moeten zijn. Maar Penny’s wanhopige smeekbede raakt Holly diep, en ze besluit de zaak aan te nemen.

Terwijl Holly zich inzet om Bonnie te vinden, ontdekt ze dat slechts enkele straten verderop professoren Rodney en Emily Harris wonen, een gelukkig getrouwd stel. Maar achter gesloten deuren bewaren ze een duister geheim in hun kelder, een geheim dat verband houdt met de verdwijning van Bonnie. Deze professoren zijn slim, geduldig en meedogenloos. Het lijkt bijna onmogelijk om hen te ontmaskeren.

Holly moet al haar talenten en vastberadenheid inzetten om de angstaanjagende waarheid achter de verdwijningen in dit kleine stadje te ontrafelen. In de loop van het verhaal ontpopt Holly zich tot een ervaren, intelligente privédetective. Haar vastberadenheid om gerechtigheid te vinden, staat in deze bloedstollende thriller centraal.

4. Alkibiades

Deze leestip over dikke boeken wil je misschien overslaan, want Alkibiades bestaat uit maar liefst 900 pagina’s. Maar deze politieke roman is meer dan de moeite waard. Het verhaal gaat terug in de tijd en bespreekt problemen waar we nu nog steeds mee rondlopen.

“Alkibiades: De Ambities van een Griekse Legende” is een historische roman. Het vertelt het waargebeurde verhaal van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was een van de meest extravagante en controversiële figuren uit de oudheid.

Deze roman werpt een fascinerend licht op het leven en de tijd van Alkibiades, een politicus en strateeg in het oude Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta.

Alkibiades wordt gekenmerkt als een opzienbarende en androgyne figuur, biseksueel en met een geniale geest. Zijn levensverhaal biedt een reis terug in de tijd, bijna tweeënhalf millennium geleden. Je gaat naar een wereld waarin de symptomen van politiek verval en maatschappelijke spanningen verontrustend herkenbaar zijn.

De roman werpt de vraag op in hoeverre Alkibiades verantwoordelijk was voor het verval van de democratie in Athene. Was hij de populist die de democratie ondermijnde, of had hij juist de potentie om Athene te redden?

5. De liefdesbrief

Een spannende roman over liefde, geheimen en macht. Dit boek van auteur Lucinda Riley bestaat uit 541 pagina’s.

In “De liefdesbrief” moet de jonge journaliste Joanna verslag doen van de uitvaart van Sir James Harrison, een wereldberoemde acteur. Na de begrafenis ontvangt ze een mysterieuze brief. Deze bevat aanwijzingen die leiden naar een diep begraven geheim dat de acteur zeventig jaar lang verborgen heeft gehouden.

Met de hulp van Sir James’ kleinzoon begint Joanna langzaam maar zeker het raadselachtige verhaal te ontrafelen. Terwijl ze dieper graaft in het mysterie, wordt duidelijk dat verschillende machtige mensen ook interesse hebben in de inhoud van de brief. Ze zullen er alles aan doen om Joanna tegen te houden en het geheim te beschermen, zelfs als dat ten koste gaat van alles.

Het verhaal ontvouwt zich als een wervelende en meeslepende zoektocht vol geheimen, spanning en onvergetelijke wendingen. Joanna komt obstakels en gevaren tegen, terwijl ze vastbesloten is om de waarheid te achterhalen. Hierbij moet ze haar eigen leven op het spel zetten.

Nummer 6-10 dikke boeken

Er zijn nog meer dikke boeken die je moet lezen. Hieronder kom je de nummers 6 t/m 10 uit deze top tien tegen.

6. Oog om oog – M.J. Arlidge – 592 pagina’s

7. De zeven zussen 1 – De zeven zussen – Lucinda Riley – 567 pagina’s

8. Wolf Hall – Hillary Mantel – 672 pagina’s

9. De zeven zussen 4 – Parel – Lucinda Riley – 497 pagina’s

10. Kathedraal van de Zee – Ildefonse Falcones –  656 pagina’s

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven