Gescheurde bicepspees en klachten aan schouder of elleboog

Bijgewerkt: 21 februari 2023

De biceps is een spier in de bovenarm. Bij een gescheurde bicepspees voel je plotselinge pijn aan de bovenarm, de schouder of de elleboog. Mogelijk zie je een vervorming in de voorarm ontstaan en een verdikking van de biceps. Gescheurde biceps komt regelmatig bij gewichtheffen en andere zware sporten voor. Het kan ook ontstaan door herhaalde of langdurige activiteiten.

Klachten van de bicepspees

In de bovenarm bevindt zich een tweekoppige spier, de biceps genoemd. Deze spier is verantwoordelijk voor het buigen van de elleboog. Bij een goed getrainde biceps is de vorm van een spierbal in de bovenarm zichtbaar.

Voor het strekken van de onderarm is juist de triceps nodig, deze spier ligt langs de achterzijde in de bovenarm. De biceps en de triceps werken samen en zorgen voor een tegengestelde beweging.

Je kunt verschillende klachten van de bicepspees ervaren. Een gescheurde biceps gaat niet over een scheur in de spier maar een beschadigde bicepspees. Een andere benaming hiervoor is bicepspeesruptuur.

De biceps blaster bevordert extreme spierpomp en een optimale spiergroei. Tevens voorkomt het blessures.

Oorzaken van gescheurde biceps

Meestal is een gescheurde het als gevolg van een verkeerde beweging. Je ziet het vaak bij gewichtheffers ontstaan. Bij het heffen van een zwaar gewicht is het belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Wanneer de krachttraining niet goed wordt uitgevoerd dan kan er uiteindelijk een klein scheurtje tot een grote gescheurde bicepspees ontstaan.

Een andere oorzaak is overbelasting. Bijvoorbeeld bij langdurige zware lichamelijke arbeid. Overbelasting kan ook tijdens krachttraining ontstaan, bijvoorbeeld door te snel en te veel te willen. Een ongetraind lichaam kan hier niet goed tegen waardoor de biceps onder een te hoge druk komt te staan.

Dit merk je

Wanneer de bicepspees scheurt dan hoor je een knak of een krakend geluid. Direct gevolgd door een hevige pijn. Meestal is er ook sprake van beschadigde bloedvaatjes waardoor een bloeduitstorting optreedt. Dit is herkenbaar als een blauwe plek die op de huid van de bovenarm verschijnt. Die blauwe plek bevindt zich ter hoogte van de biceps.

Vaak is er ook een uitstulping in de bovenarm zichtbaar. Precies op de plek waar de pees is gescheurd.

Alle symptomen op een rij

De symptomen van een gescheurde bicepspees zijn afhankelijk van waar de pees scheurt. Dit kan aan de kant van de schouder gebeuren maar ook aan de kant van de elleboog. In beide gevallen is het moeilijk om de arm te bewegen. Afhankelijk van de situatie merk je dat je de arm moeilijk kunt buigen of juist moeilijk kunt strekken.

Hieronder een opsomming van alle symptomen van een gescheurde bicepspees.

  • Knappend gevoel
  • Hevige pijn aan de bovenarm, de schouder of voorkant van de elleboog
  • Meer pijn in de nachtelijke uren
  • Een zwelling of knobbel op de plek van de biceps
  • Eén of meerdere blauwe plekken
  • Stijfheid
  • Zwakte van de schouder of elleboog

Een Popeye arm

Een opvallend symptoom van een gescheurde biceps is het ontstaan van een flinke uitstulping aan de bovenarm. Hierbij lijkt het of er een flinke spierbal aanwezig is. De aanwezigheid van deze knobbel wordt ook wel een Popeye-arm genoemd.

Moet ik naar de dokter bij een gescheurde biceps?

Het is niet altijd nodig om met een gescheurde biceps naar de dokter te gaan. Doe dit wel wanneer je over de klachten twijfelt. Pijn aan de bovenarm, de schouder of de elleboog kan namelijk ook een andere oorzaak hebben.

Behandeling is nodig wanneer de klachten ernstig zijn waardoor het je in je doen en laten beperkt. Ook is een bezoek aan de arts nodig wanneer de klachten na enkele dagen niet minder geworden. De arts stelt een diagnose. Dit gebeurt aan de hand van het verhaal dat de patiënt vertelt in combinatie met een lichamelijk onderzoek. Zelden wordt een echografie, MRI-scan of röntgenfoto gemaakt.

Wat je zegt kunt doen

Bij een gescheurde bicepspees is het belangrijk om een tijdje rustig aan te doen. Dit betekent niet zwaar tillen of de arm boven het hoofd heffen. Wees voorzichtig met spullen uit een kastje pakken die ver boven je hoofd staan. Hierdoor leg je toch weer druk op de pees of de spieren.

Voldoende rust is belangrijk maar je moet af en toe ook wat bewegen. Wanneer je helemaal niets doet dan worden de spieren steeds dunner en slapper. Naast rust kun je een oud kompres of ijs op de aangedane pees lijken. Dit vermindert de zwelling en zorgt ervoor dat je minder pijn ervaart. Een koud kompres versnelt het herstel niet.

Neem bij hevige pijn een pijnstiller zoals paracetamol. Een NSAID zoals ibuprofen is wat sterker en werkt ontstekingsremmende. Wees wel voorzichtig met het veelvuldig nemen van NSAID’s want die kunnen het maagslijmvlies aantasten.

Fysiotherapie bij gescheurde biceps

Met behulp van fysiotherapie is het mogelijk om binnen enkele weken te genezen en de normale activiteiten weer uit te voeren. De fysiotherapeut adviseert rust in combinatie met ijs en koelen. Ook wordt vaak iets met compressie of druk gedaan.

De fysiotherapeut doet elevatie oefeningen. Dit is een opwaartse beweging van het gewricht. Deze oefening wordt veel gedaan bij een gescheurde biceps maar ook bij nek- of schouderklachten.

Operatie van de bicepspees

Wanneer de klachten niet verminderen is een operatieve ingreep soms nodig. Dit wordt ook gedaan bij sporters die de biceps in de toekomst weer zwaar willen belasten.

Een operatie kan op twee verschillende manieren. De eerste methode is het verwijderen van het slechte gedeelte van de bicepspees. De tweede methode is ook het verwijderen van het slechte gedeelte maar dan vastzetten in de bovenarm. In het filmpje hieronder is te zien hoe een operatie van de bicepspees wordt uitgevoerd.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/if-8TwHLSMU” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>

Risicofactoren: bij wie komt het vaker voor?

Sommige factoren geven een verhoogd risico op een scheur in de biceps. Het komt vaak voor bij mensen die zware inspanning verrichten. Te denken valt aan bouwvakkers en stratenmakers. Leeftijd speelt ook een rol. Met het ouder worden zijn de spieren en pezen wat kwetsbaarder. De kans op een gescheurde pees is dan groter. Mensen met een slechte lichamelijke conditie lopen ook meer kans op blessures. Al helemaal wanneer ze plotseling intensief gaan sporten.

Heb je al eens eerder een blessure aan de biceps op de arm gehad? Dan is de kans groter dat dit in de toekomst opnieuw gebeurt. Een voorgeschiedenis van schade of blessures is dus zeker een risicofactor. Het is belangrijk om hier tijdens zware inspanning of sport rekening mee te houden.

Differentiaaldiagnose – aandoeningen die erop lijken

Sommige aandoeningen lijken met betrekking tot symptomen op een gescheurde biceps.  Bij een scheur in de rotator coff (schouderspier) lijken de klachten erg op een scheur in de biceps. Het enige verschil is dat een scheur in de rotator cuff zich kenmerkt door een beperkte beweeglijkheid in de schouder. Bij een bicepsscheur kun je de schouder nog wel gebruiken maar is het lastig tot onmogelijk om de elleboog te buigen.

Artrose van de schouder brengt klachten als pijn en stijfheid met zich mee. Dit kan lijken op een gescheurde biceps. Artrose ontstaat vaak heel geleidelijk terwijl een gescheurde bicepspees een acute aandoening is.

Andere differentiaaldiagnose’s zijn schouderinstabiliteit, elleboogluxatie of een tenniselleboog. Dit soort aandoeningen vraagt om een andere behandeling.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven