Geel vlekje op de huid: de oorzaak

Bijgewerkt: 10 februari 2023

Bijna iedereen heeft wel eens een geel vlekje op de huid gehad. Een geel plekje is in veel gevallen niet ernstig: het verdwijnt vanzelf. Toch kan het dat de huid niet herstelt. Dan kan er sprake zijn van een onderliggende aandoening, bijvoorbeeld een huidziekte en in sommige ernstige ziekte.

Zo ziet een geel vlekje op de huid eruit

Een geel vlekje kan zeer klein zijn, minder dan 0,5 cm maar ook een groot gebied beslaan. Denk hierbij aan een vlek of plek groter dan 2 cm doorsnede.

Klinisch Gevalideerd

Over het algemeen komen gele vlekken op de huid vaak aan de ledematen voor (armen en benen). Het wordt ook wel op de romp of in het gezicht gezien.

Naast een geel vlekje op de huid kunnen er ook andere symptomen optreden. Bijvoorbeeld een lichte tot ernstige zwelling ontstaan. Soms is er een beschadigde huid of een ruwe plek zichtbaar.

In ernstige gevallen treden er klachten zoals duizeligheid, misselijkheid of benauwdheid op. Ook onverklaarbaar gewichtsverlies kan een van de latere symptomen zijn.

Oorzaken geel plekje op de huid

Waardoor ontstaat een geel plekje of een vlekje op de huid? In veel gevallen is het onschuldig, denk maar eens aan een (lichte) verwonding of beschadiging. Het vlekje verdwijnt na enkele dagen. De oorzaak kan echter ook wat ernstiger zijn. Daarom vind je hieronder de meest voorkomende oorzaken.

Beschadiging van de huid (blauwe plek)

De meest voorkomende oorzaak van een gele vlek op de huid is een beschadiging. Bij stoten of vallen raken bloedvaatjes onder de huid beschadigd. Dit veroorzaakt een bloeduitstorting, dat zichtbaar is als een dieppaarse tot blauwe kleur.

Naarmate de beschadiging herstelt verkleurt de plek van paars naar blauw, groen en vervolgens geel. Misschien is de beschadiging je niet eerder opgevallen en zie je plots een gele plek. Wanneer je hierop duwt kan dit gevoelig zijn maar dit hoeft niet!

Een blauwe plek als gevolg van beschadiging hoef je niets te behandelen. Direct na het stoten of het ongeval kun je de huid gedurende 20 minuten koelen. Dit voorkomt zwelling en vermindert de blauwe tot gele plek.

Necrobiosis Lipoidica

Dit is een onschuldige huidaandoening die meestal op de onderbenen voorkomt. Het komt drie keer vaker bij vrouwen dan bij mannen voor en met name bij mensen met diabetes. De oorzaak ligt in een voortdurende ontsteking in de huid. In het begin zijn er kleine vlekjes zichtbaar die langzaam groter worden.

Deze vlekken zijn bruingeel tot roodbruin van kleur. Naast vlekken op de huid ervaar je ook een dunner wordende huid. Necrobiosis Lipoidica geneest niet. Met ontstekingsremmende zalven zijn de symptomen goed te onderdrukken. Ook elastische kousen kunnen helpen.

Carotenoderma en gele verkleuring

Bij deze aandoening ziet de huid erg geelbruin tot oranje uit. De verkleuring is voornamelijk aan de handpalmen, voetzolen maar soms ook het voorhoofd en de neus zichtbaar. Carotenoderma ontstaat door een teveel van betacaroteen in het bloed. Wanneer je veel wortels of gekleurde groenten eet dan kan de huid gaan verkleuren.

Deze aandoening is onschuldig en hoeft niet te worden behandeld. In wortels zit bètacaroteen dat het lichaam omzet in vitamine A. Een teveel aan bètacaroteen wordt door het lichaam uitgescheiden, het kan voor de gezondheid geen kwaad om veel wortels te eten. Enig nadeel is dat veel wortels eten tot de gele tot oranjeverkleuring van de huid.

Ouderdomsplekken

Een geel vlekje op de huid kan ook een ouderdomsvlek zijn. Hierbij ontstaan er gele tot bruingele vlekken. Dit zie je vooral op delen van de huid die veel aan de zon zijn blootgesteld. Denk hierbij aan het gezicht, de handen, armen en onderbenen. Deze vlekken zijn goed begrensd maar kunnen wel onregelmatig van vorm zijn. In sommige gevallen schilfert een ouderdomsvlek.

Hoewel volkomen onschuldig kunnen ouderdomsvlekken wel storend zijn. Het is niet aan te raden om veel van dit vlekken te laten verwijderen. Ouderdomsvlekken crème vervaagt de gele tot geelbruine vlekjes op de huid.

Een hoog cholesterol

Cholesterol is in vetachtig stofje, dat eruitziet als een bolletje. Hieromheen zit een laagje eiwit. Het lichaam gebruikt cholesterol voor het aanmaken van hormonen, lichaamscellen en gal. Je krijgt cholesterol via de voeding binnen. Wanneer je hier teveel van krijgt spreek je van een te hoog niveau.

Het probleem met een te hoog cholesterol is dat dit geen klachten geeft. Je kunt hier jarenlang mee rondlopen zonder dat je het merkt. Ondertussen raken de bloedvaten nauwer en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Soms wijzen gele vlekjes op de huid op een hoog cholesterolniveau. Deze vlekken zijn dan vooral rond de ogen, neus en mond zichtbaar.

Een hoog cholesterol is gevaarlijk voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om goed op de voeding te letten en eventueel een diëtist in te schakelen. De huisarts kan ook medicatie voorschrijven.

Voor mensen boven de 50 jaar is het dan ook verstandig om regelmatig het cholesterol na te laten kijken (of middels een thuistest).

Huidkanker of een melanoom

Heel soms ontstaat een geel vlekje op de huid door huidkanker/melanoom. Vaker nog gaat het om een moedervlek die van kleur of vorm verandert, een korstje of zweertje op een moedervlek of een ruwe schilferende plek. Deze schilferende witte plek wordt omgeven door een lichtroze huidafwijking. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van huidkanker:

  • afwijkende moedervlek
  • jeuk aan een moedervlek
  • bloedende moedervlek
  • langzaam groeiende gladde of glazige knobbeltjes
  • bleekroze huidafwijking met een wit en schilferende centrum

Bij vermoeden op huidkanker is het belangrijk om direct een arts te bezoeken.

Bij vroegtijdige behandeling is de tienjaarsoverleving vrij hoog. 90% van de patiënten is na 10 jaar nog in leven. Bij uitgezaaide melanoom is die overlevingskans lager maar dankzij diverse vormen van immunotherapie wel gestegen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven