Echo in oor, dit kun je ertegen doen

Bijgewerkt: 10 februari 2023

Bij een klein verschil in tmining tussen beide oren kan er een echo optreden. Een echo in het oor is vervelend, al helemaal omdat geluiden doffer of blikkerig klinken. In een aantal gevallen treedt er ook gehoorverlies op. Het probleem is dat een echo in het oor niet zomaar verdwijnt. Daarom is het belangrijk om naar de oorzaken en mogelijke behandeling te kijken.

Oorzaak van een echo in het oor

Een echo in je oor gaat vaak gepaard met plotseling gehoorverlies. Heel soms treedt er plotselinge doofheid op. Plotseling gehoorverlies/doofheid komt jaarlijks bij 1 op te 12.500 mensen voor. Dit zijn veelvoorkomende oorzaken van plotseling gehoorverlies:

  • drukverandering zoals bij vliegen of duiken
  • een ernstige infectie
  • verstoorde afweerreactie
  • hoofdletsel

Een echo in het oor kan ook het gevolg zijn van een (ernstige) neusverkoudheid voor. Ook andere virusinfecties kunnen de veroorzaker zijn. Daarnaast komt een echo in een of beide oren vaker voor bij verstopping, bijvoorbeeld door vocht of oorsmeer. Soms wordt er geen oorzaak gevonden. Dit maakt een behandeling niet altijd even makkelijk.

Symptomen: dit merk je ervan

Wat merk je van een echo in het oor? Allereerst is er sprake van een echo, soms met een blikkerig geluid. Je hoort mensen en omgevingsgeluiden dubbel. Dit is natuurlijk ontzettend irritant, hierdoor kun je gesprekken moeilijk volgen.

Bijkomende symptomen zijn een neusverkoudheid, oorpijn, een vol gevoel in het hoofd, oorsuizen of een merkbare druk in de oren.

Soms is het gehoor (ernstig) verminderd. Het kan ook dat er draaiduizeligheid of een licht gevoel in het hoofd ontstaat.

Echo in het oor behandelen

Ondanks dat een echogeluid heel vervelend is zal dit in de meeste gevallen spontaan verdwijnen. Behandeling richt zich op de onderliggende oorzaak. Bij een verkoudheid of infectie kan de huisarts een neusspray voorschrijven. Er zijn verschillende soorten neusspray’s. Een aantal hiervan maken het neusslijmvlies dunner. Dit is in eerste instantie goed maar op de lange duur kan het slijmvlies blijvend dun worden. Daarom mag dit middel niet te lang worden gebruikt.

Stomen kan helpen om de luchtwegen en hiermee ook de buis van Eustachius open te krijgen. Ga met het hoofd boven een kom heet water hangen en leg een handdoek over het hoofd. Het is aan te raden om enkele druppels eucalyptus olie aan het warme water toe te voegen. De eucalyptus olie van Jacob Hooy is een aanrader.

Bij aanwezigheid van vocht achter het trommelvlies is het een kwestie van afwachten of dit verdwijnt. Eventueel kan de KNO-arts een buisje plaatsen. Een oorsmeerprop kan de huisarts eenvoudig verwijderen.

In veel gevallen herstelt het oor en verdwijnt de echo binnen enkele dagen met een maximum van twee weken.

Kans op onherstelbare schade

Helaas herstelt het oor niet altijd vanzelf. Bij ernstig gehoorverlies is de kans groter dat dit blijvend is. Hierbij geldt: hoe groter het gehoorverlies hoe kleiner de kans op volledig herstel. Dit geldt ook wanneer de klachten langer dan twee weken aanhouden.

Hoe zit het wanneer je langer dan twee weken een echo in het oor hebt? Wordt dit veroorzaakt door een virusinfectie of een ernstige verkoudheid dan kan dit nog verdwijnen. Hierbij is het wel belangrijk dat je de natuur een handje helpt. Dit betekent regelmatig stomen (stoombad) en je afweer verhogen. De arts kan eventueel medicijnen voorschrijven.

Echo in het oor keert terug

Ben je net van die vervelende echo in je oor af, komen de klachten later weer terug! Heb je vaker last van verkoudheid dan is dit een normaal verschijnsel. Maar het kan ook dat je te maken hebt met gehoorschade door te harde geluiden. Is dit het geval draag dan altijd oordoppen of gehoorbeschermers. Dit is aan te raden wanneer je met apparaten werkt die veel lawaai maken. Maar ook wanneer je een concert of een café met harde muziek bezoekt.

Een piep of bromtoon horen

Ervaar je naast een echo in het oor ook een continu aanwezige piep of suizen in het oor? Dit noem je tinitus. Het ontstaat door een (lichte) gehoorbeschadiging. Het oor kan bepaalde hoge tonen niet meer opvangen en compenseert dit middels het produceren van een piep in dezelfde toonhoogte.

Tinitus was lange tijd niet te behandelen. Sommige patiënten tot wanhoop gedreven. Ondanks dat het oorsuizen nooit meer weggaat zijn er tegenwoordig toch een aantal behandelmethoden om klachten zelf verminderen. Een psycholoog helpt bij het omgaan van de klachten. Uiteindelijk leer je om het geluid te negeren.
Om beter te slapen zijn er speciale tinnituskussens verkrijgbaar. Deze kussens hebben een ingebouwde speaker. Door ontspannen muziek of natuurgeluiden af te spelen geen last van de piep- of bromtoon en val je makkelijker in slaap.

Overdag kan het tikken van de klok, muziek afspelen of geluiden uit de omgeving de klachten van tinnitus naar de achtergrond verdreven. Eventueel is een tinnitusmaskeerder voor overdag aan te raden. Dit apparaatje is via het audiologisch centrum verkrijgbaar.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

2 gedachten over “Echo in oor, dit kun je ertegen doen

  1. De stemmen klinken op bepaalde toonhoogtes als vervomde stemmen in tv reportages waarbij getagen hun stem wordt vervormt, of als een gecomputeriseerde stem met echo.
    Het is vervelend irritant. Ik ben onlanks bij nko specialist geweest maar trommelvlies ziet soepel, geen oorsmeer, geen congestie, sinussen niet ontstoken en druk binnen en buiten zo goed als gelijk. Ik hoor ook soort van brommend geluid in de oren, alsof je brander van je mazoutketel hoort. Of een buitenwind die in je oren raast
    Wat nu ?

  2. Ik hoor mijn stem harder dan normaal. Ik had hoortoestellen maar altijd had ik er meer last van dan gemak. Puur uit frustratie heb ik het maar uitgelaten. En dan stuit ik op onbegrip omdat er mensen eraan storen als ik slecht hoor. Soms weet ik van puur wanhoop niet meer wat ik moet doen. Het is dat ik een lieve partner heb en lieve zoons en dierbare mensen. Anders hoefde het voor mij niet meer. Zo kan ik er niet mee leven😭😭🤔

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven