Het Face Tattoo Syndrome: aandacht trekken en beledigen

Bijgewerkt: 10 februari 2023

Het Face Tattoo Phenomenon (syndroom) is geen officiële ziekte of aandoening. Het is een term die verzonnen is door de Amerikaanse auteur en columnist Ben Shapiro. Hij verwijst hierbij naar mensen die iets controversieels doen om zo de aandacht te trekken, en vervolgens het publiek beledigen.

Nee, het gaat niet over tatoeages in het gezicht

Bij de benaming Face Tattoo Phenomenon zou je bijna denken dat het om personen gaat die geobsedeerd zijn door tatoeages in het gezicht. Om vervolgens het gehele gezicht vol te laten tatoeëren. Er zijn zeker mensen die hier een obsessie voor hebben. Net als dat er mensen zijn die hevige angst voor tatoeages voelen (fobie).

Het Face Tattoo Syndrome heeft helemaal niks met tatoeages te maken. Ben Shapiro heeft deze term zelf verzonnen omdat hij een beetje klaar was met negatieve aandachttrekkers.

De aandacht trekken en vervolgens beledigen

Er zijn van die mensen die altijd de aandacht willen trekken. Dit doen ze op verschillende manieren. Gebeurt dit op een manier waarover grote meningsverschillen ontstaan dan spreek je van controversieel. Vaak wordt gekozen voor een onderwerp dat heel gevoelig is en dat zeker reacties uit zal lokken.

Het is helemaal niet verkeerd om iets controversieels te doen, mits je hier op een goede manier mee omgaat. Toch zijn er personen die eerst iets controversieels doen en wanneer dit reacties oplevert, het publiek ook nog eens beledigen.

Juist dit soort acties is wat met het gezichtstattoo fenomeen wordt bedoeld. Het is een term die je in de psychische hoek moet zoeken.

Over Ben Shapiro

Wie was de man die deze term bedacht? Benjamin Aaron Shapiro, geboren in 1984, is een Amerikaanse auteur en columnist. Hij is tevens zakenman, politiek commentator en een bekend mediapersoonlijkheid. Hij heeft zijn eigen televisieshow, een live radioshow en een dagelijkse politieke podcast.

Op jonge leeftijd raakte hij geïnteresseerd in de politiek. Hij schreef hier vóór zijn 22e leeftijd twee boeken over. In 2012 werd hij hoofdstructuur van een Amerikaanse extreemrechtse nieuwswebsite.

Het begon allemaal met een 200 jaar oude fluit van de vierde Amerikaanse president James Madison. Deze fluit werd aan de Amerikaanse zangeres Lizzo ter beschikking gesteld. Ze speelde op de fluit terwijl ze twerkte (een dansstijl). Vervolgens schepte ze op over het twerken. Dat zou volgens Shapiro duiden op het Face Tattoo Syndrome.

In februari 2023 werd alweer voor de 65e keer de Grammy Awards uitgereikt. Ook dit werd een opvallende en onvergetelijke avond. De popster Sam Smith voerde tijdens de uitreikingen een satanische act op. Volgens Shapiro deed Sam Smith iets provocerends, gaf een choquerende act en wist het publiek vervolgens te beledigen.

Of dit echt allemaal zo ernstig is als Shapiro wil doen geloven? Dat hangt er vanaf hoe choquerend je iets vindt. Laten we het erop houden dat Ben Shapiro er net als veel anderen zijn eigen mening op nahoudt. Hier hoef je het niet mee eens te zijn. Je mag voorgaande beelden dus onder het gezichtstattoo-fenomeen scharen of je haalt er je schouders voor op.

Op een negatieve manier de aandacht trekken

Er zijn verschillende manieren om de aandacht te trekken. Dit kan positief, negatief of controversieel. Op een negatieve manier de aandacht trekken gebeurt vaak door te schreeuwen, opscheppen, er opzichtig uitzien of juist overdreven veel helpen. Sommigen willen hun verhaal doen maar bespreken alleen maar negatieve onderwerpen. Ze duwen zichzelf in een slachtofferrol.

Mensen trekken negatieve aandacht omdat dit ook aandacht is. Het lukt ze niet om op een positieve manier aandacht te krijgen. Vaak heeft het vragen om negatieve aandacht met te weinig inzicht of een gebrek aan vaardigheden te maken.

Het kan ook dat iemand niet genoeg aandacht van zijn omgeving krijgt. Omdat iedereen aandacht nodig heeft wordt het op een andere manier gevraagd. Op die manier wordt die behoefte bevredigd.

Bedenk dat er achter gedrag altijd een behoefte schuil gaat. Het gebeurt niet zomaar. Iedereen verlangt naar de basisbehoeften. Dit zijn bevestiging, begrip, respect en bewondering. Maar ook verzorging, vertrouwen, waardering, acceptatie, erkenning en goedkeuring. De laatste twee zijn geruststelling en aanmoediging. Niet iedereen heeft behoefte aan alles, maar wanneer dat ‘alles’ bij iemands in het leven ontbreekt dan is het niet zo vreemd dat zo iemand om negatieve aandacht gaat vragen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “Het Face Tattoo Syndrome: aandacht trekken en beledigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven