Waterslag in waterleiding: oorzaak en oplossing

Bijgewerkt: 11 februari 2023

Waterslag in de leiding komt veel voor, zowel in woningen, op kantoor of bedrijfspanden. Bij waterslag klinkt er een geluid wanneer je de kraan snel dichtdraait. Ook wanneer de motor van de wasmachine start kun je een geluid horen. De oorzaak van waterslag in de waterleiding is een plotseling drukverschil. Gelukkig kun je dit probleem makkelijk oplossen.

De oorzaak van waterslag

Onder normale omstandigheden bevindt zich lucht in de leidingen. Dit is vrij normaal, door te ontluchten verdwijnt dit weer.

Wanneer de wasmachine of vaatwasser water vraagt dan komt het water in de leiding in beweging. Bij het stoppen van de stroming kan de energie nergens naartoe. De energie wordt vervolgens aan de leiding afgegeven. Oude leidingen veroorzaken dan klapperen of een bonkend geluid. Dit treedt niet alleenbij oude maar ook bij stugge leidingen op.

Zo herken je waterslag in de leiding

Hoe weet je of je te maken hebt met waterslag? Vrij eenvoudig, je hoort een knallend of trillend geluid wanneer de kraan plots wordt dichtgedraaid. Ook kun je het geluid horen wanneer de wasmachine of de vaatwasser aanstaat.

Het is niet zo dat dit geluid direct bij de kraan in de buurt zit. Je kunt het geluid ook elders in huis horen. Meestal is het wel hoorboor rondom het zwakste punt in het leidingnetwerk. Waterslag herken je ook doordat de waterleidingen trillen. Dit is niet altijd zichtbaar, de meeste leidingen zijn in de muur weggewerkt. Kijk eens in de meterkast of in de kelder, hier lopen soms zichtbare leidingen.

Dit zijn de gevolgen

Heb je last van waterslag in de waterleiding dan moet je dit niet zomaar op zijn beloop laten. Het probleem wordt met de tijd alleen maar erger. Al die trillingen in de leidingen kan ervoor zorgen dat de muurverankering loslaat. Ook kan er metaalmoeheid optreden, hierdoor slijten de leidingen veel sneller.

In het ergste geval scheurt de waterleiding en zit je met een flinke lekkage. Het probleem is dat je dit de eerste tijd nog niet in de gaten hebt. Tot het moment dat de waterdruk steeds meer wegvalt en je natte plekken aan het plafond, de muur of de vloer opmerkt. Bij een ernstige scheur moet je snel handelen.

Geluidsoverlast door leidingen

Niet alleen jijzelf maar ook je buren kunnen met geluidsoverlast door waterleidingen te maken krijgen. Het continu tikken van de leidingen is erg hinderlijk. Dit geluid kan tot bij de buren doordringen. In appartementen is dit tikkend geluid ook bij de bovenburen of onderburen hoorbaar.

Helaas kan er grote schade door waterslag ontstaan. Bij het lekken of openbreken van de leiding ontstaat er waterschade aan muren, vloeren, instructies en meubilair. Normaal gesproken vergoedt de verzekeraar deze schade, maar dat hangt er wel vanaf hoe het exact ontstaan is. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor tijdige reparatie en goed onderhoud van de woning.

Bij een huurwoning is het zaak om de verhuurder direct op de hoogte te brengen zodat deze het probleem op kan lossen. De kosten hiervoor zijn bij de huurprijs inbegrepen.

Wat te doen tegen waterslag? De oplossing

Waterslag kan voor grote problemen zorgen, daarom los je dit tijdig op. Wat kun je doen tegen waterslag? De oplossing is heel simpel: je maakt gebruik van een waterslagdemper. Deze plaats je zo dicht mogelijk bij het tikkend of bonkend geluid. Vaak is een wasmachine of vaatwasser de veroorzaker. Je plaatst de waterslagdemper dan tussen het apparaat en de kraan in.

Wees er zeker van dat je de juiste waterslagdemper koopt. Je hebt namelijk de ½ of de ¾. Deze dingen zijn niet duur, gemiddeld betaal je tussen de € 20 en € 30. De prijs is afhankelijk van het model en de kwaliteit.

De waterslagdemper plaatsen

Het is belangrijk om de waterslagdemper tussen de kraan en de aanvoerslang van het apparaat te plaatsen. Hiermee voorkom je het hinderlijk getik in de waterleiding. Bevestig dit product en maak gebruik van de afdichtringetjes, die moet je soms los bijkopen. Hiermee voorkom je lekkage. Het aansluiten is in 5 minuten gebeurd. Controleer de eerste keer altijd of er geen lekkage ontstaat.

Zo werkt de waterslagdemper

Een waterslagdemper is goedkoop en effectief. Hoe werkt dit precies? Dit product heeft een roestvrijstalen behuizing met hierin een soort luchtkussen. Juist dat binnenste vangt de drukverschillen in de waterleiding op. Op deze manier wordt de energie niet meer aan de leidingen doorgegeven.

Probleem ligt elders

Het kan dat je telkens een slag in de leidingen hoort maar het is niet bij jezelf. Dit probleem kan zich ook bij de buren voordoen zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Even aanbellen dus.

Soms ligt de oorzaak wel in je eigen leidingnetwerk maar kun je er niet bij.  Neem in dit geval contact op met de beheerder van het waterleidingnet.

Kan een lekkende kraan waterslag veroorzaken?

Soms wordt gedacht dat een lekkende kraan waterslag kan veroorzaken. Dit klopt niet, een lekkende kraan is niet de veroorzaker van dit probleem. Wel zal een lekkende kraan voor een druppend geluid zorgen. Het is dan zaak om die lekkende kraan te herstellen.

Waarom maakt mijn kraan geluid?

Je draait de kraan open en je hoort een vreemd geluid. De oorzaak is trillingen in de waterleidingen. Soms door waterslag, soms omdat de leidingen oud of poreus zijn. Controleer de waterleidingen en of je een terugslag hoort of ziet. Is dit niet het geval, dan kan de kraan ook geluid maken door een verstopt zeefje.

Bij de meeste kranen schroef je het zeefje erg makkelijk los. Leg het zeefje enkele uren in een bakje met schoonmaakazijn. Dit lost kalkaanslag op. Plaats hierna het zeefje terug en controleer de werking van de kraan.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “Waterslag in waterleiding: oorzaak en oplossing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven